Lm3886 Hi-Fi Amfi

@Fiore
Polyester tip kapsitörden kastınız bunun gibi mi?
İstanbulda Çığır elektronik bodrum katında mevcut :D
1731081634944.png

Bir de merak ettim diğer hobilerinizden sakıncası yoksa bahsetme şanısınız var mı belki ilgilenen başka birileri de çıkar.

@Fiore
Polyester tip kapsitörden kastınız bunun gibi mi?
İstanbulda Çığır elektronik bodrum katında mevcut :D
37980 eklentisine bak

Bir de merak ettim diğer hobilerinizden sakıncası yoksa bahsetme şanısınız var mı belki ilgilenen başka birileri de çıkar.
Evet birde MKP kapasitör var bu kod kapasitörün yapım malzemesini kodluyor. En iyi ses MKP kapasitöründür Poliüretandan ürtetiliyor.
Diğer hobilerimden çıkacağını sanmam elektronikle alakalı değiller :)
Kısaca: Şiir yazarım 20 yıl oldu, gitar çalarım 16 yıl, Müzik yaparım 10 yıl kadar bir süredir, yağlı boya ve sulu boya resim 4 yıldır, bira çok severim ekonomiden ötürü bira yapma hobisi edindim mecbur kaldım :) Kendi biramı yapıyorum, amfiler yapıyorum bu zamana kadar genelde BJT, STK amfiler yaptım. BJT çok yaptım. Bir kere mosfet çıkışlı A sınıfı bir kere BJT çıkışlı A sınıfı yaptım. Mesleğim ise SMD kompanent dizgisidir. 201, 402, 603 elle dizilmesi gereken yapıları veya mikroskop aldında dizgi yapmaktır. Hobilerim arasında birde düşünmek vardır :)

Bu arada amfi sorunsuz çalışmakta gece boyunca amfiyi çalıştırıp başında kitap okudum PC kapalıyken hiç parazit duymadım. Bu devrenin 1206 - 603 smd versiyonunda artık görüşmek üzere :)
SMD versiyonunuda burada paylaşırım ve bilgi eklemek isteyen arkadaşlar olursa sevinirim. Bu haliyle dahada ileri nasıl gidilir bilmiyorum çünkü çok iyi bir amfi oldu. Belki doğrudan LM3886 amfi PCB üzerine bir DAC entegresi yerleştirilebilir ve ultra low noise bir op-amp. Mesela yani :)

Hangi çizim programını kullanıyorsun?

@Fiore Bak neler buldum elektronikçide. :D
20241109_124814.jpg

20241109_124852.jpg

20241109_124912.jpg

20241109_124826.jpg

Hangi çizim programını kullanıyorsun?
Easyeda kullanıyorum, 47pf kapasitörler LM3886da işine yarayacak, altın bulmuşsun :)
Bu arada C4 eksi bacağı sinyal GND üzerinden değil Power GND üzerinden topraklanmalı şemada hata var. Gelen PCBlerin C4 eksi bacağının GND bağlantısını delip değiştirdim.
20241108_154338.jpg

Bir şey diyim mi? Bunu smd yaparsan entegreden küçük pcb olur. Taş direnç ile entegreden başka bir şey görünmez. :katil2:

Bir şey diyim mi? Bunu smd yaparsan entegreden küçük pcb olur. Taş direnç ile entegreden başka bir şey görünmez. :katil2:
Ne kadar küçük yollar o kadar iyi ;) Elektronikçiler kirli çıkıdır sorarsın yok derler az biraz bakınarak saflaştırılmış uranyum bile bulman mümkün bu parçacılarda.

