odyofil forumlarında uzun uzun amfiler konuşulur ama bence uçuk fiyatlara satılanlarla uygun fiyatlı kaliteli ürünler arasında ses kalitesi açısından kayda değer bir fark yok, asıl odaklanılması gereken konu hoparlör. (ayrıca odyofil güruhunun çoğunda bu tutku takıntıdan ibaret, 60 ını geçmiş dişhekimi bir arkadaş arabasına bi araba değerinde ses sistemi taktırdı, sende bunu duyacak kulak yok, boşuna masraf ediyorsun dedim, bozuldu) ideal bir hoparlör insan işitme aralığının tamamında aynı yükseklikte ses üretmeli, full range dedikleri bu sanırım. hatta daha ideali kullanıcının işitme-frekans grafiğine göre ayarlanmalı. ben 43 yaşındayım, kendimce bir test yaptım, 10khz üstünde 20db kaybım var, 16khz üstünü hiç duymuyorum. ses kartı veya kulaklıktan mı acaba diyip çocuğuma dinlettim, 20khz e kadar duyuyor, sorun bende. yani benim flat ses işitebilmem için ekolayzerle tizleri güçlendirmek gerekiyor.
birşey sorayım, birkaç sene evvel 10inç araç hoparlörü aldım, tpa serisi d sınıfı amfi modülüne bağlayıp test edeyim dedim. sinüs sinyali uyguladım. hoparlör diyaframı bazı frekanslarda rezonansa giriyor, frekansı yavaş yavaş yükseltirken bir yerde diyafram yalpalamaya başlıyor, sinüs sesi davul sesine dönüşüyor. frekansı hatırlamıyorum ama bu frekansın tam katında da aynı şeyi yaptığı aklımda kalmış. o zamanlar hoparlörden mi yoksa d sınıfı amfilerde böyle bir sorun mu var diye düşünmüştüm. misal amfinin anahtarlama frekansının alt katlarında yapıyor olabilir mi...