NAS için disk önerisi

Sercan

--
Ha geldi ha gelecek derken, nihayet memleketteki eve uçtan uca Türk Telekom fiber internet geldi. Ana hattaki kablolar hazır ve abonelikleri yapıyolar. Verdikleri bilgiye göre, bu cuma gününe kadar tüm bağlantılar tamamlanacakmış. Yani bir-iki haftaya fiber internet bağlanmış olur

Daha önce, “Acaba oraya internet gelirse nasıl olur?” diye düşünerek NAS ile ilgili birkaç deneme yapmıştım, mesela:

Fiber, doğrudan evin içine kadar çekilecek ve ben gigabit internet talep ettim. Santral sınırlandırması 250 Mbps gibi ayarlanmış, ancak ben talep edince abonelik sonrası tekrar bakılacak. Bağlantı sonrası hız testleri yapacağız, gerekirse bunu düzentme durumu olabilirmiş. Küçük yerin güzel yanı santrali yapılandıran kişinin cep telefonu var, doğrudan onu arıyorum.

Neyse, durum böyle olunca yedekleme merkezimi de oraya taşıyıp gerektiğinde kafa dinlemek için oraya gitmek adına bir bahanem olacak.

Kafamda şöyle bir plan var: Dell R730 gibi bir web sunucu ve NAS kuracağım. Sunucu, İstanbul’daki geliştirme sunucusuyla günlük olarak senkronize olacak. NAS ise, önceki işlerim de dahil olmak üzere, farklı ülkelerdeki sunucuların da tüm yedeklerini haftalık periyotlarla saklayacak. Doğal afet, siber saldırı vb. durumlarda istediğim sunucudan yedek çekip başka bir sunucuya aktarabileceğim.

Şimdi oraya kuracağım sistem için UPS, kamera sistemi, sunucu ve NAS ihtiyacım var. Hatta güneş enerjisi de istiyorum ama hepsi bir arada pahalı oluyor. Zamana yaymam lazım.

Zaten bu yüzden NAS sunucusunu elimdeki bilgisayar parçalarıyla kurmayı düşünüyorum. Ancak diskler konusunda kararsızım.

NAS için elimde MSI H97M-G43 anakart var, 6 adet SATA portu + birde M2 slotu bulunuyor. İşlemci olarak E3-1230L v3 (25 Watt) var; düşük güç tüketimli. 16 GB RAM de mevcut. Ayrıca elimde 4 adet Hiksemi SSD C100/960GB disk var.

Fakat NAS kuracağım yer 650 km uzakta, bu nedenle SSD disklerin güvenilirliği konusunda emin değilim. Böyle bir sistem kurmuşken kapasiteyi de biraz artırmak iyi olabilir.

O nedenle sorum şu: NAS sistemi kurmak için SSD yeterince güvenilir midir, yoksa geleneksel HDD mi tercih etmeliyim?

Şunu da eklemeliyim: Üç fazlı elektrik hattımız var. Ben standart 3 kVA bir UPS düşünüyorum. Ancak ileride güneş enerjisi de kurmayı düşündüğümden, şimdilik şebekeden şarj olan alternatif bir yöntem öneriniz var mı? Tabii bütçesi yine 3 kVA bir UPS’e yakın olmalı.

Selam @Sercan 3kVA ups i uzun süre beslemesi açısından düşünüyorsan onun yerine MPPT solar inverter kullanmak daha akılcı bir seçim olabilir. Bu invertörlerin şebeke girişi mevcut. Tam sinüs çıkışa sahipler ve OffGrid çalışıyorlar. Şebeke, solar veya akü beslemesi var ve öncelik ataması yapılabiliyor. Bunu bir değerlendir istersen.

İlave: Birçok çin menşeili ürün (hepsi aynı sadece ismi değişiyor) kullandık, bazıları arızalandı bazıları hala çalışyor. Son kullandıklarımız Tescom ve Solinvet marka onlar sanki biraz daha kaliteliler

Son düzenleme:
Alınması öngörülen SSD TBW değerlerin incelenmesi iyi olur.
Sunucu SSD'lerin fiyatları normalden daha pahalı olmasının çeşitli nedenleri vardır.

Benim Linux'ta kullandığım diskler Western Digital RED serisi. Bunlar üst seviye okuma/yazma performansı vermez, ama sürekli çalışmaya ve üst seviyede veri koruması için optimize edilmiş diskler. Raid-5 yapısı ile yıllardır kullanıyorum ve smartd hala bir uyarı bile vermedi.

Dell sunucunun içine nas sunucusu kurulabilir. VMware esxi gibi veya proxmox gibi sistemler kullanılabilir.

