Mikron Hassasiyetinde Cnc

Eğer makina sadece gravür yapacaksa, eksenlere neredeyse hiç yük binmeyecek demektir. Bu durumda sıkı lineer ray ve sıkı bilyalı rulman kullanılırsa çok iyi tekrarlanabilirlik elde edilebilir.
Abi mikron hassasiyet çok ciddi bir başlık.
Bütün mekanik ve kontrol düzeni mükemmel hazırlandı diyelim.

Anlık olarak bi smpsin çöküp geri gelmesi mikron hassasiyeti berbat etti.
Veya enkoderin 1 anlık kaçırması.

Hiçbirşey alelade olmamalı.
 
1 μm hassasiyet için yazmadım onu ben. Bunun için sadece sıkı ray ve rulman yeterli olmaz.

Mesela standart işler için freze ve tornada 0.05 mm nominal tekrarlanabilirlik derken, ortalama bir iş kapasitesinden bahsediyoruz. Mesela freze tablasına ağır bir iş parçası koydun. Veya normalden yüksek dalma derinliği verdin. Veya yüksek ilerleme hızı kullanıyorsun. Yoksa sıfıra yakın yük ve çok az talaş kaldırıyorsan belki 0.02 mm de elde edersin. Eğer eksen rayları ve bilyalı rulmanlar sıkı ise, ortam sıcaklığını kontrol ediyorsan ve iş parçasını da muntazam bor yağı ile soğutuyorsan, çok keskin çakılar kullanıyorsan, bazı usta püf noktaları kullanıyorsan belki 0.01 mm de elde edersin. Yani bir makinadan beklenen tekrarlanabilirliği söylüyorsan, bunu TİPİK bir kullanım senaryosuna göre söylemen lazım.
 
Arkadaslar, lineer encoder eger ki araya ayri bir donanim gerektiriyorsa, veri kayıplari veya hatalari olusabilir. Bu konuda benim de süphem var.

taydin hocamin bahsettigi gibi, yaklasik 0.01mm hassasiyet icin sıkı bilyali rulman ve eşdeger mil kullanabilirim gibi gözüküyor. Cinliler bazen kaliteli ürünler de üretiyorlar. Zaten islenecek sey en fazla 20gram agirliginda, son derece hafif bir sert plastik levha ve alani da kücük.
Bu demek degil ki cok basit birsey istiyorum, 10 mikron elbette cok da kücümsenemez bir hassasiyet.

Öte yandan cihazin ve hammaddenin islenecegi ortam ısısı, talas kaldırma gibi etkenleri kontrol altına alabilirim.

Sanıyorum gereken seyler, 3 adet kaliteli vidali mil ve ona uygun 3 adet bilyali rulman, 5 adet kaliteli lineer kizak. motor en son is.
Bu ekipmanlarin gercekten kaliteli olanlarini nerden bulabilirim ? Ayrıca vidali mil adimlari kisa olmali galiba, hatve düsük olmali yani, 2hatve mesela. Prototip üretim olacagi icin üretim sabahtan aksama da sürebilir :) sorun degil

Kanal acarak ilerleme isine gravür deniyor galiba bu arada, freeze farkli bir is.
 
@Endorfin hocamizin gösterdigi cihaz fiati sanirim astronomik :)

Atomstack a5 serisi bir cnc bulup lazerini söküp yerine cnc motoru mu yerlestirsem bilemiyorum, kafam karisik

Hareket icin ic cap mikrometresi alip bunun kafaya motor takmayi da düsünmedim degil :)

Yoksa aliexpress te satilan mikroskop xy stage lerden de alsam isimi görebilir de. Ama bunun ileri geri noktalarina bir sonlandirma switch atmam gerekir mi bilmiyorum.

Tüm bunlari arastirirken bu cncyi bastan asagiya kendim yapsam, backlash en basta cözmem gereken sorun. Onun icin kisa hatve cnc mili kullanmam lazim ama nerede bulabilirim? Kaliteli lineer kizak buldum gibi.
 
