Nedir bu lambalı amfi EFSANESİ ? (Sesciler Toplanın)

Sizleri flac mılac diye yırtındığınız format, fi tarihinde yıllarca kullanılmış BAND teknolojisinden daha iyi değildir.
Hatta en kötü teknoloji olan KASET TEYP'ler bile bu formatlardan daha iyi denilebilir.

Senle tekrar bu flac tartışmasına girmeyeceğim abi, ama yanlış bir bilgiyi de düzeltmem lazım. FLAC, audio bilgisini "KAYIPSIZ" olarak saklayan bir format. Zaten adı da "Free LOSSLESS (kayıpsız) Audio Codec" in kısaltılmışıdır. FLAC içeriğindeki audio bilgisini bozmaz, ve iyi bir player ile çalındığında da eksiksiz bir şekilde çalar.

Ayrıntılar için isteyen FLAC formatının ana sitesine bakabilir:

 
Buradan şunu çıkarıyorum. Ben Odyofilim. Yamyam abinin LM1875'ini beğenmeyip LM3886 yı beğeniyorum. Sadece duyduğum sesi kulağımla analiz ederek :D

Aynen öyle. Lambalı amfilerin kendilerine özgü bir distorsiyonu vardır. Ama odyofiller buna tabi distorsiyon demiyor. "Lambali amfilerin sesi daha sıcak" diyor :katil1:
 
Bir de tabi lambalı amfi alan herkes o amfinin sesini methede ede bitiremiyor. Neden? Sen de 20 bin liraya bir lambalı amfi aldıysan, o amfinin sesi sana kötü gelebilir mi? Hatta kötü gelse bile onu methedersin yediğin kazığı açığa vurmamak için :)
 
odyofil forumlarında uzun uzun amfiler konuşulur ama bence uçuk fiyatlara satılanlarla uygun fiyatlı kaliteli ürünler arasında ses kalitesi açısından kayda değer bir fark yok, asıl odaklanılması gereken konu hoparlör. (ayrıca odyofil güruhunun çoğunda bu tutku takıntıdan ibaret, 60 ını geçmiş dişhekimi bir arkadaş arabasına bi araba değerinde ses sistemi taktırdı, sende bunu duyacak kulak yok, boşuna masraf ediyorsun dedim, bozuldu) ideal bir hoparlör insan işitme aralığının tamamında aynı yükseklikte ses üretmeli, full range dedikleri bu sanırım. hatta daha ideali kullanıcının işitme-frekans grafiğine göre ayarlanmalı. ben 43 yaşındayım, kendimce bir test yaptım, 10khz üstünde 20db kaybım var, 16khz üstünü hiç duymuyorum. ses kartı veya kulaklıktan mı acaba diyip çocuğuma dinlettim, 20khz e kadar duyuyor, sorun bende. yani benim flat ses işitebilmem için ekolayzerle tizleri güçlendirmek gerekiyor.
birşey sorayım, birkaç sene evvel 10inç araç hoparlörü aldım, tpa serisi d sınıfı amfi modülüne bağlayıp test edeyim dedim. sinüs sinyali uyguladım. hoparlör diyaframı bazı frekanslarda rezonansa giriyor, frekansı yavaş yavaş yükseltirken bir yerde diyafram yalpalamaya başlıyor, sinüs sesi davul sesine dönüşüyor. frekansı hatırlamıyorum ama bu frekansın tam katında da aynı şeyi yaptığı aklımda kalmış. o zamanlar hoparlörden mi yoksa d sınıfı amfilerde böyle bir sorun mu var diye düşünmüştüm. misal amfinin anahtarlama frekansının alt katlarında yapıyor olabilir mi...
 
Yıllarca lambalı stüdio cihazlarının ölçümünü ve kalibrasyonunu yapmıştım.
Ancak lambalı cihazlara ait herhangi bir distorsiyon ölçmedim.

Tamam anlaşıldı, lamba konusunda da ortak bir fikre gelemeyeceğiz. Lambalı amfilerin karakteristik distorsiyonu uzun yıllardır anlaşılmış birşey:


Ama sırf bunu sana kanıtlamak için de 20 bin lira verip bir lambalı amfi almaya niyetim yok :) Günümüzde birçok Class D amfi bile performans olarak lambalı amfileri aşmıştır. Teknik ve ses sadakati açısından düşünen birisinin lambalı amfi alması için günümüzde artık hiçbir sebep yok.
 
16khz üstünü duymuyorum derken bilgisayarımın ses kartının vede kulaklığın o frekansta sağlayabildiği maximum ses şiddeti benim işitme eşiğime yetişemiyor demek istedim. aslında işitme fizyolojisi karışık bir durum, deney yapmışlar, eeg eşliğinde işitme testi şeklinde, bilinç düzeyinde duymadığı seslerde bile deneklerin işitme korteksinde elektriksel aktivite saptamışlar. yani olayın iç kulağın algılaması sonrasında kortekste işlenmesi boyutu da var. 16khz sinüsü duyamıyorum ama belki de müzik içinde varlığını yokluğunu algılayabilirim dediğiniz gibi.
 
yazılanları okudum ve araştırma yaptım.
hep bir tube amplifier vs solid state tartışması olmuş.
ama kafamdaki soruların birazına yanıt buldum. teşekkürler.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,342
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top