Bu arada arkadaşlar C4 kapasitörü konu başında çok merak edilmişti amacı tam olarak nedir diye. C4 kapasitörünü söküp dinleme yapayım dedim ama dinleme bile yapamadım, C4 kapasitörü LM3886 uğultu yapmasın diye var. C4 kapasitörü söküldüğünde LM entegresinin hassaslığından düşük frekansta uğultu yapmaya başlıyor. C4 takınca gelecekteki ölümüz kadar sessiz oluyor. Videolarda gördüğünüz Toroid trafoyu kendim sardım primer 10 amper gücünce sekonder ise 3 amper gücünde 17AC çıkış vermekte. Trafonun vırıldama sesi amfi üzerinden hoparlöre ulaşmıyor bu arada bilgi olarak not edeyim ve bu trafo yetersiz geliyor. Yaklaşık %50 bir güçte çalıştırmaya yetiyor sadece. İyi bir trafo vs alacaksanız 30V DC simetrik bir şekilde 300w civarında en az trafo kullanmanızı öneririm. Entegrenin istediği voltaj değerinin altındada güzel çalışmakta çünkü LM entegresi gerçek bir canavar. Ben 21V DC ile besledim ve bir odaya rahatça yetecek ses aldım lakin daha doğru bir voltaj daha temiz bir sesle sonuçlanır.

Evet birde MKP kapasitör var bu kod kapasitörün yapım malzemesini kodluyor. En iyi ses MKP kapasitöründür Poliüretandan ürtetiliyor.
Diğer hobilerimden çıkacağını sanmam elektronikle alakalı değiller :)
Kısaca: Şiir yazarım 20 yıl oldu, gitar çalarım 16 yıl, Müzik yaparım 10 yıl kadar bir süredir, yağlı boya ve sulu boya resim 4 yıldır, bira çok severim ekonomiden ötürü bira yapma hobisi edindim mecbur kaldım :) Kendi biramı yapıyorum, amfiler yapıyorum bu zamana kadar genelde BJT, STK amfiler yaptım. BJT çok yaptım. Bir kere mosfet çıkışlı A sınıfı bir kere BJT çıkışlı A sınıfı yaptım. Mesleğim ise SMD kompanent dizgisidir. 201, 402, 603 elle dizilmesi gereken yapıları veya mikroskop aldında dizgi yapmaktır. Hobilerim arasında birde düşünmek vardır :)
Ben çalmıyorum ama bir arkadaşım için Elektro gitar pedalı yapmıştım.
Eğer elektro ile ilgileniyorsanız size de tavsiye ederim. Bu işlerden sonra size çok çok kolay gelecektir.
Aşağıdaki sitede PCB çizmeye bile gerek olmadan baskısı paylaşılıyor. Kutu delik yerleri için plan bile mevcut.

Zor emek gerektiren bir iş yapıyorsunuz kolaylıklar dilerim.

Ben çalmıyorum ama bir arkadaşım için Elektro gitar pedalı yapmıştım.
Eğer elektro ile ilgileniyorsanız size de tavsiye ederim. Bu işlerden sonra size çok çok kolay gelecektir.
Aşağıdaki sitede PCB çizmeye bile gerek olmadan baskısı paylaşılıyor. Kutu delik yerleri için plan bile mevcut.

Zor emek gerektiren bir iş yapıyorsunuz kolaylıklar dilerim.
Teşekkür ederim hocam, bir zaman sonra uğraştığımız bir iş ( bu ne olursa olsun, isterse beyin ameliyat etmek olsun) aklımızı kullanmadan yaptığımız için çok kolay geliyor. Tabii asıl mesele ilgili olmaktan geçiyor. İlgi olmadığında ne sevgi olur, ne bir çiçek yetişir nede bir sonuca ulaşılabilir. Daha önceki yaptığım 2SC5200 2SA1943 BJT çıkışlı amfilerden çok daha kolay ve çok, çok daha iyi bir sonuca ulaştığımı söyleyebilirim. Bu entegreler ciddi manada hakkındaki yorumları bence doğruluyor. Ancak LM3886 hakkında çok okuma ve bu entegre ile 10 yılldır uğraşan kişilerle konuştuğum kadarıyla bu entegrenin PCB tasarımının çok ama çok önemli olduğunu söylemekteler. Bugün ise birkaç saat kadar dinleme yaptım ve dinledikçe daha bir şaşırdım. Gerçekten çok iyi bir entegre olduklarını söyleyebilirim.