Ben QNAP NAS'da Seagate ironwolf serisi nas diski kullandım. İki senede bir niyeyse hep aynı slottaki hdd gidiyor. Onu çözemedim.
Yeni Seagete ironwolf aldım birkaç gün önce. Orjinal ambalajını açtık. Diskin içi dolu çıktı. Büyük ihtimal refurbished satıyorlar. Seagate den garanti sorguladım. Garanti 2018 de bitmiş gözüküyor. Birde diskin üzerinde ironwolf yazıyor ama seagate deki seri no sorgulamasına göre bu normal bir PC diski.
NAS için piyasada Toshiba'nın özel üretilmiş diskleri var. Birde onları deneyeceğim.

Selam @Sercan 3kVA ups i uzun süre beslemesi açısından düşünüyorsan onun yerine MPPT solar inverter kullanmak daha akılcı bir seçim olabilir. Bu invertörlerin şebeke girişi mevcut. Tam sinüs çıkışa sahipler ve OffGrid çalışıyorlar. Şebeke, solar veya akü beslemesi var ve öncelik ataması yapılabiliyor. Bunu bir değerlendir istersen.

İlave: Birçok çin menşeili ürün (hepsi aynı sadece ismi değişiyor) kullandık, bazıları arızalandı bazıları hala çalışyor. Son kullandıklarımız Tescom ve Solinvet marka onlar sanki biraz daha kaliteliler
Selam @Yasin. sanıyorum bahsettiğin aşağıdaki ürünler doğru mu?

Bunlar benim de merak ettiğim ürünlerdi aslında. Böyle birşey alıp, kendi akü grubumla kullansam ileride şarj için diğer giriş seçeneklerini de genişletmem mümkün olur. Modüler olması çok mantıklı. Sadece sunucu için değil, evdeki temel ihtiyaçları da buna bağlayabilirim.

Akü olarak hangi tip akü kullanıyorsun?

Dell sunucunun içine nas sunucusu kurulabilir. VMware esxi gibi veya proxmox gibi sistemler kullanılabilir.
Sunucunun kendi içinde bir yedeklemesi olacak. NAS ile artık sunucuda barındırmadığım, arşivlenmiş çalışmaları da saklamak istiyorum. Ayrıca fotoğraflarım gibi kişisel verilerimi de orada tutabilirim. Yani NAS, daha kapsamlı bir yedekleme sistemi olacak.

Vaktiyle fotoğraflarımı kendim saklıyordum. Google Fotoğraflar, "Çözünürlüğü bizim istediğimiz şekilde ayarlarsan, ömür boyu ücretsiz ve sınırsız saklayabileceksin." diyordu. Ben de fotoğraflarımı Google’a aktardım. Tabii çözünürlükleri de düştü. Aradan birkaç yıl geçti ve Google, bu seneden itibaren 15 GB sınır getirdi; 15 GB sonrası ücretli olacak dedi. Böylece bizim yedekleme sürdürülebilir olmaktan çıktı. Meğer adamlar, "Ömür boyu bize göbekten bağlan." demek istiyormuş. :kizgin3:

Ben QNAP NAS'da Seagate ironwolf serisi nas diski kullandım. İki senede bir niyeyse hep aynı slottaki hdd gidiyor. Onu çözemedim.
Yeni Seagete ironwolf aldım birkaç gün önce. Orjinal ambalajını açtık. Diskin içi dolu çıktı. Büyük ihtimal refurbished satıyorlar. Seagate den garanti sorguladım. Garanti 2018 de bitmiş gözüküyor. Birde diskin üzerinde ironwolf yazıyor ama seagate deki seri no sorgulamasına göre bu normal bir PC diski.
NAS için piyasada Toshiba'nın özel üretilmiş diskleri var. Birde onları deneyeceğim.
Seagate ile ilgili üretinicin bile eski disk sattığına dair iddialar var.

Üçüncü şahıslardan alınması ise daha sakıncalı. Online mağazalar eski disklerle dolu.

Evet disk araştırırırken bu tarz yorumlarda bende okudum. İade gerekirse diye Amazon gibi güvenilir bir yerden bakıyorum.

Toshiba'nın N300 disklerini de çok övüyorlar. Tavsiye edebileceğiniz bir satıcı varsa oradan alabilirim.

Sunucunun kendi içinde bir yedeklemesi olacak. NAS ile artık sunucuda barındırmadığım, arşivlenmiş çalışmaları da saklamak istiyorum. Ayrıca fotoğraflarım gibi kişisel verilerimi de orada tutabilirim. Yani NAS, daha kapsamlı bir yedekleme sistemi olacak.

