NE555 ile PWM Led Dimmer Projesi

Duty cycle değerine bak. Hep skop ile hem de multimetrenin duty cycle kademesinde. İkisinde de aynı değeri görüyorsan ölçümü doğru yapıyorsun demektir :)
Abi full açıktan, full kısığa kadar gidiyorum. Full kısıkta tam kapanmıyor.

Şimdi araştırdım biraz. Bu durum, NE555 li PWM üretecinin bir limitasyonu. Elde edilebilecek minimum duty cycle çok yüksek (%5 - %10). LED ile parlaklık kontrolü için de çok düşük duty cycle lar gerekiyor. Asıl büyük parlaklık değişimleri %1 in altındaki duty cycle'larda gerçekleşiyor.

Eğer minimum parlaklık, senin istediğin minimuma zaten yakın ise, diyotları shottky diyot ile değiştirmeyi deneyebilirsin. Ama çok daha düşük parlaklıklar istiyorsan, o zaman bu basit NE555 devresi iş görmeyecek. Daha farklı devreleri araştırmak lazım, benim de ezberimde hazır bir NE555 devresi yok.

Veya diğer alternatif, 16 bit PWM özelliği olan bir ATTiny işlemci bulmak ve bir program yazmak. %0.005 duty cycle elde etmek mümkün. Ayrıca görsel algılamaya göre lineer parlaklık artışı da elde etmek mümkün.

Şimdi araştırdım biraz. Bu durum, NE555 li PWM üretecinin bir limitasyonu. Elde edilebilecek minimum duty cycle çok yüksek (%5 - %10). LED ile parlaklık kontrolü için de çok düşük duty cycle lar gerekiyor. Asıl büyük parlaklık değişimleri %1 in altındaki duty cycle'larda gerçekleşiyor.

Eğer minimum parlaklık, senin istediğin minimuma zaten yakın ise, diyotları shottky diyot ile değiştirmeyi deneyebilirsin. Ama çok daha düşük parlaklıklar istiyorsan, o zaman bu basit NE555 devresi iş görmeyecek. Daha farklı devreleri araştırmak lazım, benim de ezberimde hazır bir NE555 devresi yok.

Veya diğer alternatif, 16 bit PWM özelliği olan bir ATTiny işlemci bulmak ve bir program yazmak. %0.005 duty cycle elde etmek mümkün. Ayrıca görsel algılamaya göre lineer parlaklık artışı da elde etmek mümkün.
Önceki sistem Arduino pro mini'ydi zaten. Boşuna pro mini ye para vermeyeyim, kodlamayla filan uğraşmıyım diye 555 ile yapmak istemiştim.
Maksimumda sıkıntı yok aslında belli bir seviye yetiyor zaten. Hiç bir zaman full açmıyorum ledleri. Ama minimum önemli. Gündüz kullanırken ledler yansın istemem.
Anahtarlı pot kullanırım ama yine de sıfıra inmenin yolunu bulmak istiyorum. Yapay zekaya entegre sorayım bakalım bir cevabı var mı.

NE555 Alternatifleri (%1 Duty Cycle Altı İçin)
İşte bazı öneriler:
1. Microchip MCP1640 / MCP1650 Serisi
• DC-DC kontrol entegreleri ama PWM çıkışları çok düşük duty cycle’lara inebilir.
• Genellikle boost converter devrelerinde kullanılır ama modifiye edilebilir.
2. TI TL494 / SG3525
• PWM kontrol entegreleri, özellikle SMPS devrelerinde kullanılır.
• Duty cycle %0–%100 arasında ayarlanabilir.
• Harici RC zamanlama ve voltaj kontrolü ile çok hassas ayar yapılabilir.
3. Analog Devices AD9833 (veya benzeri DDS entegreleri)
• Dijital sinyal üreticisi, mikrodenetleyici ile kontrol edilir.
• Kare dalga, sinüs, üçgen üretimi yapılabilir.
• Duty cycle yazılım kontrollü olduğu için %1’in altına rahatlıkla inebilir.
4. Mikrodenetleyici tabanlı çözüm (ATtiny, STM32, vs.)
• Yazılım kontrollü PWM modülleri ile %0.1 gibi ultra düşük duty cycle’lar elde edilebilir.
• Özellikle LED dimmer, lazer modül kontrolü gibi hassas uygulamalarda tercih edilir.

Eğer analog kalmak istiyorsan:
• NE555 yerine CMOS tabanlı 7555 kullanabilirsin. Daha düşük akım ve daha hassas zamanlama sağlar ama yine de %1 altı zordur.
• Alternatif olarak opamp tabanlı PWM jeneratörleri ile duty cycle daha hassas ayarlanabilir.
İstersen belirli bir uygulamaya göre (örneğin LED dimmer, lazer kontrolü, motor sürme vs.) en uygun entegreyi birlikte seçebiliriz. Hangi devre için kullanmayı planlıyorsun?

Eğer bu kart üzerinde bir işlemci olacaksa (Arduino, RPi vs) o zaman PCA9533 de farklı bir opsiyon. Türkiye'de bulunamayabilir, e-komponent üzerinden digikey'den almak gerekebilir.

Bir işlemci ile I2C üzerinden PCA9533 kontrol ediliyor. 4 tane LED veya LED grubunu 256 renk seviyesine getirebiliyor.

Forum istatistikleri

Konular
8,107
Üyeler
3,233
Son üye
darkpanther

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back