Lm3886 Hi-Fi Amfi

Fiore

Üye
Aranıza yeni katıldım, hepinize selamlar ve sağlıklı günler.
Bir LM3886 amfi yapıyorum. Tavsiyeleriniz olursa THD dahada düşürmek gibi memnun olurum. Şemada C6 100nf olacak onu yanlış girmişim.
PCB tasarımını böyle yaptım ve siparişini verdim.
Screenshot_20241025_154638_Chrome.jpg
Screenshot_20241025_165723_Chrome.jpg

Son düzenleme:
@Fiore foruma hoş geldin.

THD ölçümlerini nasıl yapacağını bilmiyorum ama ben de yeni aldığım QuantAsylum QA403 var. Ben de QA403'ün acemisiyim, ancak bir numune gönderirsen THD ölçümleri yapabilirim. İhtiyacın olursa benimle iletişime geçebilirsin.

Son düzenleme:
Vay be. Zamanında şu entegre ile amfi yapmayı ne kadar çok istemiştim. Bir türlü kısmet olmadı. Çok sevdiğim bir entegre.

Devredeki D1 zenerinin görevi nedir? Bir de SIG_GND ile PWR_GND nin bir yerde birleşiyor olması lazım. Şemada bu birleşme yok, PCB'de var mı net görülmüyor.

Devredeki D1 zenerinin görevi nedir? Bir de SIG_GND ile PWR_GND nin bir yerde birleşiyor olması lazım. Şemada bu birleşme yok, PCB'de var mı net görülmüyor.
M girişi Mute pinidir.
D1 Enerji gelir gelmez çıkış vermesini engellemek için olsa gerek.
1730982345328.png

Normalde R5 ve C5 enerji verildiğinde gecikme sağlıyor. Zener eklenerek besleme gerilimi belli bir değerin altında ise sesi kesmek amaçlanmış olabilir.

Bir de şöyle bir durum var: Girişte C1 DC blok kapasitörü var. Ama aynı şekilde gene DC blok görevi gören C4 var. Bunlardan birisi yeterli iken neden ikisi birden konmuş? Tabi aslında C4 ün değeri çok yüksek, onun şöyle 10 μF falan olması lazım ki çok düşük frekanslarda kazanç iyice düşsün. Şu anda 0.1 Hz olsa bile kazanc 6.

Yani C4 ile çok düşük frekansların fazla yükseltilmemesi amaçlanmış. Ama C4 değeri uygun olmadığı için gene yükseltiliyor. Sonra da girişe C1 konup DC kökten bloke edilmiş ...

DC Offset Audio anfilerin can düşmanı.
C4 Feedback te bir ortalama yakalanması için konulmuş ama değeri tartışılabilir.
1K üzerinden FeedBack köreltilmesi söz konusu.
1730984600106.png

Feedback capacitor. Ensures unity gain at DC. Also a low frequency pole (highpass roll-off) at:
fc = 1/(2πRi Ci)

0.1 Hz pratik olarak DC dir. Ve C4'ün mevcut değeri onu bloke etmiyor, 6 ya katlayıp çıkışa veriyor. 2 V girse, hoparlör bobininde 12V DC olacak gibi düşün. Devreyi tasarlayan bunu çözeceğine C1 ile bloke etmiş

TDA2050 yi power opamp olarak kullanirken sorun yasamistik. Normalde +/- beslendigi icin o kapasitore gerek yok, fakat baglamislar. Gene biaslama ile ilgili bir sey olmali.

0.1 Hz pratik olarak DC dir. Ve C4'ün mevcut değeri onu bloke etmiyor, 6 ya katlayıp çıkışa veriyor. 2 V girse, hoparlör bobininde 12V DC olacak gibi düşün. Devreyi tasarlayan bunu çözeceğine C1 ile bloke etmiş.
Eklediğim datasheet ten alınma.

Eklediğim datasheet ten alınma.