Gereginden luks cihaz arayisi icindesin gibi gorunuyor.

Plastige mercek vs mi isleyeceksin de bu kadar yuksek dogruluk istiyorsun?

300 dpi yazicida her bir pixelin capi 85um.

Eger 10um capta pixeller olusturacaksan (boyle bir cihazi siradan atelyelerde yapmak cok zor) 2500 DPI eder.

Cogu lazer yazicinin 1200 dpi oldugu dusunulurse optik ve basit ayna hareketleriyle elde edilen dogrulugu sen vidali mil ve lineer kizakla elde etmek istiyorsun.

Tam olarak ne istedigini sonucta makine ile ne yapacagini yazmazsan konu kisir donguye girer.

Diyelim ki cok yuksek dogrulukta malzemeleri temin ettin. Bunlari gene cok yuksek dogrulukta ve saglamlikta monte decek saseyi yapmadigin surece anlami yok.

Ote yandan;

Diyelim ki 3 eksende de 10um dogrulukta pozisyonlama sistemini yaptin. Is yapan kazima motorunun yapacagi titresimlerden dolayi kesici uc da titresecek yani surekli konum degistirecektir. Ilave olarak kesme yapacak ucun donerken yapacagi salgi da konumlanan koordinatta ucun gezinmesi demektir.

Yani kesici ucu cok dogru sekilde bir noktaya konumlandirdiginda motor calismaya basladiginda gene titresimlerin neden olacagi salinim da 10um den kucuk olmasi gerekiyor.

Simdi isin icine bir de kesme islemi girince bu kez uc kesmeye calisirken tum eksenlere zorlayici kuvvet getirecek. Bu kuvvetlerin neden olacagi esnemenin de 10um den kucuk olmasi lazim ki toplamda 10um dogruluktan soz edebilesin.

Tum bu sebeplerden dolayi bu islere ilk kez girisiyor ve ilk kez pozisyonlama duzenegi yapacaksan hedefin kesinlikle 100um in alti olmamali.

Durmus olan kesici ucu 10um dogrulukta konumlamak senin icin yeterlimi, yoksa kesici ucun acacagi yarigin konumunun 10um dogrulkta mi olmasi gerekiyor konusuna oncelikle karar vermen gerekiyor.

Piyasada bir suru router cihazi var. Sorsan ureticileri um ler seviyesinde dogruluktan soz eder. Alakasi yok. 0.1mm hata ile is yapsinlar opsun tepelerine koysunlar.

Sadece bir tavsiye.

Linkini verdigin cihazin 80x80x40 mm olmasi hareket mesafelerinin bu degerler olacagini belirtmiyor. Tablanin boyutu o.

 
Son düzenleme:
MicroStep hocam suan kafami karistiran sorulari izah etmis, kendisine tesekkür ederim. Soruyu anlamak cevabin yarisi.

Önceki mesajlarimda belirttigim gibi sert plastik bir yüzeye bir figür isleyecegim, bu figürde dairesel ve dik olan sekiller var. Cizgi genislikleri ve cizgiler arasi boşluklar yaklasik 110 mikron. Ben istiyorum ki hata olsa bile bu cizgi kalinliklari ve cizgi arasi bosluklar 100 mikrondan düsmesin, 120 mikronu gecmesin. Bu da demek oluyor ki 10 mikron bir hata olsun en fazla, ama bu pratikte olsun. Teorikde degil.

Motorun yapacagi titresimi düsündüm, bunu kaliteli ve uygun tipte motor kullanarak cözebilecegimi saniyorum. Piyasada buna göre motorlar mutlaka vardir. Ayrica kanal acacak gravür ucu icin de cok cesit ve tip var. Zaten islenecek materyal plastik oldugundan cok da zorlamaz. Cnc cok yavas isleyecegi icin zorlama da az olucaktir. Ayrica bu üretim prototip olucak, binlerce üretilmeyecek, sinirli sayida.

Projenin amaci 10 mikron hassasiyet. Amacim 100 mikron olsaydi zaten hazir birsey alirdim.

