mekatronik mi? tek dal mi?

0xyit

Üye
2-3 yil icinde uni'ye baslayacagim. 10-11 yaslarimda yazilimci olmayi hedefliyordum ama son 2 yildir mekanik ve elektronik ilgimi cekmeye basladi, su an mekatronik cok daha cazip gozukuyor.

ama cok kisiden hep ayni seyi duyuyorum:
"mekatronik okursan ne makineci olursun ne elektronikci."

ama bence makine ya da elektrik-elektronik okumak da sana her seyi otomatik olarak ogretmiyor. hangi bolum olursa olsun, isin cozumu yine sende. kendini gelistirmeden hicbir sey tam oturmuyor zaten.

simdi asil sorum su:
hem yazilim, hem elektronik, hem de mekanikle ugrasmak istiyorsam mekatronik mi secmeliyim?
yoksa bu uc alandan birini okuyup diger ikisini kendim mi ogrenmeliyim?

ayrica sunu da fark ettim:
mekatronik okuyan bircok kisinin yazilim bilgisi genelde temel seviye c++ ve biraz gomulu sistemle sinirli.
bu durumda yazilim tarafinda ilerlemek istiyorsam, mekatronik secmek ne kadar mantikli?
ve mekatronik mezunu biri olarak is hayatinda ne pozisyonda calisiyorsun? yazilim mi, mekanik mi, elektronik mi? yoksa hepsinden biraz mi yapiyorsun?

2-3 yil icinde uni'ye baslayacagim. 10-11 yaslarimda yazilimci olmayi hedefliyordum ama son 2 yildir mekanik ve elektronik ilgimi cekmeye basladi, su an mekatronik cok daha cazip gozukuyor.

ama cok kisiden hep ayni seyi duyuyorum:
"mekatronik okursan ne makineci olursun ne elektronikci."

ama bence makine ya da elektrik-elektronik okumak da sana her seyi otomatik olarak ogretmiyor. hangi bolum olursa olsun, isin cozumu yine sende. kendini gelistirmeden hicbir sey tam oturmuyor zaten.

simdi asil sorum su:
hem yazilim, hem elektronik, hem de mekanikle ugrasmak istiyorsam mekatronik mi secmeliyim?
yoksa bu uc alandan birini okuyup diger ikisini kendim mi ogrenmeliyim?

ayrica sunu da fark ettim:
mekatronik okuyan bircok kisinin yazilim bilgisi genelde temel seviye c++ ve biraz gomulu sistemle sinirli.
bu durumda yazilim tarafinda ilerlemek istiyorsam, mekatronik secmek ne kadar mantikli?
ve mekatronik mezunu biri olarak is hayatinda ne pozisyonda calisiyorsun? yazilim mi, mekanik mi, elektronik mi? yoksa hepsinden biraz mi yapiyorsun?
Kendini ne alanda geliştirdiğin ne okuduğundan daha onemli okuduğun bölüm sana sadece bir perspektif katacak ne konuda kendini geliştireceğin sana kalmış. Muhendislik bölümlerinin birbirinden bağımsız tonla alt dalı var.

Ve her üniversitede bölümler aynı değil hangi universitede okudugun kimlerden hangi dersleri aldıgın da önemli tabi okuduğun bölüm küçük bir bolum olursa bir alana yoğunlaşabilirler veya yada konuları üstünkörü geçebilirler

Universiteye de bağlı ama elektrik elektronik bolumunde de yazılım bilgisi cok üstünkörü verilir genelde. elektronik muh ve elektronık ve haberlesme muh bölümlerini bilmiyorum

Kontrol ve otomasyon mühendisliğini de arastır az üniversitede var ayrıca bilgisayar ve yazılım mühendisliği de ayrı bolumler (farkını net hatırlamıyorum ama bilgisayarın içinde elektronik de var gibi hatırlıyorum )

Mekatronik Bölümü'nde doktora yapıyorum. İlk başta şunu söyleyeyim. Mekatronik bölümü değil hangi üniversitenin mekatronik bölümüni kazanmak istiyorsun? Bu çok önemli çünkü bazı üniversitelerde (bizzat tanıdığım öğrencilerden biliyorum) lehim yapmadan mezun olan elektronik mühendisleri var. Sadece diploması var, içi boş.

Nacizane benim sana tavsiyem elektronik üzerinden ilerle. Bir proje bul. Bu projeyi gerçekleştirmek için adımları teker teker öğren.

