Nedir bu lambalı amfi EFSANESİ ? (Sesciler Toplanın)

Sizleri flac mılac diye yırtındığınız format, fi tarihinde yıllarca kullanılmış BAND teknolojisinden daha iyi değildir.
Hatta en kötü teknoloji olan KASET TEYP'ler bile bu formatlardan daha iyi denilebilir.

Senle tekrar bu flac tartışmasına girmeyeceğim abi, ama yanlış bir bilgiyi de düzeltmem lazım. FLAC, audio bilgisini "KAYIPSIZ" olarak saklayan bir format. Zaten adı da "Free LOSSLESS (kayıpsız) Audio Codec" in kısaltılmışıdır. FLAC içeriğindeki audio bilgisini bozmaz, ve iyi bir player ile çalındığında da eksiksiz bir şekilde çalar.

Ayrıntılar için isteyen FLAC formatının ana sitesine bakabilir:

Buradan şunu çıkarıyorum. Ben Odyofilim. Yamyam abinin LM1875'ini beğenmeyip LM3886 yı beğeniyorum. Sadece duyduğum sesi kulağımla analiz ederek :D

Aynen öyle. Lambalı amfilerin kendilerine özgü bir distorsiyonu vardır. Ama odyofiller buna tabi distorsiyon demiyor. "Lambali amfilerin sesi daha sıcak" diyor :katil1:

Bir de tabi lambalı amfi alan herkes o amfinin sesini methede ede bitiremiyor. Neden? Sen de 20 bin liraya bir lambalı amfi aldıysan, o amfinin sesi sana kötü gelebilir mi? Hatta kötü gelse bile onu methedersin yediğin kazığı açığa vurmamak için :)

odyofil forumlarında uzun uzun amfiler konuşulur ama bence uçuk fiyatlara satılanlarla uygun fiyatlı kaliteli ürünler arasında ses kalitesi açısından kayda değer bir fark yok, asıl odaklanılması gereken konu hoparlör. (ayrıca odyofil güruhunun çoğunda bu tutku takıntıdan ibaret, 60 ını geçmiş dişhekimi bir arkadaş arabasına bi araba değerinde ses sistemi taktırdı, sende bunu duyacak kulak yok, boşuna masraf ediyorsun dedim, bozuldu) ideal bir hoparlör insan işitme aralığının tamamında aynı yükseklikte ses üretmeli, full range dedikleri bu sanırım. hatta daha ideali kullanıcının işitme-frekans grafiğine göre ayarlanmalı. ben 43 yaşındayım, kendimce bir test yaptım, 10khz üstünde 20db kaybım var, 16khz üstünü hiç duymuyorum. ses kartı veya kulaklıktan mı acaba diyip çocuğuma dinlettim, 20khz e kadar duyuyor, sorun bende. yani benim flat ses işitebilmem için ekolayzerle tizleri güçlendirmek gerekiyor.
birşey sorayım, birkaç sene evvel 10inç araç hoparlörü aldım, tpa serisi d sınıfı amfi modülüne bağlayıp test edeyim dedim. sinüs sinyali uyguladım. hoparlör diyaframı bazı frekanslarda rezonansa giriyor, frekansı yavaş yavaş yükseltirken bir yerde diyafram yalpalamaya başlıyor, sinüs sesi davul sesine dönüşüyor. frekansı hatırlamıyorum ama bu frekansın tam katında da aynı şeyi yaptığı aklımda kalmış. o zamanlar hoparlörden mi yoksa d sınıfı amfilerde böyle bir sorun mu var diye düşünmüştüm. misal amfinin anahtarlama frekansının alt katlarında yapıyor olabilir mi...

Yıllarca lambalı stüdio cihazlarının ölçümünü ve kalibrasyonunu yapmıştım.
Ancak lambalı cihazlara ait herhangi bir distorsiyon ölçmedim.

Tamam anlaşıldı, lamba konusunda da ortak bir fikre gelemeyeceğiz. Lambalı amfilerin karakteristik distorsiyonu uzun yıllardır anlaşılmış birşey:

Ama sırf bunu sana kanıtlamak için de 20 bin lira verip bir lambalı amfi almaya niyetim yok :) Günümüzde birçok Class D amfi bile performans olarak lambalı amfileri aşmıştır. Teknik ve ses sadakati açısından düşünen birisinin lambalı amfi alması için günümüzde artık hiçbir sebep yok.

16khz üstünü duymuyorum derken bilgisayarımın ses kartının vede kulaklığın o frekansta sağlayabildiği maximum ses şiddeti benim işitme eşiğime yetişemiyor demek istedim. aslında işitme fizyolojisi karışık bir durum, deney yapmışlar, eeg eşliğinde işitme testi şeklinde, bilinç düzeyinde duymadığı seslerde bile deneklerin işitme korteksinde elektriksel aktivite saptamışlar. yani olayın iç kulağın algılaması sonrasında kortekste işlenmesi boyutu da var. 16khz sinüsü duyamıyorum ama belki de müzik içinde varlığını yokluğunu algılayabilirim dediğiniz gibi.

yazılanları okudum ve araştırma yaptım.
hep bir tube amplifier vs solid state tartışması olmuş.
ama kafamdaki soruların birazına yanıt buldum. teşekkürler.

Tüplerde elektronlar vakumda hareket ettiği için mi az gürültü üretiyorlar? :)
Askerlik yaptığım dönemde karpuz büyüklüğünde lambalar vardı telsizlerde.:)
Osilatör bobini 8mm bakır teldi. Kaynak makinesi sargı teli gibi:).
Ama sadece maksimum 10 watt çıkışı vardı. :)

Tüplerde az gürültü olduğunu kim söyledi? :)
Eski trac dergilerinde yazıyordu. :)
sitelerine baktım şimdi 80 li yıllarda olduğu gibi eğitici bilgi paylaşımı yok.

"Harmonic Effect​

Tube amplifiers have much more distortion than solid-state amplifiers, but most are second-order, which is quite musical. That's why it got its name - "harmonic" distortion. The second harmonic distortion is exactly the same note, an octave above. Ditto for higher-order even harmonics. They are also the same note, more octaves above. Even-order harmonic distortion can be so pleasant that back in the 1970s, the Aphex Aural Exciter was very popular in recording and broadcasting because it generated harmonic distortions. "

Yani diyor ki lamba ikinci harmonik uretiyor.

Ikinci harmonik, muzikte bir notanin bir ust oktavdaki ayni notaya denk gelmesidir. Bu yuzden lambanin distorsiyonuna harmonik distorsiyon deniyor.

Nota ile ust oktavdan ayni nota, birlikte calindiginda harmoni olusur.
Armoni de kulaga hos gelir.

Son düzenleme:
Bir odyofil bulup adama iki ayri ses dinletip sonrasinda biraz dalga gecmek lazim.

Zamaninda guzel bir yazi okumustum.

Yazida diyordu ki;

Bir orkestranin sesini degil de orkestranin kayit yapildigi pilagi pikapa takip pikap sesini ornekleyip digitallestirsek sonra da adama digitalden analoga gecip dinletsek sonucta duyacagi, pilagin catirtisi citirtisi dahil hemen hemen plak sesinin aynisi olacaktir.

Hemen hemen derken aradaki fark insan kulagiyla degil elektronik cihazlarla anlasilabilir diyordu.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back