Yazici konusuna gelirsek, bunu ben de düsünmüstüm. Hatta ikinci el bir sitede 4800dpi X 4800dpi bir yazici vardi, onu almayi da düsünmüstüm ama mekanik calisma düzenini bilmedigimden vazgecmistim. Simdi tekrar inceleyecegim. Belki t8 trapez yerine farkli bir sistem kullanmislardir.

Edit : Cogu yazicida esnek kramiyer kayış kullaniliyormus. Ayrica y ekseni yerine döner tabla kullaniliyor. Bir isimize yaramicak yani.
 
Son düzenleme:
Inkjet yazici mekanigi bu ise uygun degil. O yazicilar raster mantigi ile calisir.
Senin yapacagin makine vektor mantigiyla calisacak.

Ben de benzer bir makine uzerinde calisiyorum. 0.1 mm dogruluk gibi bir hedefim var ve malesef makinamin kazima mekanigi konusunda hic iyimser degilim. Projemin havlu attiracak can alici yeri de burasi.
 
Para falan basmayacagim, kimse merak etmesin :) zaten bastan belirttigim gibi prototip amacli olucak, uzun ömürlü olmasina gerek kalmiyor su durumda.

Konuya dönersek Atomstack A5 gibi birsey almayacaksam, kendim yapmam gerekiyor gibi görünüyor su durumda. Mikrometre tarzi cok kisa hatve vidali mil ve ona uygun rulman bulamadim, bilen bulabilen varsa link atabilir. Burada hassasiyet ön planda oldugu icin boşluksuz bir sistem olmali, cok düsük hatvede boşluk daha az olur diye tahmin ediyorum.

Öncelikli olarak kararli ve hassas calisacak olan sistemin hangisi oldugunu bulmak gerekiyor. Lineer encoderler de biraz pahali, ayrica mach3 kartla sürmesi sorun da olusturabilir. Gereken hareketi hassas ve kararli bir sekilde saglamam icin kaliteli, düsük hatveli mil ve ona uyumlu rulman arayisindayim.

Hepsini anladim da, bu cinliler bu kadar seyi icat ederken neden böyle birseye ihtiyac duymamislar ? 100 usd ye satilan yüzlerce cesit cnc varken niye böyle birsey yok ? Yoksa var da ben mi bulamiyorum ? Bazen amator tasarimcilar profesyonellerden daha iyi isler cikarabiliyor, biliyoruz.


https://wegstr.com/CNC-Wegstr-(English)

3100 Euro :) Bir sifir fazla yazmislar benim icin
 
Son düzenleme:
Demek ki onlar da reklam icin 0,01 yazmislar.

Galiba bu isi kendim halledicem. Biraz daha arastirayim belki ise yarar diy mikron cnc falan bulabilirim, yoksa malzemeleri getirteyim.

Sizden istedigim sayin arkadaslar, simdi benim istedigim özellikte bir adımları sık klavuz vidali mil icin isim nedir ? Örnegin T8-1205 veya T8-300 gibi isimler varken benim almam gereken milin de bir teknik adi vardir galiba. Örnek verirseniz iyi olur arkadaslar.

Lineer yatak ve cnc karti da ikinci el sitelerde kullanilmamis olanlar dahi var cok.
 
https://wegstr.com/CNC-Wegstr-(English)

3100 Euro :) Bir sifir fazla yazmislar benim icin

Valla wegstr nin reklamlarına bakınca adeta şiir gibi, heykeltraş gibi ürün çıkarıyor. Ama ben bağımsız birisinin incelemesini seyrettim youtube'da. wegstr reklamından çok daha farklı bir sonuç var. Neticede gene kazıyor, ama dalgalanmalar var ve reklamdaki kadar istikrarlı bir yol kalınlığı yok.
 
simdi benim istedigim özellikte bir adımları sık klavuz vidali mil icin isim nedir ?