Örnek:
Doktora tezimde kapalı alanda otonom hareket eden ve bitki fotosu çekip bitki boyunu çıkaracak bir robot yapıyorum. İşin içinde mekanik tasarım da var, parça çizimi de var, kodlama da var elektronik desen alabildiğine.

Bence en güzel yöntem iş üzerinde gerekli şeyleri öğrenmek.

İlk projende sadece elektronik ve kodlama gibi 2 unsur olsun. Mekanik kısma daha sonra gir. Çünkü bir parça üzerinde ilerleyemediğinde şevkin kırılıp projeden soğuma. İlk projeyi bitirdikten sonra ikinci proje biraz daha karmaşık olsun. Üçüncü dördüncü derken zaten proje seçmeye yada kendin proje oluşturmaya başlarsın.

Ödevim var acil dışındaki bütün soruları elimizden geldiğince cevaplamaya çalışırız. En azından hevesli ve geleceğini sağlam temeller üzerine kurmak isteyen birine faydamız olur bu sayede.

Makineciler yazılım ve elektronikten çok anlamıyor. Yazılımcılar ise elektronikten nefret ediyor. Çünkü bilgisayarda yazılan 2 satır kod yerine donanım arızaları, pcb tasarımı vb süreçler onlara anlamsız uzun geliyor. Bu yüzden elektronikten başlaman daha doğru olur diye düşünüyorum.

Öğrenmen gereken Alanlar:

• Programlama dili: Yüksek seviyeli yada düşük seviyeli bir dili öğrenebilirsin. Alternatifler düşük seviye için C, C olmazsa Arduino oabilir. Mcu için STM32 veya STM8 ile başlaman iyi olur. Arduino ile başla demeyeceğim. Çünkü Arduino ile kod öğrenmeye başlayan biri sonradan C ile kod yazmakta zorlanıyor. Bu yüzden C bütün dillerin anası olduğu için C ile başlaman daha güzel olur. Zor bir dil fakat bu yolculukta zoru paspas etmezsen başarılı olman gerçekten çok zor.
  • Alternatif olarak bilgisayarda çalışan bir dile ihtiyacın olacak. Burada Python ve/veya C# öğren derim. C# windowsta çalıştığı ve bol bol desteği olduğu için güzel. Python ise maymuncuk gibi. Hem windows hem linux, hem de ESP32, Pi Pico vb ufak tefek heryerde çalışan bir kodlama dili. Şahsen python öğrendiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Python bütün ihtiyaçlarını çözmeyecek ama sana sürüyle ara çözüm üreteceği için olmazsa olmaz diyebilirim.
  • PCB tasarım programları: Bu işin babası Altium. Öğrenci lisansları var. Orcad kullananlar da memnun ama başlangıç için KiCad tavsiye ederim. Neden çünkü arkasında Google + Cern desteği var ve açık kaynak kodlu. Yani lisans sıkıntısı yok. Sürekli geliştiriliyor. Şu anda bile oldukça iyi.
  • Paket program: Word-Excel, pdf düzenleme gibi programları iyi seviyede kullanman, kendini ifade etmen, hesap kitap işini yoluna koyman için güzel olur.
  • Katı Modelleme Programı: BU işin babası Solid. Piyasada şu anda oturmuş olan program Solid ama lisans ücreti çok yüksek. Öğrenci lisansları, crack vb çözümler var. Alternatif ise FreeCad (Google destekli) ve Fusion 360 (AutoCad) var. Şunu öğren diyemem ama birini muhakkak öğren. FreeCad açık kaynak olması sebebiyle daha mantıklı ama seçim senin. Ben solid başladım ve istediğim şeyi çizip 3d yazıcı ile basmak acayip keyifli bir süreç.
  • Alet ve ekipman: Ünversitede sabit yerin olursa (2-4 kişilik oda, çalışma masası yada kilitli dolap vb) USB osiloskop, laptop ve lehim için malzemeye sahip olman sana büyük fayda sağlar. Çünkü elektronik bilgi kadar beceri ve okuma gerektiren bir meslek. Programlama için yazdığın kod hatalı ise sana bildirim verirken; yaptığın devre ağlayan bebek gibi sadece sana çalışma/çalışmama hakkında bilgi verir. Sıkıntının ne olduğunu sen bulacaksın. Bu yüzden gözlem yeteneğini geliştirmeli ve ölçüm (multimetre, skop, termal görüntüleme, sinyal analizörü gibi gibi) yeteneklerini artırmalısın. Bu yazdıklarım 1 gün, 1 ay, 1 senede olacak şeyler değil. Bu bir süreç. Sonu mezarda biten bir süreç ama ne kadar gelişirsen o kadar "nadir" bulunan eleman olacaksın.
  • Dil: İngilizce şart. Döküman okumak, anlamak ve yorumlamak için İngilizce şart. İkinci dil olarak Çin-Japon-Kore dilleri olabilir yada bana sorarsan Arapça'da olabilir. Şimdi neden Arapça diyebilirisin. Sebep bu dünya sadece buradan ibaret değil. Hak kitabı okumak kadar anlamak için de çaba sarfetmek gerekir. Bir yerden başla ve karşılaştığın sorunları, durumları buradan yaz. Maddi-manevi-bilgi yönünden elimizden geldiğince yetişmeye çalışırız. Biz geldik gidiyoruz. Geride (ibadet dışında) pırlanta gibi eserler (öğrenci-evlat-icat) bırakamazsak bu dünyayı boşuna yaşamış olacağız düşüncesindeyim.

