Mikro Step
Kıdemli Üye
Ne dusunuyordun ki? Iddiayi duymadik.
Kabloları yolları uzun tutmayın boşuna demiyorlar.Simdi lise yillarindaki bir olayi hatirladim.
Bir yada iki transistorlu mini vericilere ilgi duyuyorum ancak elimde avometremden baska da cihazim yok. Devremin osilasyona gecip gecmedigini anlamak icin ya radyo ya da TV den yararlanirdim. Daha cok da TV den yararlanirdim. Zaten illa su frekans olacak diye de bir sartim yoktu.
Eger osc saliniyorsa, frekansi da TV kanallarindan birisindeki frekans ile cakisirsa ses yada goruntuden muhakkak yayin kendini ele verirdi. Zaten osc bobinini biraz sundurur boyu degistirilirse frekans ordan oraya degisir ektandaki karlanmadaki degisimden yada sesde olusan sukunetten aha osilasyon var derdim.
Bu yuzden de TV scop gibi hep acik olurdu. Bir gun emetor cikisli, base bacagindaki voltaj trimpotla ayarlanan bir kac yuz mA lik en basit regulator devresi yapmistim. Voltaji ayarlarken birden TV ekraninda de kusaklar olustu. Hayretler icinde kalmistim. Cunku yaptigim devre osc devresi falan degildi.
Muhtemelen de asagidaki gibi bir seydi. Asagidaki gibi hic bir noktayi dekuplaj kapasitorle donatmamis olmam da kuvvetle ihtimal.
39133 eklentisine bak
Basit alakasiz devreler bile daha oncde dedigim gibi osilasyona girebilir ve bunun farkinda bile olmayabiliriz.
Bunun icin yukardaki devreyi ilkel sartlarla kablolarla yaptigimiz takdirde uzun ve dolasik baglantilarin olusturacagi kirmizi daire icine aldigim kacak bilesenlerlerden uygun iki tanesinin olusmasi sistemi basit bir osilatore donusturmek icin yeterlidir.
39134 eklentisine bak
BC serisi genel amacli minik transistorlerin pek cogunun kesim frekansi yuzlerce MHZ olabiliyor. Dolayisi ile voltaji ayarlanabilir basit bir regulator devresi farkinda olmadan 30Mhz ... 300Mhz gibi genis araliklarda osile edebilir.