Aslında bunlar çok önemli konular. Doğada birçok alanda bu dualite var. Birisini iyi anlayınca diğerini de iyi anlama şansın artıyor, o yüzden bu işlere kafa yormak iyi birşey.
Sorduğun soru, iki ideal kapasitörün paralel bağlanması. Biri şarjlı, biri şarjsız.
Veya İki tane ideal kaynak var, voltajları farklı, paralel bağladık.
Veya 1 / 0 nedir diye sordun.
İdeal komponentlerle böyle hesapları yapamazsın. Her yerde sonsuzluk çıkar karşına, ne olacağını bilemezsin. Limit hesabı o yüzden vardır. Doğrudan idealleri kullanmazsın, yavaşça ideale yaklaşırsın ve trendin ne olduğuna bakarsın.
Neyse, asıl konumuza dönecek olursak, LC devresindek voltaj/akımın L ve C arasında gidip gelmesinin mekanik sistemde eşdeğeri, potansiyel enerji ile kinetik enerjinin yay ve kütle arasında gidip gelmesidir diye düşünüyorum. Böyle yapınca iki yapı da tam anlamıyla ortogonal hale geliyor.
Daha sonra da kapasite degerini iki katina cikardin. Q yuku degismeyecegine gore
Vson=Q/2C=C*V/2C=V/2 olur.
Simdi burda bir anormallik olacak.
C kapasitoru V voltajina yuklenince E=(1/2)CV^2 enerjisi depolanmis olacak.
Paralel baglanti ardindan Enerji (1/2) * 2C (V/2)^2 Enerjinin yarisi kaybolmus.
Peki bu nereye gitti?
Simdi bu kapasitor sorusunu farkli sekilde sorayim.
Paralel levhali bir kapasitorumuz var. Ama plakalarin herbirisi aslinda katlanmis iki plakadan olusuyor. Kitabin 2 sayfasini katlayinca tek sayfa alani kadar yer kaplar. ayni mantikla levhayi katlayip alani yariya indirdik.
Simdi levhalar kapali iken kapasitorumuz C degerinde. bu halde iken kondansatorumuzu V voltajina yukledik.
Sonra kapasitorumuzu voltaj kaynagindan ayirdik. Katlanmis levhalari acarak levha alanini 2 katina cikardik. Haliyle kapasite degeri 2 katida cikti. Yukaridaki hesabin aynisindan kondansatorumuzun son voltaji gene V/2 olur.
Peki ayni soruyu simdi de soruyorum. Depolanmis enerjiye ne oldu?
Yani bana bir hesap yaptırmaya çalışıyorsun ama, bu hesabı neden yapıyoruz açıklamıyorsun. Konumuz da bu değil. Anlatmaya çalıştığın bir konu varsa net bir şekilde söyle de bilelim ...
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.