Son düzenleme:
Konu ile alakasız ama bakış açısını değiştirmek için güzel bir video.
Çeken arkadaş NERD seviyesinde sanırım. Ama çok güzel bir iş çıkarmış.

Makineciler yazılım ve elektronikten çok anlamıyor. Yazılımcılar ise elektronikten nefret ediyor. Çünkü bilgisayarda yazılan 2 satır kod yerine donanım arızaları, pcb tasarımı vb süreçler onlara anlamsız uzun geliyor. Bu yüzden elektronikten başlaman daha doğru olur diye düşünüyorum.
Bana aynı anda üçüyle de uğraşıyor olmak ayrı bir zevk veriyor. bir makine tasarlayınca, hem gidip mekaniğini yapıp sonrasında montajını yapmak, pcbsini tasarlamak, yazılımını yazmak sonra bunu bir apiye bağlamak vb vb. ben yaptım diyebiliyorsun.
1745393814071.png

su ana kadar uzerinde calistigim en buyuk proje buydu. sureci cok zevkli. cunku hem tasarlayip gercek hayatta gordukten sonra bir de calismasini gordugun zaman sana ayri bir zevk veriyor. cogu universiteye giden arkadasima sordugum zaman universite nasil diye, cevap verdikleri sey su oluyor, sinifta kimsenin okudugu dalla alakası yok, adam elinde bir alyan almamis ama universite gelmis vb vb. bu yuzden daha cok yurtdisindaki universiteleri hedefliyorum, hem de proje yapabilecegim zaman maddi anlamda daha az sorun yasamak icin. fakat yurt disindaki universitelerin mekatronik müfredatlari hakkinda cok bilgim yok

Seviyeni bilmiyorum ama senin adına mutlu oldum. O zaman mekatronik üzerinde ilerle.
Ama dil ve çizim üzerine kendini geliştirmeyi unutma.

Kendini ne alanda geliştirdiğin ne okuduğundan daha onemli okuduğun bölüm sana sadece bir perspektif katacak ne konuda kendini geliştireceğin sana kalmış. Muhendislik bölümlerinin birbirinden bağımsız tonla alt dalı var.

Ve her üniversitede bölümler aynı değil hangi universitede okudugun kimlerden hangi dersleri aldıgın da önemli tabi okuduğun bölüm küçük bir bolum olursa bir alana yoğunlaşabilirler veya yada konuları üstünkörü geçebilirler

Universiteye de bağlı ama elektrik elektronik bolumunde de yazılım bilgisi cok üstünkörü verilir genelde. elektronik muh ve elektronık ve haberlesme muh bölümlerini bilmiyorum

Kontrol ve otomasyon mühendisliğini de arastır az üniversitede var ayrıca bilgisayar ve yazılım mühendisliği de ayrı bolumler (farkını net hatırlamıyorum ama bilgisayarın içinde elektronik de var gibi hatırlıyorum )
benim suan dusuncem su sekilde, elektrik elektronigi ve mekanigi kendim belirli bir seviyenin uzerine cikaramayacagimi dusunuyorum, gerek icindeki zor hesaplamalar gerek bazi yerlerde yazmayan bilgiler vs, fakat yazilimda herkes istedigi seviyeye bir universiteye gitmeden cikabilir, bu yuzden elektrik elektronige ve mekanige agirlik vermek daha cazip duruyor, ama ikisini birden kapsayan bir bolum yok :D

Elektronik bölüm0ne git. Fırsat oldukça makine mühendisliği öğrenci-hocalarla aranı iyi tut.
Mekatronikteki elektronik seni tatmin etmeyebilir. En güzel öğrenme uygulamadır. Proje üzerinde ilerleyince ihtiyaçlarını daha net göreceksin. Ama iyi bir üniv kazanmak şart..

