Nasıl bir mekanik tasarım olabilir ?

O spesifik örneği hesaplayalım. 48 V olan bir kondansatörü 10 kΩ bir direnç ile deşarj ediyoruz. 1 saniye sonra voltaj ne olur? 4.6 V gibi olur, yani 5 V ile çalışan bir MCU'lu devrede birşeyleri bozamaz. Eğer kondansatörde 1000 V varsa, ilk anda 100 mA akım geçer ve 1 saniye içinde de küçük direnç de olsa birşey olmaz. 100 mA de çoğu röleyi bozmaz.

7203 eklentisine bak
Soru 1:
Neden 10 Kohm la deşarj ediyoruz 10 Ohm un 100 ohm un başı kelmi ?
Soru2:
Yukarıdaki testerin zif soketine bağlanamayacak pinleri/ pabuçları olan kondansatörleri neden konuşuyoruz?
 
Dur bir saniye. Kondansatör şarj formülünü kullanmışım hesap yanlış. Düzelteceğim. Deşarjı kullanmamız lazım.
 
48 V değerine şarj olmuş olan 1000µF bir kondansatörü 10 kΩ bir direnç ile deşarj ediyoruz. 1 saniye sonra voltaj ne olur? 43 V !!! Bu değerler ile ancak 23 saniye beklemen lazım ki voltaj 5 V un altına insin.

Screenshot_20210112_003831_cz.hipercalc.pro.jpg
 
Aynı hesabı 1000 V değerine şarj olmuş olan 100µF bir kondansatörü 10 kΩ bir direnç ile deşarj ediyoruz. 1 saniye sonra voltaj ne olur? 368 V !!! Bu değerler ile ancak 6 saniye beklemen lazım ki voltaj 2.5 V gibi olsun.

Screenshot_20210112_004107_cz.hipercalc.pro.jpg
 
@Omega
Mekanik çözüm buldum.
Önce Kiti bir kutuya montajlayın.
Zif soket yerine 3 krokodil prob kullanın.
Bu üç krokodili, üçlü röle ile kısadevre olarak irtibatlandırın.
Ölçüm bas/bırak butonundan bir transistörle röleyi kontrol edip, röleyi 10sn açık tutacaksınız. Zaten 10sn de ölçüm yapar. Süre size ait.
O kadar.
 
Timur ben yüzlerce kere 1000(Bin) uf /450 Volt Elkoları 10 Ohm 5Wattlık taş dirençlerle saniyesinde deşarz etmişimdir .Sen neyi izah ediyorsun ?
 
@Omega
Mekanik çözüm buldum.
Önce Kiti bir kutuya montajlayın.
Zif soket yerine 3 krokodil prob kullanın.
Bu üç krokodili, üçlü röle ile kısadevre olarak irtibatlandırın.
Ölçüm bas/bırak butonundan bir transistörle röleyi kontrol edip, röleyi 10sn açık tutacaksınız. Zaten 10sn de ölçüm yapar. Süre size ait.
O kadar.
Testerler 3-5 saniye de test eder uçları açık görürse "Arızalı parça yada parca yok yazar" yani süre uzun
 
Teste takılan kapasitör
Normalde kapalı olan röle ile kısa devre olup deşarj olacak.
Siz düğmeye basınca röle uçları kısa sürede açılacak. Önemli olan röle uçlarının bir 10 saniye açık kalmasını sağlamak. O sürede ölçüm biter zaten.
Proba bağlı transistör kapasitör diyot vesaire ne varsa test işlemi olur düşüncesindeyim.
5ec0a50c7a20fc1573dc5b6a77b81c0a.jpg
 
@TRON hocam bilemiyorum Bendeki böyle değil rotary encoder var.Enerji önce deşarj devresine verilip sonra tester e verilirse olur tabi
 
@TRON hocam bilemiyorum Bendeki böyle değil rotary encoder var.Enerji önce deşarj devresine verilip sonra tester e verilirse olur tabi
Sizinki Rus modeli esr metre. Kimi yorumcular daha iyi diyor.

