neden bobin

O alan çizgileride vardır

O zaman o çizginin tam olarak yeri nerededir? Çizginin çapı nedir? Kalınlığı nedir? O çizgi neden belli bir çapta var ve iki çizgi arasında alan neden yok? Bununla ilgili bir formül var mı? Ben maxwell denklemlerinde böyle bir kavram göremiyorum.
 
Bu arada şuna açıklık getireyim bu şekilde yönlendirilmiş "kuvvet" vardır anlamında söylüyorum
Yoksa gerçekte böyle bir çizgi yoktur..
 
Demir tozunu serptiginiz anda sartlar degiiyor. Cizgilerin olusmasina neden oluyor.

Asagidaki deneyi yapardim ama su siralar zamanim yok.

Bir miknatisi sabitleyin ustune kagit koyun.

Demir toxzlarini serpistirin ve goruntunun fotosunu alin.

Tozlari temizleyin ve tekrar ayni deneyi yapin.

Fotolari karsilastirdiginizda cizgilerin ayni olmamasi lazim. (Terorim)

Cizgiler demir tozunun atildigi ilk anda sekillenir.

Hatta ilk demir tozunun dustugu yere baglidir desek abartmamis oluruz.
 
Değişmesi sizcede normal değilmi:
Demir tozları önceden manyetik bir kuvvet altında değil ,manyetik bir etki altına giriyor ve ikinci defa serpildiğinde olması gereken şekilden "Sahip olduğu az da olsa manyetik "bilgi" den dolayı aynı şekli tam olarak oluşturamaması lazımdır herhade.
 
O zaman deneyi supurdugun tozlarla degil her defasinda notur yeni demir tozlari ile yap.

Hayata sifirdan baslasaydiniz su anda cok farkli sartlarda olurdunuz gibi bir sey.

Ilk demir tozu kagit ustune dustugu anda alani buker aki bu cizgiye yonelir. Ikinci demir tozu artik cok farkli bir alana serpistiilmis olur.

Yani demir tozunu serptigimiz anda cizgiler olusuyor. Normalde cizgiler sonsuz tane.

(Akinin havada birakamadigi izler cizgi oluyor. Demir tozu bu izleri belirgin hale getiriyor ama bu kez sartlari bozuyor)
 
"Hayata sifirdan baslasaydiniz su anda cok farkli sartlarda olurdunuz gibi bir sey."
Demir tozunun 2 seçeneği var Ya N yükle yüklü yada S yükle yüklü,ikinci serpildiğinde konumu sonszuz olabilir ancak kağıda düştüğü anda hemen yanındaki demir tozu kendisi ile aynı yüke sahipse ona yapışmak için dönmek ister ama kağıdın üstündeki mıknatısın cazibesi (Çekimi var ) dolayısiyle güzergahını bu kuvvet belirliyor.
Dolayısiyle çok ufak farklılıklarla (bazı nokralarda çizigilerde topaklanmalar olur sanırım yada bazı yerlerde ,olması gereken çizgiler kopar) ama çok büyük oranda aynı çizgiler oluşması lazım bence
 
Son düzenleme:
Miknatisi kagidin biraz uzagina koy ki her defasinda ilk toz miknatisin kutbunun en kuvvetli noktasina gitmesin.

Deneyi aksama kadar yapip yayinlayan olmazsa ben yaparim.
 
Tartışmayı anlamdırmaya çalışıyorum. Manyetik alan homojen ise çizgi falan yoktur. Homejen değilde belli hatlar boyunca daha yoğun ise buna çizgi demekte bir sıkıntı yok. Demir tozu deneyi bunu gösteriyor ama bunu nasıl tanımlayacağız... Galiba burada biraz daha derin konular var...
 
Arkadaşlar teşekkür ediyorum oldukça faydali oldu. Benim anladığım şudur ki;

● Bobinler yanyana sarilmis tellerden olustugu ve bu tellerden ayni yönde akim gectiginde manyetik alanlari toplandıği icin daha kuvvetli manyetik alana sahiptirler.

"""Bununla ilgili aklima takılan tek sey; manyetik alanların skaler olarak mı yoksa vektörel olarak mi toplandığı?"""

● Bobinde enduklenen gerilim çevresindeki manyetik alana baglidir. Akimdaki degisim manyetik alani, manyetik alandaki değisimde bobinde enduklenen gerilimi meydana getirir ve bu gerilim her zaman manyetik alan degisimine karsi koyacak yönde; yani güç kaynagina zit istikamettedir. Öyleyse akim devreye ilk intikal ettigi andan itibaren dogru akimsa sadece devreyi acma ve kapama anlarinda; alternatif akimsa surekli, her an gerilim enduklenmektedir çünkü degisken manyetik alan bu anlarda (akim değisiminin oldugu anlatda) söz konusudur.
Yani akım artışlarinda enerji manyetik alan olarak depolanıyor akim o yüzden yavas yavaş artabiliyor azalışlardada manyetik alanda depolanmış olan enerji akim azalışını (değışimini) engellemek icin devreye süruluyor durumu yok.

● Ferrit sozcüğü demirle alakali olarak surekli karsima çikiyordu ancak bobin cesitlerinde ferrit nüve yaninda birde demir nuve var ve bunlarin kendilerine özgu sembol gosterimleride var. Farkli kaynaklar farkli bilgiler veriyor, kimi içine seramik katiyor, kimi manyetik gecirgenligi havadan dört kat daha yuksek diyor kimi icine bronz, aluminyum var yaziyor; kesin olan tek sey icinde demir tozu olduğu ve preslenip sıkıştırilarak olusturuldugu...

● Mandrenin izolasyon ve hassas enduktans ayarinin yaninda galiba ayarli bobinlerde ayari kolaylastirdiği gibi bir bilgide vardi yanlıs hatirlamıyorsam, dogrudan bunun icinde kullanilir diye düşünmekteyim.
 
Manyetik alan kuvvet çizgileri içinse nacizane yorumum şudur:

İster aynı isterse zit iki kutup olsun bunlar arasinda bir kuvvet yani itme veya cekme yonunde hareket, guç saglayan bir etkilesim var. Manyetik alan kuvvet cizgileri sadece gozle gorulmeyen bu etkilesimleri yada bir miknatisin kendi kutupları arasinda meydana gelen akıyi gosternek, yonlerini ve kuvvetlerini, etki alanlarini belirtmek icin kullanilan hayali çizgiler, vasayim...

Yani var ama yok ;)
 
Akimdaki degisim manyetik alani, manyetik alandaki değisimde bobinde enduklenen gerilimi meydana getirir

Manyetik alan oluşması için akımın değişmesine gerek yok. Sabit akım da manyetik alan oluşturur.
 
Akımdaki değisim değişken manyetik alanı, manyetik alandaki değişimde bobinde indüklenen gerilimi meydana getirir.

Galiba şimdi doğru oldu...Yinede bir bakin, emin değilim ;-)
 
Doğru, vektoreldi aslinda benim ögrenmek istediğim mesela yan yana icinden aynı akimin geçtigi iki telin birbirinin manyetik alanlarini normalde olması gerekenden daha çok güclendirip guçlendiremediği. Wikide yazmiyor bu sorunun cevabi.
 
Ve yazsada burda forumdan öğrenecegim bilgi benim icin wikipediada yazandan daha önemli.
 
ortada cizgi filan yok, bu sadece ifade sekli, demir tozu bir cizgi boyunca yogunlasiyor diye cizgiden bahsedilemez, adi ustunde alan.
 
bir kaynak da ben vereyim :katil2:
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,760
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top