Mekatronik Bölümü'nde doktora yapıyorum. İlk başta şunu söyleyeyim. Mekatronik bölümü değil hangi üniversitenin mekatronik bölümüni kazanmak istiyorsun? Bu çok önemli çünkü bazı üniversitelerde (bizzat tanıdığım öğrencilerden biliyorum) lehim yapmadan mezun olan elektronik mühendisleri var. Sadece diploması var, içi boş.
Nacizane benim sana tavsiyem elektronik üzerinden ilerle. Bir proje bul. Bu projeyi gerçekleştirmek için adımları teker teker öğren.
Örnek:
Doktora tezimde kapalı alanda otonom hareket eden ve bitki fotosu çekip bitki boyunu çıkaracak bir robot yapıyorum. İşin içinde mekanik tasarım da var, parça çizimi de var, kodlama da var elektronik desen alabildiğine.
Bence en güzel yöntem iş üzerinde gerekli şeyleri öğrenmek.
İlk projende sadece elektronik ve kodlama gibi 2 unsur olsun. Mekanik kısma daha sonra gir. Çünkü bir parça üzerinde ilerleyemediğinde şevkin kırılıp projeden soğuma. İlk projeyi bitirdikten sonra ikinci proje biraz daha karmaşık olsun. Üçüncü dördüncü derken zaten proje seçmeye yada kendin proje oluşturmaya başlarsın.
Ödevim var acil dışındaki bütün soruları elimizden geldiğince cevaplamaya çalışırız. En azından hevesli ve geleceğini sağlam temeller üzerine kurmak isteyen birine faydamız olur bu sayede.
Makineciler yazılım ve elektronikten çok anlamıyor. Yazılımcılar ise elektronikten nefret ediyor. Çünkü bilgisayarda yazılan 2 satır kod yerine donanım arızaları, pcb tasarımı vb süreçler onlara anlamsız uzun geliyor. Bu yüzden elektronikten başlaman daha doğru olur diye düşünüyorum.
Öğrenmen gereken Alanlar:
- Programlama dili: Yüksek seviyeli yada düşük seviyeli bir dili öğrenebilirsin. Alternatifler düşük seviye için C, C olmazsa Arduino oabilir. Mcu için STM32 veya STM8 ile başlaman iyi olur. Arduino ile başla demeyeceğim. Çünkü Arduino ile kod öğrenmeye başlayan biri sonradan C ile kod yazmakta zorlanıyor. Bu yüzden C bütün dillerin anası olduğu için C ile başlaman daha güzel olur. Zor bir dil fakat bu yolculukta zoru paspas etmezsen başarılı olman gerçekten çok zor.
- Alternatif olarak bilgisayarda çalışan bir dile ihtiyacın olacak. Burada Python ve/veya C# öğren derim. C# windowsta çalıştığı ve bol bol desteği olduğu için güzel. Python ise maymuncuk gibi. Hem windows hem linux, hem de ESP32, Pi Pico vb ufak tefek heryerde çalışan bir kodlama dili. Şahsen python öğrendiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Python bütün ihtiyaçlarını çözmeyecek ama sana sürüyle ara çözüm üreteceği için olmazsa olmaz diyebilirim.
- PCB tasarım programları: Bu işin babası Altium. Öğrenci lisansları var. Orcad kullananlar da memnun ama başlangıç için KiCad tavsiye ederim. Neden çünkü arkasında Google + Cern desteği var ve açık kaynak kodlu. Yani lisans sıkıntısı yok. Sürekli geliştiriliyor. Şu anda bile oldukça iyi.
- Paket program: Word-Excel, pdf düzenleme gibi programları iyi seviyede kullanman, kendini ifade etmen, hesap kitap işini yoluna koyman için güzel olur.
- Katı Modelleme Programı: BU işin babası Solid. Piyasada şu anda oturmuş olan program Solid ama lisans ücreti çok yüksek. Öğrenci lisansları, crack vb çözümler var. Alternatif ise FreeCad (Google destekli) ve Fusion 360 (AutoCad) var. Şunu öğren diyemem ama birini muhakkak öğren. FreeCad açık kaynak olması sebebiyle daha mantıklı ama seçim senin. Ben solid başladım ve istediğim şeyi çizip 3d yazıcı ile basmak acayip keyifli bir süreç.
- Alet ve ekipman: Ünversitede sabit yerin olursa (2-4 kişilik oda, çalışma masası yada kilitli dolap vb) USB osiloskop, laptop ve lehim için malzemeye sahip olman sana büyük fayda sağlar. Çünkü elektronik bilgi kadar beceri ve okuma gerektiren bir meslek. Programlama için yazdığın kod hatalı ise sana bildirim verirken; yaptığın devre ağlayan bebek gibi sadece sana çalışma/çalışmama hakkında bilgi verir. Sıkıntının ne olduğunu sen bulacaksın. Bu yüzden gözlem yeteneğini geliştirmeli ve ölçüm (multimetre, skop, termal görüntüleme, sinyal analizörü gibi gibi) yeteneklerini artırmalısın. Bu yazdıklarım 1 gün, 1 ay, 1 senede olacak şeyler değil. Bu bir süreç. Sonu mezarda biten bir süreç ama ne kadar gelişirsen o kadar "nadir" bulunan eleman olacaksın.
- Dil: İngilizce şart. Döküman okumak, anlamak ve yorumlamak için İngilizce şart. İkinci dil olarak Çin-Japon-Kore dilleri olabilir yada bana sorarsan Arapça'da olabilir. Şimdi neden Arapça diyebilirisin. Sebep bu dünya sadece buradan ibaret değil. Hak kitabı okumak kadar anlamak için de çaba sarfetmek gerekir. Bir yerden başla ve karşılaştığın sorunları, durumları buradan yaz. Maddi-manevi-bilgi yönünden elimizden geldiğince yetişmeye çalışırız. Biz geldik gidiyoruz. Geride (ibadet dışında) pırlanta gibi eserler (öğrenci-evlat-icat) bırakamazsak bu dünyayı boşuna yaşamış olacağız düşüncesindeyim.