Resmini verdiğim model Ben de 4 yıldan buyana var. 20bin uF yukarısı ölçülemiyor sanırım.
Ama bir mosfetin iç yapısını ekranda çizimi ile ve diğer değerler ile birlikte veriyor. Alt sınır 50 pikoF ve bobin mikrohenry değerini de ölçtüğünü yakın zamanda keşfettim.
Sizin kullandığınız ve internette çok övülen bu Rus modelinin artıları neler sizce?
Ben aldıktan sonra çıktı bu model. merak ettim
 
@taydin

Bu konuyu öğrenmek için yarım saatde hazırladığım excel hesabının ekran görüntüsünü ekledim
Ayrıca aşağıda verdiğim linkde'de benim hesabımın doğruluğunu da onaylıyor
Onun hesabının ekran görüntüsünü de ekledim .
Gördüğün gibi o kadar büyük birşey olmuyor.10 Ohmluk direnç saniyenin %1 inde boşaltıyor

Referans aldığım Link:
https://www.allaboutcircuits.com/tools/capacitor-Charge-and-time-constant-calculator/


hesabı.png



gonder2.png
 
Son düzenleme:
@TRON hocam bende memnundum rusça falandı ama pekçok özellikleri vardı.Kare dalga çıkışı vardı.Şu 36 Khz lik kumanda alıcı vericilerini test ediyordu (Lazım olmadı bana ) Ölçümleri hassas dı.Yenisi ingilizce şöyle bi baktım başka özelliklerde eklemişler tam bakamadım kalibrasyon istiyor
 
normalde kısa devre bir buton bağlayın girişe. basınca açsın ve ölçüm yapsın.
 
Bu testerlar devrede voltaj ölçmek için yada dur şu kondansatörü ölçeyim diye PCB de takılı haldeyken multiimetreler gibi direnç ölçmek için kullanılmıyor. Komponenti devreden söküyor bacaklarını problara bağlıyorsunuz yada ZIF soketine takıyorsunuz.

Ben önce ZIF sokete ,test edilecek malzemenin bacaklarının küçük kontakları aşağıya indirerek birşey yapılabilirmi diye düşünmüştüm(Tıpkı termostatların içindeki yaylı prensibe göre) ama nisbeten güçsüz olan komponentin ayarları, önce kısa devre ettiği uçları biraz daha itekleyince eski haline getirmesi gerekiyordu bu zordu.Ayrıca resimde görüldüğü gibi ben genelde bu yaylı krokodillerle test ediyorum.Düşük değerli omaj vs ölçeceksem zif sokete takıyorum
Sonuçta @TRON un söylediği ve ilk cevapta @ismaily ile @kesmez in söyledikleri ile birşey ortaya çıkabilir .Zıf soket boyutlarında plastik, watlı direnç anaharlama transistörü ve kücük bir RC devresiyle olacak gibi

@TRON hocam benim yeni satın aldığım tester bu (Yakında yeni yaylı proplar gelince kablo ile uyumsuzluklarını halledeceğim)
Bu arada tanesini 7 TL ye satmaya çalışan Ankara esnafına duyurulur, 5 çiftini 7 liraya aldım.
Anladık kirası var stopajı var da Çin devletide onu alıyor.Acaba kaç tane esnaf , bir ürün fiyatlandırması hakkında bir pdf okudu yada bu konularda bir eğitim aldı o da ayrı bir konu.

tester gonder.jpg
 
Son düzenleme:
@Omega
Sizin de bahsettiğiniz gibi öyle bir tırnaklı koruma düzeneği, binlerce liraya satılan multimetreler de bile yok. Onun için günlük kullanılan (@taydin kızsa bile ;) ) ölçüm aletlerinde ucuz olanı tercih ediyorum.
Gm328a yı inceledim. özellikleri ölçüm aralıkları biraz daha iyi gibi. Ayrıca voltaj ve frekans ölçmenin yanısıra sinyal jeneratörü ile benimkinin üst segmentinde.
Ben zamanın vergisiz döneminde 25 küsür liraya transistör ve yarıiletken ölçümü için almıştım. Lakin elime alıp inceleyene kadar, diğer farklı özelliklerinin (LCR ölçümü ) olduğunu bilmeden laf olsun diye satın almıştım. Elimdeki ucuz multimetreler zaten kondansatör ve direnç ölçüyor. Ama üzeri silinmiş komponentler için bu cihazı kullanıyorum. Not; zener diyot ölçemiyorlar sanırım.
Ama satın alırsam, aşağıdaki gibi şarjlı ve derli toplu bir şey alacağım.
IMG_20210112_140235.jpg
 
@TRON o pahalı test cihazlarının,güvenlik için eklediği malzemelerin alanı bu testerın alanından fazladır. Zener diyotu ,ayarlı bir güç kaynağı ve 1Kohm gibi bir dirençle ölçebilirsiniz .
@kesmez demek istediğinizi daha fazla izah edermisiniz ?Nasıl olacak?
 
Son düzenleme:
girişe basınca kısa devreyi ayıran bir buton bağlanmasını katetmiştim. mesela kondansatmr yüklü ve girişe bağladınız. kondansatör buton üzerinden kısa devre olup boşalır. butona basıncada giriş kısa devresi kalkar ve ölçümü yapardınız. butona istege bağlı bir kaç ohm direçte takılabilir. ark yapmasını önlemek için.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,582
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top