Lazer ile PCB imalatı

Ben bir ara Çin'de satılan lazer güç kaynaklarını ve galvo kafalarını incelemiştim. Hatta forumdaki uzman arkadaşlardan da destek aldım. Ama kafamdaki soru işaretleri çok fazla olduğu için bir yerde bıraktım. Mesela galvo kafa ile inanılmaz fazla detay var. Açısal hassasiyet bunlardan birisi. Uygun bir yapılandırma tespit etsem alıp denemeler yapmak isterim.

Bir de ben bir cihaz veya ekipman aldığım zaman çok amaçlı kullanıma uygun olmasını da istiyorum. Mesela lazer aldıysam, onunla çelik üzerinde markalama da yapmak istiyorum. Ama öyle anlaşılıyor ki, her iş için ayrı lazer ışığı lazım ...

@Mikro Step Plaketi siyaha boyama ve sonra lazerle kazıma tekniğini geçmiş zamanda denemiştim (2..3 yıl kadar önce) yeterli verimi / performansı alamayınca bıraktım.
LQFP gibi komponentlerde ve ince yollarda (10mil, 5mil) çok fazla verim alamamıştım.
Benim yaşadığım sorunun temel nedeni, lazerimin source yarı iletkeni dikdörtgen şeklindeydi (Yanlış hatırlamıyorsam bir kenarı a ise diğer kenarı 2a gibi bir oran vardı). Buda ürettilen lazer ışınının formu, odaklasanız bile form doğal olarak değişmiyor, en küçük noktanın şekli yine 2:1 oranında bir dikdörtgen oluyor. Buda kazınan yerlerde (hassas pad ve yolların olduğu tasarımlar), bazen fazla alıyor, bazen eksik alıyor gibi durumlar oluşuyordu.
Laserin çıkış geometrisi kare veya daire ise daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Geniş pad ve yolların olduğu tasarımlar için iş görür bir teknik.

Ben bir ara yuksek guclu laserler degil de blueray lazer (UV CD yazici lazeri) ile dogrudan isiga duyarli boya ile boyanmis hazir plaket uzerinde calisma yapmistim. Fakat devamini getirmedim.

Bu laseri mercekle odaklamistim gene sacaklanma oluyordu ama kil gibi incecik iz birakabiliyordum.

Videoda ustun koru herhangi bir ilave mercek kullanmadan yaptigim iz birakma islemi goruluyor. Odaklandiginda isin cok cok ince hale geliyor.

Ugrasmak isteyenler icin bu laserler halen satiliyor.

Ben sadece laser diyodu degil yedek parca olarak satilan CD kafasini almistim. Fiyati da yuksek degildi.

Son düzenleme:
O zamanlar 5W ve 15W iki tip vardı elimde, ikisininde lazer geometrileri dikdörtgendi. Birde en iyi odaklandığı durumda (en küçük lazer nokta durumu) 30x60 mikron gibi bir küçüklüğe erişebiliyor.

Benim bahsettigim laser cok dusuk guclu. Elimde 15w UV laser de var ama onu odakladigimda cok fazla gorunur isik oluyor. Bekletirsem celik teli bile eriyor.

Bu lazerler iki tip mi? Gördüğüm kadarıyla genelde hareketli eksen ile 3D yazıcıda olduğu gibi hareket ettirilebiliyor.
Bir de sabit bir şekilde merkezde durup lazerin çok hızlı hareket ettiği modeller var sanırım. Onlar çok mu pahalı?
Mekanik birçok problem hem yok onlarda eksen vs.

Galvo scanner ile laser isigini tarayan duzenekler cok hizli. Fakat onlarda da odak noktasi kuresel yuzey uzerinde geziniyor. Haliyle duzlemsel yuzey tarandiginda tarama acisina bagli olarak odak capi degisiyor. Uygulamada ne kadar onemli bilmiyorum.

Hızlı olanlar galvo kafa kullanıyor. Kafanın kendi ışık kaynağı yok, ayrı bir ışık kaynağı bağlanıyor kafaya. Bu kaynak da her türlü lazer olabiliyor, 465, 1064, artık ne lazımsa. Tam endüstriyel makinalar.

Anladığım kadarıyla bütçe olarak ev kullanıcısına hiç uygun bir durum değil.
Teşekkürler

@Endorfin35+ bu işlerin uzmanı. Bana galvo kafanın makina performansında çok etkili olduğunu söylemişti. Yani ucuz markalama cihazı da var, pahalı markalama cihazı da var, aralarında galvo kafada büyük fark oluyor. Pahalı makinada pozisyonlanma hassasiyeti ve odaklanma çok daha iyi oluyor, makina sürekli, dinlendirilmeden çalıştırılabiliyor. Olaya şöyle biraz daha hakim olsam aliexpress'ten orta ayar bir galvo kafa ve lazer kaynağı getirtecektim, ama vakit yok araştırma yapamadım. Şimdi de gümrükten geçmez artık.

@Endorfin35+ bu işlerin uzmanı. Bana galvo kafanın makina performansında çok etkili olduğunu söylemişti. Yani ucuz markalama cihazı da var, pahalı markalama cihazı da var, aralarında galvo kafada büyük fark oluyor. Pahalı makinada pozisyonlanma hassasiyeti ve odaklanma çok daha iyi oluyor, makina sürekli, dinlendirilmeden çalıştırılabiliyor. Olaya şöyle biraz daha hakim olsam aliexpress'ten orta ayar bir galvo kafa ve lazer kaynağı getirtecektim, ama vakit yok araştırma yapamadım. Şimdi de gümrükten geçmez artık.
Ben de sizin mesajlardan sonra bir bakmıştım basit şeyler var aliexpreste ama artık o da sıkıntı tabi.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back