Benim için kurşun-asit akü devri kapanmıştır. Yaşasın Lifepo4
Hacim olarak aynı kapasitede jel aküye göre yaklaşık 1/3 yer tutuyor ve 1/3 ağırlıkta
100Ah jel aküden 33A akım çekersen yaklaşık 3 saat gider diye düşünülüyor. O iş öyle değil maalesef, iki saatte boşalıyor. Kurşun asitlerin pek bahsedilmeyen kötü taraflarından biri bu. "100Ah @20 hour rate" diye ayrıntıda saklı bir şeytan var. Bu aküyü 5A ile boşaltırsan 20 saat gider ve 100Ah alırsın. Ah değerinin %5 i kadar akım ile deşarj edilirse yazan kapasiteyi verebiliyor. Daha fazla akım çekersen kullanabileceğin kapasite dramatik şekilde düşüyor. Ürünlerin datasheet'inde bu ayrıntı yazıyor.
Lifepo4 ise istersen 1C akım ile şarj-deşarj et, bana mısın demiyor.
Şarj seviyesini %10 altına indirmezsen, %90 üzerine çıkarmazsan, aradaki %80 kapasiteyi kullanırsan >2000 döngü ömür vaat ediyor. Her gün doldur boşalt yapsan 5.5 yıl eder. Ve bu sürecin sonunda tamamen ölmeyip etiket değerinin yaklaşık %80 kapasitesine düşmüş olarak hayatına devam ediyor. Bu son maddeyi test edebilen görmedim tabi. Kağıt üstünde harika, zaman gösterecek.
Li-ion'lardakilere benzer, dikkat edilmesi gereken zayıf yanları var. Hücre voltajları kritik değerleri asla aşmamalı. Aktif dengeleyiciye sahip iyi bir BMS şart.
3.2V, 105Ah, 2Kg hücrelerden 16 adet aldım. Bütün ayrıntıları bluetooth üzerinden telefondan görebileceğim ve ayarlayabileceğim bir BMS yolda. 48V, 105Ah, 5.3kW/s uzun ömürlü bir depom olacak. Çatıya solar panelleri koyabileceğim uygun bir konumda olsam elektriğe para vermeyeceğim ama ahh işte...
İlk testi 12 hücreyi normalde 3 akü ile çalışan Tunçmatik 1kVA'ya bağlayarak yaptım. 700W civarı yük karşılığı ups aküden yaklaşık 850W çekti. Ortalama 22-23A deşarj akımı ile tam vaat ettiği kapasiteyi aldım. (105Ah)