farukcandemirel
Aktif Üye
Hepinize iyi günler https://mekatronik.org/forum/threads/yaptigim-devreyi-calistiramiyorum.2962/ bu linkte youtube'dan izleyerek devre yapmıştım o devrede sorunla karşılaşınca burdan yardım alarak çözmüştüm ta ki ben onu aşşırı yükle zorladıktan sonra ne var ne yok yakmıştım sonra da lm 358 yerine lm2904n kullanarak yapmaya çalıştığımda becerememiştim ve yine buraya yardım için yazdığımda ise bir sorunla karşılaşmamam gerektiği yanıtını almıştım ben de devreyi kullanırken zamanla bir yerine filan bir şey yaptım galiba diye kullanmadığımdan devreyi rafa kaldırmışım bu gün ise üniversite hocamdan bir proje ödevi aldım ve yapmam gereken devre olarak zamanında bir kere yapmıştım yine yaparım diye bu devreyi ödev olarak aldım ve devreyi tekrardan breadboard üzerine kurdum ama devre çalışmıyor yani tam olarak çalışmıyor devre akım çekiyor ama çektiği akımı potansiyometre ile ayarlayamıyorum bundan önce board üzerinde lehimleyerek yaptığım devrede de aynı sorunu yaşamıştım sorun nedir acaba? kullandığım n-channel mosfet de farklı ama onun sorun olduğunu düşünmüyorum testlim tarihine 1 hafta kaldı valla evde dört dönüyorum
devreyi 12 volt ile besliyorum
kullandığım taş direnç 11W 1ohm
500k pot
videodan farklı olarak lm2904N op-amp
videodan farklı olarak IRF3205 n channel mosfet kullanıyorum
test ettiğim şeyler
tekrar tekrar bir yerde temazsızlık varmı diye multimetre ile ölçtüm
op-ampi test ettim çalışıyor
mosfet çalışıyor
pot çalışıyor
çekeceğim yükün + ve - kutbunu doğru bağlıyorum
devreye güç verdiğimde op-ampin 1. bacağından 11.30 volt çıkış alıyorum ama potu döndürdükçe voltaj değişmiyor mosfet her zaman çalışıyor
işe yarar diye fotoğraf ekledim her türlü fotoğrafı tekrar ve tekrar çekip atabilirim
devreyi 12 volt ile besliyorum
kullandığım taş direnç 11W 1ohm
500k pot
videodan farklı olarak lm2904N op-amp
videodan farklı olarak IRF3205 n channel mosfet kullanıyorum
test ettiğim şeyler
tekrar tekrar bir yerde temazsızlık varmı diye multimetre ile ölçtüm
op-ampi test ettim çalışıyor
mosfet çalışıyor
pot çalışıyor
çekeceğim yükün + ve - kutbunu doğru bağlıyorum
devreye güç verdiğimde op-ampin 1. bacağından 11.30 volt çıkış alıyorum ama potu döndürdükçe voltaj değişmiyor mosfet her zaman çalışıyor
işe yarar diye fotoğraf ekledim her türlü fotoğrafı tekrar ve tekrar çekip atabilirim