Ledlerin Pır Pır Etmesi

Dimmer özelliğini sağlayan ayrı bir devre mi yapmıştın? Yoksa arduino'ya yüklemiş olduğun uçak panel programı mı yapıyor dimmer işini? Eğer bir yazılım yapıyorsa PWM işini, yazılım döngüsündeki timing değişkenliği yapar pırpır olayını. Bu durumda dimmer işini yeterince yüksek öncelikli bir kesmeye (interrupt) bağlamak lazım

Gerçekten anlamadığım için soruyorum.

12V üreten bir AC/DC var, bunun çıkışındaki 12V gerilimi lm2596 ya sokup 5V üretiyorsun. Bu 5V u alıp hem dimmer arduino yu beslemek için kullanıyorsun(dimmer in usb si boşta, pot takılı pot ile ayar yapıyorsun) hemde display vs 5V isteyen şeyleri besliyorsun. Peki bu yazılıma bağladığın diğer arduino sadece usb den mi besleme alıyor? 5Vin ya da Vin gibi bir bacak vardı oraya ürettiğin bu 5V u giriyor musun? Yukarda anlattıklarım doğru mu?

Dimmer özelliğini sağlayan ayrı bir devre mi yapmıştın? Yoksa arduino'ya yüklemiş olduğun uçak panel programı mı yapıyor dimmer işini? Eğer bir yazılım yapıyorsa PWM işini, yazılım döngüsündeki timing değişkenliği yapar pırpır olayını. Bu durumda dimmer işini yeterince yüksek öncelikli bir kesmeye (interrupt) bağlamak lazım
Evet abi dimmeri ayrı bir pro mini ile yapmıştım. Dimmerde sorun yok. Açınca açılıyor kapatınca kapanıyor.
Tam kapalı ilken LED'ler pır pır yapıyor. Cihazın sağ tarafındaki Display kartın 5'li kablosunu sökünce pır pırı kesiyor.

Ekran görüntüsü 2025-09-14 205922.png

Gerçekten anlamadığım için soruyorum.

12V üreten bir AC/DC var, bunun çıkışındaki 12V gerilimi lm2596 ya sokup 5V üretiyorsun. Bu 5V u alıp hem dimmer arduino yu beslemek için kullanıyorsun(dimmer in usb si boşta, pot takılı pot ile ayar yapıyorsun) hemde display vs 5V isteyen şeyleri besliyorsun. Peki bu yazılıma bağladığın diğer arduino sadece usb den mi besleme alıyor? 5Vin ya da Vin gibi bir bacak vardı oraya ürettiğin bu 5V u giriyor musun? Yukarda anlattıklarım doğru mu?
Tam olarak anlattığın gibi. Arduino Mega'nın VIN ve 5V pinleri tamamen boşta. Sadece GND pinleri devreye bağlı.

Ekran görüntüsü 2025-09-14 210425.png

Her bir çip beslemesine her daim 100n bir kapasitör koymalısın. Ben göremedim.
Ayrıca her voltaj girişine bir bead ve bir kapasitör ekle.

Her bir çip beslemesine her daim 100n bir kapasitör koymalısın. Ben göremedim.
Ayrıca her voltaj girişine bir bead ve bir kapasitör ekle.
Display karttaki her MAX7912 çipin beslemesinde 100nF kutupsuz ve 10uF tantal kondansatör var. Bead yok, elimde de yok. Daha önce hiç kullanmadım.

Şimdi bir şey daha buldum.
Devrenin tamamını cata trafo ile beslerken sadece led dimmeri lineer güç kaynağı ile besleyince pır pır yapmıyor. Üstelik linner güçkaynağı ile cata trafonun GND lerini de birleştirmeme rağmen.

Bu durumda aklımda iki seçenek beliriyor.
Ya LM2596 da bir yamuk var, yada LED Dimmerde.

led dimmere giden artı ucu 100-150 uh gibi bir bobinden + 470-1000 uf gibi mümkünse low esr bir kapasitörden filtre oluşturacak şekilde geçirmeyi deneyebilir misin.

led dimmere giden artı ucu 100-150 uh gibi bir bobinden + 470-1000 uf gibi mümkünse low esr bir kapasitörden filtre oluşturacak şekilde geçirmeyi deneyebilir misin.
Kondansatöre gerek kalmadı. 100uH çözdü işi. Pır pır yapmıyor. Sonra elimde var diye 10uH ile de denedim. Onda da pır pır yapmıyor. 100 mü kalsın 10 mu kalsın? Daha önce kullanmadığımdan ne yaptığım hakkında hiç fikrim yok. Bu şekilde bir süre de test edeceğim.

@Dede senin bu bead dediğin de aynı şey miydi yoksa?

ısınmıyorsa ve telleri ince değilse 100uH kalmasında bir sakınca yok. ama gene de çıkışına bir 470uf eklemek iyi olur.
lm2596 regülatöre 12 volt giriyor ve 5 volt çıkıyor diye anlıyorum. bu durumda 12 volt tarafında 100uh üzerinde kaybedilecek 1-2 volt
bir sakınca yaratmaz.

kısaca yaptığın bir low pass filtre oluşturdun. yüksek frekanslı akımlar bobinden geçerken DC voltaja göre çok da yüksek bir dirençle karşılaşıyorlar. bobin çıkışında güç kaynağından gelen parazitler filtrelenmiş oluyor. çıkışta kondansatöre aslında gerek vardır ama ne oldu. senin 2596 güç kaynağındaki kapasiteler ve arduino üzerindeki kapasiteler bu görevi üstlendiler.

elinde bir skop varsa bunu AC kuplaj moduna alıp 50-100 mv gibi küçük bir değere ayarlarsan. bobin çıkışında girişine kıyasla çok daha düşük ripple voltajlar görmen gerekir.

Son düzenleme:
İçini göremiyorum test esnasında takip ederim.
Şimdi fark ettim bobin bir işe daha yaradı.
Dimmer ile ledleri ayarlarken en kısık ayar tarafında pır pır yapıyordu. Onu çok önemsemedim. Sonuçta biraz açınca düzeliyor diye. Ama şimdi gördüm ki ledler tamamen sönene kadar hiç pır pır yapmıyor.
İnşallah benim bu kalın kafa ilerde lazım olnuca unutmaz bu bobini. :)

20250914_230136.jpg

Kondansatöre gerek kalmadı. 100uH çözdü işi. Pır pır yapmıyor. Sonra elimde var diye 10uH ile de denedim. Onda da pır pır yapmıyor. 100 mü kalsın 10 mu kalsın? Daha önce kullanmadığımdan ne yaptığım hakkında hiç fikrim yok. Bu şekilde bir süre de test edeceğim.

@Dede senin bu bead dediğin de aynı şey miydi yoksa?
He yani...
Sadece ve sadece bobin diyebilirsin. Belli bir indüktansı war. Ama ferrit boru içinden geçiyor iletken. Bir nevi tesbih tanesi.
Fakat önem özelliği 100kHz de belli bir empedans göstermesi olayı war.
Pi filtre yapıyorsun bununla ve her parazit çözüme kavuşuyor :cheeky1:

Bunu her besleme devresi çıkışına ve MCU yada benzeri hassas olan devre beslemelerinde illaki kullanırım.
1757917390359.png
1757917310662.png

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,272
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back