Uygun fiyatlı çin malı ürünlerde yataklama sıkılığı ile ilgili bir seçenek olmuyor. Alıyorsun ürünü ve artık ne çıkarsa bahtına. Eğer bütün parametreleri seçmek istiyorsan, daha üst sınıf ürünlere yönelmen gerekiyor, mesela orijinal HIWIN bakman lazım.
 
Demek ki onlar da reklam icin 0,01 yazmislar.

Galiba bu isi kendim halledicem. Biraz daha arastirayim belki ise yarar diy mikron cnc falan bulabilirim, yoksa malzemeleri getirteyim.

Sizden istedigim sayin arkadaslar, simdi benim istedigim özellikte bir adımları sık klavuz vidali mil icin isim nedir ? Örnegin T8-1205 veya T8-300 gibi isimler varken benim almam gereken milin de bir teknik adi vardir galiba. Örnek verirseniz iyi olur arkadaslar.

Lineer yatak ve cnc karti da ikinci el sitelerde kullanilmamis olanlar dahi var cok.
0,01 adımlama komutlarının hassasiyetidir muhtemelen. Makinenin tekrar tekrar aynı komutlanan konuma gelmesi farklı bir şey. Hassasiyet istediğin anda paraları basmaya hazır olman lazım. 0,01mm tekrarlanabilir hassasiyette makinenin parçalarının 0,001mm toleranslarla falan üretilmiş olması gerekir. x yatakları + x vidalı mili + y yatakları + y vidalı mili + motorların açısal konum tekrarlanabilirliği + yapının rijitliği + spindle motorun salgısı ve muhtemelen daha fazla etkenler sana nihai hassasiyeti verir.

Cesaret kırıcı olmamak lazım niyetim bu değil. Ama gerçekçi olmak lazım ilk cnc makinende 0,1mm altı toleransları hobi atölyesi imkanlarıyla yakalayabilirsen çok başarılısınız demektir.

Uygulama yapacağın işte gerçekten fiili olarak ne kadar hassasiyete ihtiyacın olduğunu tespit ettikten sonra kendin yapmakla satın alma arasında karar vermeli. işe girişmeden önce ihtiyacı doğru tespit ettiğinizden emin olmalısınız.

Mesela plastiğe kazınacak figürlerdeki detaylar ve hatalar çıplak gözle farkedilemeyecektir (bu bir gereklilik mi?), bununla beraber plastiği kazımak bir taraftan plastiğin malzeme özelliğinden dolayı 0,01mm'yi yakalamaya mani olabilir. Figür tasarımını büyükten küçüğe ölçekleyerek mi yapıyorsunuz? Belki de figür tasarımından yola çıkarak küçük figüre yönelik tasarım sadeleştirmeleri iş görebilir. Söz konusu işler için birkaç örnek paylaşsanız güzel olur, hem merağımız giderilmiş :) olur hem daha az varsayımlı yardım almış olursunuz. İyi çalışmalar.
 
Hassasiyet istediğin anda paraları basmaya hazır olman lazım.
:)


Arkadaslar cevaplariniz isin sagolun. Sanirim Hazir bir cnc alip üzerinde degisiklikler yapicam. Hem hazir cnc de baski cözünürlügünü görmüs olurum, hem de ilerleyisi kontrol edebilirim. Birsey yapmak icin biryerden baslamak gerekiyor.

Dedigim gibi mach3 kartı kolay, tabla falan zaten sorun olmaz, isin en kritik parcasi bildiginiz üzere ilerleyisi saglayacak xy milleri. Cok sık klavuzlari olmali, ona takabilecegim bosluksuz bir somun olmali. Ve kafalarina birer bosluksuz bilya.

Ama sunu da farketmek gerekiyor, normalde bir üretim veya baski almak cok uzun sürmemeli ve alan cok kücük olmamali son kullanici icin, o zaman hassasiyet azalmak zorunda kaliyor haliyle. Fakat benim yapmaya calistigim tam olarak bir istisna. Kücük bir alan ve son derece yavas isleyis, makine acele etmesin ve yavasca kazisin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,428
Üyeler
2,440
Son üye
turankaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top