Elektronik mühendisliği okuyan birisi, ileri seviyede matematik öğrenir. Bu bilgi de sadece elektronikte değil, genel olarak bütün fiziksel sistemler üzerinde derin bir idrak yeteneği kazandırır sana. Bu bölümün matematiği seni gerçekten zorlar. Devre analizi, güç elektroniği, enerji dağıtımı ve otomatik kontrol derslerinde de bu ileri seviye matematiği kullanırsın ve sistemi anlarsın.

Mekatronik mühendisliğinde matematik bu seviyede anlatılıyor mu bilmiyorum, ama tahminim bu kadar ayrıntıya girilmiyordur. Her şeyden azar azar öğrenmiş oluyorsun. Onun yerine bence elektronik mühendisliği oku. Orada aldığın temel ile mekanik/makina konularında da oldukça ileri seviyelerde başlamış olursun ve kendini hızlıca geliştirebilirsin.

İstediğin iyi okulu kazanana kadar tekrar tekrar üniversite sınavına gir. Yıl kaybedeceğim diye ilk kazandığın üniversiteye gitme. Açıkta kalacağım diye tercih listenin sonlarına işletme bölümleri yazma.

Günümüzde her şeyden azar azar anlamak ve bir konuda uzmanlığın istendiği bir dönemdeyiz. Kendini genel konularda yetiştirebilirsin ama uzmanlık için iyi okul ve nitelikli hoca şart

Temel mühendislik bölümleri
Makine
İnşaat
Elektrik-Elektronik
Bilgisayar

Bunlardan şaşmamak lazım.
Melez/ hibrit bölümler (mekatronik, biyomedical, endüstri..vb) kulağa hoş geliyor ama, içeriği dolu değil. Olmasıda beklenmez. Her daldan azar azar birşeyler öğretilir.
Gerçek mekatronikçi olmak istiyorsan, önce makine mühendisliği sonrada elektronik mühendisliği (sırası sana bağlı) okuman lazım. :)

Konuları birbirine karıştırmamak lazım.

Elektronik, endüstri, makine, vb. mühendisleri ile mekatronik mühendisleri aynı şeyler değil. Çok iyi endüstri mühendisleri tanıyorum; çok önemli işler yapıyorlar. Aynısını makine, bilgisayar ve elektronik için de söylemek mümkün.

Karşılaştırma yapmak yerine diğer dallardan kendini soyutlaman ve mekatronik mühendisi gözüyle irdelemen lazım. Bildiğim kadarıyla forumda deneyimli bir mekatronik mühendisi yok. Dolayısıyla ister istemez yorumlar hep tarafgir olacaktır.

Potansiyelin varsa, sen iyi bir mekatronik mühendisi olup, mekatronik alanında çok derin olabilirsin. O zaman da sen forumda "mekatronik mühendisliği çok" vs. diye tarafgir bir yorum yaparsın.

İyi bir elektronik mühendisi olmak istiyorsan, bence o ayrı bir konu. Mekatronik mühendisi olarak iş bulabilir miyim diyorsan, onlar da ayrıca sorgulanması gereken konular.

Herkesin cevaplari icin tesekkurler. ozellikle @Sercan ve @taydin'a. acikcasi, benim super duper bir akademik beklentim yok. ve acikcasi elektronik okuyup ardindan mekanik okuyabilecek bir kisilik oldugumu da dusunmuyorum. ikisi de cok agir bolumler. Suana kadar girdigim derslerde kendimde farkettigim su oldu; bir seyin temelini aldiktan sonra kendimi gelistirmeyi becerebiliyorum, veya merak edip ilerisini arastirmayi seviyorum. bu yuzden mekatronik muhendisligine guzel bakiyorum. her seyden orta derecede ogrendikten sonra istedigim taraflarda kendimi istedigim kadar gelistirebilecek olmam hosuma gidiyor. her alanda super olmak gibi bir hedefim de yok acikcasi. belirli alanlarin belirli konularinda ileri derecede bilgiye sahip olmak beni tatmin ediyorsa ve istedigim projeyi istedigim gibi yapabiliyorsam, insanlara yardimci olabilecek duzeyde bilgim varsa bu bana yeterli. fakat @taydin 'in dedigi matematik konusunda kesinlikle katiliyorum.