Son düzenleme:
Smd kompanentleri tedarik ettim arkadaşlar 0603 dizmeye karar verdim. R4 direnci ve 4.7uf x7r seramik kapasitörler 1206. X7r kapasitörler en az 50v olmak zorundadır. Filtre kapasitörlerinde C0G kullandım, 100nf x7r çünkü C0G bulamadım. C0G seramik kapasitörler filtrelerde Q faktörünün keskinliğinden ötürü kullanmak daha iyi olacaktır, daha dik bir işlem yapacaktır. X7r daha yatay seyreden bir işlem yapacaktır. PCB baskıya verdim 20 günde ancak gelecektir. Kompanentler güzel hazırlanmış Özdisandan aldım.
20241112_124053.jpg
20241112_124108.jpg

Kedim Mozartın foruma selamı var.
20241112_130330.jpg

Son düzenleme:
Kediye kalp bıraktım.

X7r ve C0G nedir? Bunları ilk defa duyuyorum.

Kondansatörleri paralel bağlayınca ESR'leri düşüyor onu biliyorum da yukarıda bahsettiğin 4 tane kullanıp ortalama 9uF olan kondansaörleri 10uF'a mı tamamlıyorsun? İşin orasını anlamadım.

Kediye kalp bıraktım.

X7r ve C0G nedir? Bunları ilk defa duyuyorum.

Kondansatörleri paralel bağlayınca ESR'leri düşüyor onu biliyorum da yukarıda bahsettiğin 4 tane kullanıp ortalama 9uF olan kondansaörleri 10uF'a mı tamamlıyorsun? İşin orasını anlamadım.
İngilizce baktım veri sayfasına biraz anlam karışması oldu :) kısaca x7r kapasitörlerin frekans kesimi daha yumuşak uzaktan bakılan bir dağın sağ veya sol çizgisi gibi yatay bir kesim gibi düşünün ama COG daha dik kesim yapıyor frekansta. Mesela bas frekansları keseceğiz 5.6ohm dirence seri 100nf X7r taktık ve gnd bağladık, buna göre 28khz sonrasını kesecektir hesaba göre ama Q faktörü X7R yumuşak kesecek diyor... 28khz kesmeye başlıyor 1db 29khz db 30khz 6db gibi daha yumuşak kesiyor. C0G ise daha kararlıdır ve daha dik kesecektir. 28khz 5db 29khz 10db gibi. Frekans filtrelemede daha keskinler.
20241112_140223.jpg

Son düzenleme:
C0G ler sıcaklık, voltaj gibi durumlar karşısında daha stabil olay dielektriğinde bitiyor. Yalnız dezavantajı şu aynı kapasiteyi ve voltaj dayanımını aynı hacimde oluşturamıyorsun, 100nF C0G var ama mesela 1206 pakette var ve daha pahalı. X7R ise hem hacmen daha iyi oluyor, hemde genel geçer işlerde işimizi görüyor. Bunların tipleri açıklamaları üstüne internette açıklayıcı yazılmış baya yazı var.

Tüm kapasitörleri özellikleriyle anlatan güzel bir kaynak arkadaşlar. Bu konuda meraklı olan birinin okuması iyi olacaktır.

Son düzenleme:
Kutuyu nereden temin ettiniz?

20240913_230920-jpg.37888
Hocam bu kutuyu tanıdık bir amficiden hediye olarak aldım. Bana sıfır olarak hediye edildi. Bunun gibi kutu pek bulunmuyor bulunsada ucuz değiller ama internette biraz karıştırırsanız alüminyum boş kutu vs diye bulursunuz.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,939
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back