Evet orada adam DC blok kapasitörüne ihtiyaç duymamış. 1 Hz altı için kazanç 2 nin altına iniyor, o da artık hoparlöre zarar verme riski taşımıyor. Yüksek kalite beklentisi varsa, mümkün mertebe sinyal hattına gereksiz komponent koymamak lazım.

"Ensures unity gain at DC"

Şu ifadeden yola çıkarak araştırınca DC kazancın olmaması amaçlandığı anlaşılıyor. Audio amfide istenmeyen bir şeyin önüne geçilmiş oluyor.

@Fiore foruma hoş geldin.

THD ölçümlerini nasıl yapacağını bilmiyorum ama ben de yeni aldığım QuantAsylum QA403 var. Ben de QA403'ün acemisiyim, ancak bir numune gönderirsen THD ölçümleri yapabilirim. İhtiyacın olursa benimle iletişime geçebilirsin.

Teşekkür ederim amfiyi fiziksel olarak bir toplayalım bakalım nasip olursa çok iyi olur tecrübeden yararlanmak.

Devredeki D1 zenerinin görevi nedir? Bir de SIG_GND ile PWR_GND nin bir yerde birleşiyorgolması lazım. Şemada bu birleşme yok, PCB'de var mı net görülmüyor.
Hocam D1 kapasitörlerin dolumu esnasınsa entegreyi MUTE konumunda tutuyor. Açılış esnasında yavaş MUTE konumundan çıkarıyor ve bu sayede patlamasız çıtlamasız açılış oluyor. Power GND yüksek akım Sinyal GND düşük akım. Böyle yapılmasının amacı GND ayrımı yaparak besleme katında birleştirmek ve yüksek akım GND ile düşük akım GND uzak bir uçta birleştirmenin avantajı THD düşümü olarak olarak dönüyor. Daha fazla bağlantı iş çıkarıyor ama THD düşürmeye değer.

Bir de şöyle bir durum var: Girişte C1 DC blok kapasitörü var. Ama aynı şekilde gene DC blok görevi gören C4 var. Bunlardan birisi yeterli iken neden ikisi birden konmuş? Tabi aslında C4 ün değeri çok yüksek, onun şöyle 10 μF falan olması lazım ki çok düşük frekanslarda kazanç iyice düşsün. Şu anda 0.1 Hz olsa bile kazanc 6.

Yani C4 ile çok düşük frekansların fazla yükseltilmemesi amaçlanmış. Ama C4 değeri uygun olmadığı için gene yükseltiliyor. Sonra da girişe C1 konup DC kökten bloke edilmiş ...
Hocam C4 düşük geçirgen filtre. Yaklaşık 1Hz altını kesiyor bu değer değiştirilerek 10hz gibi ayarlanabiliyor.

O zaman olay su sekilde;

Eger C4'u koymasaydi ofset gerilim 21 kat yukseltilecek ve karsiligi DC gerilim hoparlore gidecekti.

C4 koydugunda DC kazanc 1 olacagindan hoparlore cok cok dusuk DC gerilim gidecek.

Evet orada adam DC blok kapasitörüne ihtiyaç duymamış. 1 Hz altı için kazanç 2 nin altına iniyor, o da artık hoparlöre zarar verme riski taşımıyor. Yüksek kalite beklentisi varsa, mümkün mertebe sinyal hattına gereksiz komponent koymamak lazım.
Bu konuda bir yazı okumuştum Amerikan biri tüm LM3886 yardımcı elamanları çıkarmış daha iyi ses kalitesi almış :)

O zaman olay su sekilde;

Eger C4'u koymasaydi ofset gerilim 21 kat yukseltilecek ve karsiligi DC gerilim hoparlore gidecekti.

C4 koydugunda DC kazanc 1 olacagindan hoparlore cok cok dusuk DC gerilim gidecek.
Çok inceleme yaptım hocam. LM3886 ile Hi-End amfi yapanlar bile var ve THD 0.0003 30w gibi değer alıyorlar ve onlarda C4 kullanıyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back