NE555 ile PWM Led Dimmer Projesi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Aşağıdaki şemaya uygun, özellikle kısık güçte pır pır etmeyecek bir pwm projesi yapmam gerek.
Işık şiddetini tahmin edeceğiniz üzere potans ile ayarlayacağım. 555 isteme sebebim hem elimde çok var hem de bu entegreyi geçmişte iyi öğrenemedim. Belki bu sefer uğraşırken kafama girer. Şimdi bana bir şema paylaşırsanız diğer üyüler ile birlikte üzerine konuşuruz. Ayrıca ben de devreyi breadboard üzerinde kurarım. Bir yandan da test etmiş oluruz.
LED'ler için 12v 10A Led trafosu kullanacağım ama tahminen aynı trafodan iki uç daha alıp başka devreler içinde kullanacağım. O yüzden devreler birbirlerine akım taşımamalı.
Muhtemelen 2 tane dc-dc konverter ve bir tane de led dimmer devresi olacak. Bunlardan biri açıkken dierleri kapalıyken birbirlerne akım vermemeliler. Ters diyot filan bir şeyler yapacağız işte. Siz anlamışsınızdır durumu.

Ekran görüntüsü 2025-08-10 141030.png

LM555 kullanarak Spot Lambası DC dimmer devresi​

Bu, basit bir düşük voltajlı DC dimmer veya PWM devresidir. Maksimum 12V 100W Power Spot Lambanın parlaklığını %5 ile %95 arasında ayarlayabilir.

Bu LM555 PWM devresi, hem güç PNP transistörünü çalıştırmak hem de lambayı PWM moduyla kontrol etmek için LM555'i serbest çalışan bir multivibratör olarak kullanır. Ayrıca, çoğu yerel pazarda kolayca bulunabilen birkaç başka bileşen de kullanır.

LM555-TIP2955 kullanılarak Spot Lambası DC dimmer devresi

Devrede, serbest çalışan Astable Multivibrator modunda IC-LM555 kullanıyoruz. Bu bileşenlerden R2, R3, VR1, D1, D2 ve C1, 3 numaralı pinin frekans çıkışını belirler.

Daha sonra devre, VR1 potansiyometresi ve R3'ü ayarlayarak görev döngüsünü değiştirebilir. Ayrıca bunlar istediğiniz parlaklık seviyesini de kontrol edebilir.

Daha sonra çıkış osilatörü yük akımını sınırlayacak, lambayı multivibratörün görev döngüsü oranında AÇIK ve KAPALI konuma getirecektir.

Daha sonra yükü sürmek için akım Q1-TIP2955 ve Q2-MJ2955'in tabanına akar.

Q1 ve Q2'yi uygun bir soğutucu ile monte etmeliyiz. Devre tam güçte çalışırken Q2 aşırı ısınıyor. Hasar görebilir.

D3-genel silikon diyot osilatör geri beslemesini korur. Bu da devreye zarar verebilir.

Bu devrenin yükü için 10A 12V kullanabilir, tüm lambaları veya şerit LED'leri veya yüksek güçlü LED'leri çalıştırabilirsiniz.

LED1 güç göstergesidir. R1 serisi direnç, LED1'deki akımı sınırlamak için kullanılır.

F1 1A sigorta Q2'nin gerisinde olması gerekmez mi? Ben yüke 1A den fazla akım verince bu haliyle sigorta patlamaz mı?

1A den düşük akım çekileceği öngörülmüş. Sizin planladığınız daha yüksek akım varsa uygun sigorta takılır.

7 numaralı ucundan mosfet süren bir tip var. Onu kullanabilirsiniz.

Onu bilmiyorum da acaba şu bizim elektronik yük te kullandığımız IRFP260N vardı. Tek başına onu kullansam çok mu abartmış olurum?

Devreyi kurdum. Yarın mosfetleri alınca devamına bakacağım.

20250811_022459.jpg

Q1, Q2 i atıp yerine n kanal bir mosfet takmak daha pratik olur. Isınma dertlerinden kurtulmuş olursunuz.

R5 in değerini biraz büyütüp GND ye bağlanırsa, mosfetin gate bacağının boşta kalmasına karşı önlem alınmış olur.

Edit: Bu durumda lambaların bir ucu +12V hattına diğer ucu mosfetin Drain ucundan alınacak.

Ledlerin Katot uçlarının gnd ye bağlı olma şartı varsa bu önerim işinize yaramaz.

IRFP260N yi sonradan gördüm. Buda N kanal mosfet. Bir üstdeki mesajımdaki durum size uygunsa kullanabilirsiniz.

Boyutu biraz irice :) Zaten elinizde varsa veya yeriniz varsa kullananabilirsiniz. Yoksa iç direnci (Rdson) düşük daha küçük kılıfda farklı bir mosfetde tercih edebilirsiniz.

Bu mudur?
R3'ün değeri ne olmalı?
R4'ü 10K yaptım. Şimdiye kadar Pull Down dirençlerini hep 10K yaptığım için bu değeri seçtim.
Var mı bir kusur, noksan vs.?

Ekran görüntüsü 2025-08-11 124854.png

Alttaki şema yaklaşık 0.85-1.2kHz pwm sinyali üretiyor.
Her nekadar sabit frekans olduğu söylense de 555 ile üretilen sinyallerin frekansı epey değişkendir. Biraz yüksek seçildiğinde gözle algılamak imkansız olacaktır. 500Hz üzeri uygundur.

Ekler

• IMG_20250811_135145_380.jpg
    IMG_20250811_135145_380.jpg
    90.5 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
R3'ü 1K yaptım. Trimpotu da 10K taktım. Breadboard üzerinde şerit led ile deneme yaptım.
En kısıkta ledler çok az yanıyor, Trimpotu tam açtığımda bir miktar ledler aydınlanıyor ama yeterli değil. R3'ü mü değiştirmek lazım acaba?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,106
Üyeler
3,231
Son üye
emrah85

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back