Temel mühendislik bölümleri
Makine
İnşaat
Elektrik-Elektronik
Bilgisayar

Bunlardan şaşmamak lazım.
Melez/ hibrit bölümler (mekatronik, biyomedical, endüstri..vb) kulağa hoş geliyor ama, içeriği dolu değil. Olmasıda beklenmez. Her daldan azar azar birşeyler öğretilir.
Gerçek mekatronikçi olmak istiyorsan, önce makine mühendisliği sonrada elektronik mühendisliği (sırası sana bağlı) okuman lazım. :)
gercek mekatronikci nedir? eger tam bilgiye sahip olmadigim zaman mekatronikci olamayacak miyim yani? mekatronik 4 alani birden kapsayan bir venn semasinin
ortasi degil mi? dedigin bana gore daha cok suna benziyor; yani 4 ayri yetenegi ayri ayri ogrenmek.
1745443564413.png

Mekatronik Bölümü'nde doktora yapıyorum. İlk başta şunu söyleyeyim. Mekatronik bölümü değil hangi üniversitenin mekatronik bölümüni kazanmak istiyorsun? Bu çok önemli çünkü bazı üniversitelerde (bizzat tanıdığım öğrencilerden biliyorum) lehim yapmadan mezun olan elektronik mühendisleri var. Sadece diploması var, içi boş.

Nacizane benim sana tavsiyem elektronik üzerinden ilerle. Bir proje bul. Bu projeyi gerçekleştirmek için adımları teker teker öğren.

Örnek:
Doktora tezimde kapalı alanda otonom hareket eden ve bitki fotosu çekip bitki boyunu çıkaracak bir robot yapıyorum. İşin içinde mekanik tasarım da var, parça çizimi de var, kodlama da var elektronik desen alabildiğine.

Bence en güzel yöntem iş üzerinde gerekli şeyleri öğrenmek.

İlk projende sadece elektronik ve kodlama gibi 2 unsur olsun. Mekanik kısma daha sonra gir. Çünkü bir parça üzerinde ilerleyemediğinde şevkin kırılıp projeden soğuma. İlk projeyi bitirdikten sonra ikinci proje biraz daha karmaşık olsun. Üçüncü dördüncü derken zaten proje seçmeye yada kendin proje oluşturmaya başlarsın.

Ödevim var acil dışındaki bütün soruları elimizden geldiğince cevaplamaya çalışırız. En azından hevesli ve geleceğini sağlam temeller üzerine kurmak isteyen birine faydamız olur bu sayede.

Öğrenmen gereken Alanlar:

