"555 popüler olmadan önce bunu kullanıyorduk" demiş. Bunu transistörlü amfi devresi ile entegre amfi devresi arasındaki fark gibi yorumlayabiliriz sanırım. O halde 555'li bir devre yapmak daha mantıklı olacak. Bu konuda bir araştırma yapayım. Elimde bolca 555 var.L298H nin bütün girişleri dijital, o yüzden doğrudan potansiyometre ile yapılacak birşey yok. OPAMP'li veya NE555 li bir PWM üreteç yapabilirsin, ama o da Arduino nano kullanmaktan daha zor olur. Aşağıda soru cevap şeklinde faydalı bilgi verilmiş ve örnek şema da var.
14708 eklentisine bak
Motoru voltaj yada akım kontrolü ile değil de neden pwm ile sürmeliyiz?
Şimdi bir tane DC-DC Buck konvertör ile denedim motoru sürmeyi. Çalışmasında sıkıntı yok ama sıfıra düşmüyor. Potun tam kapalı halinde dönmeye devam ediyor. Bunun bir çözümü var mı?
14714 eklentisine bak
3 tane seri diyot bağladım yinede durmadı.Bu tür step down ceviriciler minimum seviyede 1.25 volt gibi düşük bir değere kadar inebiliyorlar.
Çıkışı 0 volt yapmak için seri uygun akimda bir kaç diyot eklenebilir. Bu şekilde çıkış voltajı dusurulebilir.
Motor küçük. 6v 4000RPM redüktörlü. İşaret parmağımın ilk boğumu kadar birşey.Ya modul daha yüksek voltaj çıkartıyor çünkü bu voltajda motor çok küçük değilse dönmez.
Trimpotu söküp 10k normal pot bağladım. Tam kapalıyken pot değeri 1.6RModul üstündeki trimpot minimum a inmiyor olabilir.
Girşten ne veriliyorsa pot tam açıkken çıkıştan 100mV düşüğü alınıyor.Modul çakma olup dizayn değerlerinde calismiyor olabilir.
Sorma yav. Şimdi elektonikçiye gittim geldim. Benim yaktığım motor 6v 4000RPM di. Elektronikçide sordum, 12v 500RPM varmış elinde 93TL dedi. Bu parmak kadar motorları bu kadar pahalı yapan nedir anlamıyorum.Ne bahtsız adamsın Gokhan. Benzer bir durumu daha önce başka konuda da yaşadık sanki.
Kolay gelsin.