Vaktiyle fotoğraflarımı kendim saklıyordum. Google Fotoğraflar, "Çözünürlüğü bizim istediğimiz şekilde ayarlarsan, ömür boyu ücretsiz ve sınırsız saklayabileceksin." diyordu. Ben de fotoğraflarımı Google’a aktardım. Tabii çözünürlükleri de düştü. Aradan birkaç yıl geçti ve Google, bu seneden itibaren 15 GB sınır getirdi; 15 GB sonrası ücretli olacak dedi. Böylece bizim yedekleme sürdürülebilir olmaktan çıktı. Meğer adamlar, "Ömür boyu bize göbekten bağlan." demek istiyormuş. :kizgin3:
Nastaki veriler Dell sunucuya mı aktarılacak?

Toshiba'nın N300 disklerini de çok övüyorlar. Tavsiye edebileceğiniz bir satıcı varsa oradan alabilirim.
Resmi satıcıdan alınması en mantıklısı. 1 sene önce kendime iki tane usb 8TB araştırınca, resmi olmayan satıcıların eski diskleri sattıklarına dair söylentileri gördüm.

Eğer SSD ile linux çalıştırılacaksa, linux'ta house keeping yapılması iyi olur. Daha önce Debian ile maceralarımda durmadan hata üreten servislerle karşılaştım.. Ana diski backup'a rsync ile yapınca gördüm - sürekli aynı log dosyalar güncelleniyordu, tail yapınca üzerine sürekli yazılım hataların kayıt yapıldığını gördüm. Bu hatalar çok sık gelirse TBW sınır değerlerine yaklaşınca disk'te sorun yaratır.
Belki sistem diski ayrı tutmak yararlı olur - tüm bu linux dosya üzerinden haberleşmeler dayanıklı sistem diske yazılır, SSD diskleri ise sırf NAS için kullanılır.

Ayrıca TBW değerlerine yaklaşmaması için disklerin boyutları büyük olmalı. Disk ne kadar büyükse max yazılacak data artıyor. Entherprise disklerde ise hafıza yapısı consumer'lere göre daha iyi olmalı - hafızanın aynı lokasyonuna bozulmadan yapılacak kayıt sayısı daha yüksek. Bundan dolyaı pahalılar. Tabii hız ve s. etkenler de var.

Evet disk araştırırırken bu tarz yorumlarda bende okudum. İade gerekirse diye Amazon gibi güvenilir bir yerden bakıyorum.

adresine bir bakabilirsiniz.

Evet bunları kastetmiştim.
Akü olarak hangi tip akü kullanıyorsun?
Şartnamelerde Akü tipini jel olarak yazdıkları için hep jel olanını kullandık. Genelde 12V/100Ah yada 12V/200Ah olan akülerden grup yaparak kullanıyoruz. Diğer akü tiplerini de şarj edebiliyor. Akü tipi ve voltaj değerleri için menüsünde seçenekler mevcut.

Nastaki veriler Dell sunucuya mı aktarılacak?
Hayır, bu sunucu başka bir sunucunun işlevsel bir kopyası olacak. Yani IP adresine yönlendirildiğinde, ana sunucu ne iş yapıyorsa paralel olarak o da aynı işlemleri (aynı verilerle) yapabilecek şekilde yedeklenecek.

NAS ise güncel ve önceki çalışmaları kapsadığı gibi, özel dosyaları vb. içeren, sadece bir depo görevi görecek.

Hayır, bu sunucu başka bir sunucunun işlevsel bir kopyası olacak. Yani IP adresine yönlendirildiğinde, ana sunucu ne iş yapıyorsa paralel olarak o da aynı işlemleri (aynı verilerle) yapabilecek şekilde yedeklenecek.
Hazır çözüm kullanılmayacaksa sorunlar çıkarbilir. Replikalarla işlemler senkronizasyön, geçikmeğe karşı önmlemler ve s. ister.

@Sercan benim düşüncem şu şekildeydi: Dell üzerine bir Windows server kurup onu sanallaştırma (hyperv) sunucusuna çevirip sanal makinelere bu bahsettiklerini kurardım. Hem bir fiziksel sunucu sadece bir amaç üzerine gitmezdi, isteğe bağlı ek sistemler kurulabilir ayrıca hyperv üzerinden makineleri her hafta backup ettirirdim bana göre böyle çok daha sağlıklı olur. Ayrıca o backuplarda nas üzerinde bir yere yedeklemeli yapılabilir. Nas cihazlarında Raid olayı galiba yazılımsal, sunucular gibi donanımsal değil. Bu da bence profesyonel şeylerde vs sorun çıkarabilir gibi. Maaliyet sorunsa yazılımsal raidli yani piyasadaki qnap, synology gibi cihazlar kullanılabilir (synology tercihimdir). Maaliyet sorun değilse ve kritik önemli veriler saklanacaksa donanımsal Raid çok çok daha iyi olur.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,717
Üyeler
3,117
Son üye
MekanikAdam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back