• Programlama dili: Yüksek seviyeli yada düşük seviyeli bir dili öğrenebilirsin. Alternatifler düşük seviye için C, C olmazsa Arduino oabilir. Mcu için STM32 veya STM8 ile başlaman iyi olur. Arduino ile başla demeyeceğim. Çünkü Arduino ile kod öğrenmeye başlayan biri sonradan C ile kod yazmakta zorlanıyor. Bu yüzden C bütün dillerin anası olduğu için C ile başlaman daha güzel olur. Zor bir dil fakat bu yolculukta zoru paspas etmezsen başarılı olman gerçekten çok zor.
  • Alternatif olarak bilgisayarda çalışan bir dile ihtiyacın olacak. Burada Python ve/veya C# öğren derim. C# windowsta çalıştığı ve bol bol desteği olduğu için güzel. Python ise maymuncuk gibi. Hem windows hem linux, hem de ESP32, Pi Pico vb ufak tefek heryerde çalışan bir kodlama dili. Şahsen python öğrendiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Python bütün ihtiyaçlarını çözmeyecek ama sana sürüyle ara çözüm üreteceği için olmazsa olmaz diyebilirim.
  • PCB tasarım programları: Bu işin babası Altium. Öğrenci lisansları var. Orcad kullananlar da memnun ama başlangıç için KiCad tavsiye ederim. Neden çünkü arkasında Google + Cern desteği var ve açık kaynak kodlu. Yani lisans sıkıntısı yok. Sürekli geliştiriliyor. Şu anda bile oldukça iyi.
  • Paket program: Word-Excel, pdf düzenleme gibi programları iyi seviyede kullanman, kendini ifade etmen, hesap kitap işini yoluna koyman için güzel olur.
  • Katı Modelleme Programı: BU işin babası Solid. Piyasada şu anda oturmuş olan program Solid ama lisans ücreti çok yüksek. Öğrenci lisansları, crack vb çözümler var. Alternatif ise FreeCad (Google destekli) ve Fusion 360 (AutoCad) var. Şunu öğren diyemem ama birini muhakkak öğren. FreeCad açık kaynak olması sebebiyle daha mantıklı ama seçim senin. Ben solid başladım ve istediğim şeyi çizip 3d yazıcı ile basmak acayip keyifli bir süreç.
  • Alet ve ekipman: Ünversitede sabit yerin olursa (2-4 kişilik oda, çalışma masası yada kilitli dolap vb) USB osiloskop, laptop ve lehim için malzemeye sahip olman sana büyük fayda sağlar. Çünkü elektronik bilgi kadar beceri ve okuma gerektiren bir meslek. Programlama için yazdığın kod hatalı ise sana bildirim verirken; yaptığın devre ağlayan bebek gibi sadece sana çalışma/çalışmama hakkında bilgi verir. Sıkıntının ne olduğunu sen bulacaksın. Bu yüzden gözlem yeteneğini geliştirmeli ve ölçüm (multimetre, skop, termal görüntüleme, sinyal analizörü gibi gibi) yeteneklerini artırmalısın. Bu yazdıklarım 1 gün, 1 ay, 1 senede olacak şeyler değil. Bu bir süreç. Sonu mezarda biten bir süreç ama ne kadar gelişirsen o kadar "nadir" bulunan eleman olacaksın.
  • Dil: İngilizce şart. Döküman okumak, anlamak ve yorumlamak için İngilizce şart. İkinci dil olarak Çin-Japon-Kore dilleri olabilir yada bana sorarsan Arapça'da olabilir. Şimdi neden Arapça diyebilirisin. Sebep bu dünya sadece buradan ibaret değil. Hak kitabı okumak kadar anlamak için de çaba sarfetmek gerekir. Bir yerden başla ve karşılaştığın sorunları, durumları buradan yaz. Maddi-manevi-bilgi yönünden elimizden geldiğince yetişmeye çalışırız. Biz geldik gidiyoruz. Geride (ibadet dışında) pırlanta gibi eserler (öğrenci-evlat-icat) bırakamazsak bu dünyayı boşuna yaşamış olacağız düşüncesindeyim.
@fide çok doğru söylüyor. Çünkü o lehim atmadan bitiren "mühendis"lerden birisi benim ve bu benim iş hayatımın ilk yıllarını zehir etti. Yukarıdaki tavsiyelere ek olarak. Gerçekten iyi bir üniversiteye git. Ben anadolu'da bir üniversite okudum. 3 tane yar. doc. tüm derslerimize giriyordu ve soru sormak için bile vakitleri yoktu. Elektroniğini üniversiteden değil de youtubedan ve kitaplardan öğrendim dersem yalan olmaz. Üniversitede öğrenememiş, kafasına takılan soruları soramamış olmanın eksikliği çok büyük.

1745490660257.png

Kirmizi bolge mekatronik

Su anda hangi bransa yonelecegin konusunda karar vermek icin yeterli alt yapin yoktur. Yanlis karar verebilirsin.

4 ana dal da bir birinden guzel. Bunlarin birlesimine ait bilgileri merakli bir muhendis zaten kazanir. Yani mekatronikci olmasan bile eger merakli isen diger dallardan mezun oldugunda kisa zamanda mekatronik konusunda yetkin hale gelebilirsin.

Kontrol cok cok ama cok degerli bir dal ancak argeye onem veren ulkelerde iyi para kazanilabilinir. Is bulma sansi diger ucune gore Turkiye'de daha az.

Seni yonlendirmek icin kafa yapini bilmek lazim. Kendin karar vereceksen kendini iyi taniman lazim.

Hepsi de matematik zeka ister.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,643
Üyeler
3,087
Son üye
mcanpo9751

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back