Network switch sessizleştirme operasyonu

Eğer benim gibi bağlı cihazları seviyor ve mümkün oldukça kablolu bağlantı tercih ediyorsanız 24 port çok değil. Şimdi DHCP sunucusuna baktım, şu anda 21 tane aktif cihaz var evde. Bir o kadar da şu anda kapalı olan vardır.

Evde mutfak dahil her odada duvar prizlerinde 1 ile 3 arasında data hattı var. Kablolar 24 port Layer 3 Gigabit PoE switchde birleşiyor. 7-8 tane IP kamera çalışıyor. Ağa bağlı 6 notebook 1 PC var. 2 access point, 1 NAS, bir sürü akıllı cihaz, tablet, 3 TV, akıllı amfi, osiloskop, sinyal jeneratörü vs. Mümkün olan cihazları sabitken ethernet ile kullanıyorum.

Öyle olunca ilave küçük switchlerle ancak yetiyor :)
 
Birden fazla proje aynı anda yürüyünce, bunları switch'te takılı tutmak işi kolaylaştırıyor. Bir de ağ arabirimi olan test cihazları var. Ayrıca salona ve yatak odasına bağlantı var. Şu anda baktım 7 port boşta.
 
Gökhan bu network işi girmen gereken bir alan değil bence. Bilgin artsın diye öğrenmen ayrı ama piyasası alt seviyede sıkıntılı. Üst seviyede ünvan meselesi var. Bir de teknoloji o kadar ilerlediki eskiden bütün binalara swichler kablolar vs döşenirken şimdi orta ölçekte bir şirket bile 3 katı wifi, mesh ile çok hızlı şekilde bağlıyor filan.. Serverı ise dışarıda biryerden bulut alıyor.

Yani gelecekte "networkcülük" server merkezleri dışında kalmayabilir.

Seni yazılıma yönlendirelim... En temiz alan.
Az çok her emek eden ekmek yer bu işten..
@Gokrtl hangi şehirdeydin?

Sunucu tabanlı sistemler artık önemli ölçüde buluta kayıyor. İstemciler için de ağ konfigürasyonu @cevdetfaikosman'ın da dediği gibi görece daha kolay ve ucuz. Ancak günün sonunda bulut sistemlerindeki sanal ağ topolojileirnin de teorik altyapısı aynı. Buradaki bilgini orada kendini geliştirmek için kullanabilir ve Amazon AWS ve benzeri platformlardaki sanal sistemler ve sanal ağ topolojisi imkanları üzerine eğilebilirsin. Yakın gelecekte buradaki ihtiyacın çok daha fazla olacağını düşünüyorum.

Bu arada VLAN vb fonksiyonları destekleyen evde ve ofiste 4-5 switch var bende. Ancak hepsi kullanımda. Bir tanesi terasta takılı, TP-Link TL-SG108E. Çok kıymetli bir şey değil ama onu daha basit bir switch ile değiştirip kurcalaman için sana ödünç verebilirim. QoS ve basit VLAN fonksiyonlarını destekliyor.


19396 eklentisine bak
Destek ve önerileriniz için teşekkürler.
Bendeki durum şu:
Yaş 38. Ağ sistemlerine girişmemdeki asıl sebep hiç bilgim olmaması. Yani bıraksanız bir pc yada laptopu gözüm kapalı en küçük parçasına kadar söküp takabilirim, format, yazılım filan her türlü yüklerim. Ancak nedense bu yaşıma kadar hiç ağ kısmını merak etmemiştim. Son zamanlarda bari şu ip adreslerini öğreneyim diye giriştiğim eğitimlerde aslında çok kolay işler olduğunu göedüm. Başka bir şeyi öğrenmeye çalıştığımda ya hiç anlamıyorum yada anlasam bile bir kaç gün sonra unutuyorum. ama bu bilgisayar işleri öyle değil. İzlediğimi direk anlıyorum. Hatta " bu, bu kadar kolaymıymış" filan diye şaşırıyorum. Anlaşılan bu konularda yeteneğim var ama maalesef geç keşfedilmiş bir yetenek.
Bu meslek ile ilgili ne kadar işe başvurduysam hep olumsuz sonuçlandı. Çünkü Yaşıma oranla tecrübem hiç yok. Kimse de 38 yaşında çırak almak istemiyor haliyle. O yüzden bu eğitimler şimdilik sadece öğrenme maksatlı ilerliyor. Bu alanda işe girip tecrübe kazanmak hayal gibi görünüyor.
Seni yazılıma yönlendirelim... En temiz alan.
Az çok her emek eden ekmek yer bu işten..
Abi yazılımıda seviyorum ama biraz uğraştıktan sonra çok sıkıyor beni. Sıkılınca da anlayamıyorum.
Lanet kafanın severek aldığı tek şey donanımsal şeyler.
Aslında gömülü sistemlerin yazılımlarını yapmayı çok seviyorum ama C ailesini gerçekten kafam almıyor. Bir miktar C# kolayıma geliyor, o da görsel elemanları sürkle bırak ile yapmak kolay ondan.

@Gokrtl hangi şehirdeydin?
Antalyadayım.

TP-Link TL-SG108E. Çok kıymetli bir şey değil ama onu daha basit bir switch ile değiştirip kurcalaman için sana ödünç verebilirim. QoS ve basit VLAN fonksiyonlarını destekliyor.
Teşekkür ederim.
Bir kaç gündür evde bir windows server kurup diğer cihazları bunun üzerinden yönetsem mi diye düşünüyorum, bir türlü karar veremedim.
Yani eğitim için iyi olacak ama bu servere bağlayabileceğim cihazlar eşimin laptopu, kızımın bilgisayarı, tablet, telefon gibi şeyler olabilir ancak. Onlarada zulüm etmek istemiyorum. Cihaz bağlamayınca da bir anlamı kalmıyor. Yani bu öğrenilenleri en güzel tatbik etmenin formülü bu işin kurdu olmuş birinin yanında çırak gibi çalışıp zamanla terfi alarak yükselmek olabilir.
Çok lazım olan bir şey olmadığı sürece hediye almayı sevmiyorum. Ödünç almak ise bana korkutucu geliyor. Eğer başına bir şey getirirsem, karşımda ki "canın sağolsun" dese bile ben onu bir şekilde telafi etmek zorunda hissederim. O yüzden sıcak bakmıyorum. Bir ara denk getirir alırım ikinci el filan. Yinete teklif için çok teşekkür ederim.
 
Rica ederim. Teklifim her zaman geçerli.
İstanbul'da olsaydın iş konusunda da belki yardımcı olabilirdim. Antalya'da pek tanıdığım yok.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,309
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top