Arkadaşlar teşekkür ediyorum oldukça faydali oldu. Benim anladığım şudur ki;
● Bobinler yanyana sarilmis tellerden olustugu ve bu tellerden ayni yönde akim gectiginde manyetik alanlari toplandıği icin daha kuvvetli manyetik alana sahiptirler.
"""Bununla ilgili aklima takılan tek sey; manyetik alanların skaler olarak mı yoksa vektörel olarak mi toplandığı?"""
● Bobinde enduklenen gerilim çevresindeki manyetik alana baglidir. Akimdaki degisim manyetik alani, manyetik alandaki değisimde bobinde enduklenen gerilimi meydana getirir ve bu gerilim her zaman manyetik alan degisimine karsi koyacak yönde; yani güç kaynagina zit istikamettedir. Öyleyse akim devreye ilk intikal ettigi andan itibaren dogru akimsa sadece devreyi acma ve kapama anlarinda; alternatif akimsa surekli, her an gerilim enduklenmektedir çünkü degisken manyetik alan bu anlarda (akim değisiminin oldugu anlatda) söz konusudur.
Yani akım artışlarinda enerji manyetik alan olarak depolanıyor akim o yüzden yavas yavaş artabiliyor azalışlardada manyetik alanda depolanmış olan enerji akim azalışını (değışimini) engellemek icin devreye süruluyor durumu yok.
● Ferrit sozcüğü demirle alakali olarak surekli karsima çikiyordu ancak bobin cesitlerinde ferrit nüve yaninda birde demir nuve var ve bunlarin kendilerine özgu sembol gosterimleride var. Farkli kaynaklar farkli bilgiler veriyor, kimi içine seramik katiyor, kimi manyetik gecirgenligi havadan dört kat daha yuksek diyor kimi icine bronz, aluminyum var yaziyor; kesin olan tek sey icinde demir tozu olduğu ve preslenip sıkıştırilarak olusturuldugu...
● Mandrenin izolasyon ve hassas enduktans ayarinin yaninda galiba ayarli bobinlerde ayari kolaylastirdiği gibi bir bilgide vardi yanlıs hatirlamıyorsam, dogrudan bunun icinde kullanilir diye düşünmekteyim.