Orta segment'e yakın bir osiloskop özellikleri ne olmalı?

Katılım
11 Aralık 2023
Mesajlar
16
Üstadlar herkese hayırlı vakitler.
İşletmeme bir osiloskop almayı düşünüyorum, bu ürün ile çalışmayı planlağımız alanlar ; güç elektroniği, güç kaynakları, BLDC-AC inverter'ler ve motor kartları, DC-DC dönüştürücüler, MCU ların güç katları ve sensörleri, Parazitler salınımlar, arıza takip tespiti diyebiliriz.
Başlıca amaçladığımız; tasarladığımız güç katını değerlendirme, yaşanan bir salınım ve paraziti yakalama inceleme. Sonrasında osiloskoplar hakkında kendimizi geliştirdikçe diğer özelliklerini de kullanma.
4 kanal, 50-100 Mhz arası olabilir diye düşündüm. Fakat Diğer özellikler olan; Sinyal Jeneratörü!(önemli olabilir) Örnekleme, Mpts hafıza derinliği , wfms / s, tetikleme, ve kod çözme, Lojig kanallar gibi diğer özelliklerin bize gelecekte ne gibi faydaları dokunur ve değerleri ne olması mantıklı olur emin değilim. Bu kullanım alanları ile birlikte marka ve mümkünse model tavsiyeniz ne olur. kalitesiz marka yada gelecekte eksik olacak bir özellik olmasını istemiyorum. 30-35 binTL bandını zorlayabilirim. Şimdiden cevaplarınız için teşekküler.
 
Güç elektroniği için tüm girişleri izolasyonlu bir osiloskobun çok faydasını görürsün.

1702326909318.png
 
Üstüne kalan parayla da probe alınabilir. Çinli sitelerde güzel problar var.

 
SDS2104X Plus çok memnun olduğum bir cihaz ancak bütçenizin üzerinde.

Bence sizin söylediğiniz amaçlar için bir diferansiyel prob osiloskop kadar faydalı. Osiloskop tarafında ise yüksek frekanslara ve dijital özellikler çok ihtiyacınız olmadığını düşünüyorum. 12 bit de gerekli değil.

RF ile uğraşmayacaksanız 50 Ohm giriş şart değil. Bu girişe sahip cihazlar biraz pahalı segmentte.

O yüzden bütçenizin bir kısmını bir diferansiyel prob (ve belki bir de akım probu) için ayırın.

Osiloskopa entegre sinyal jeneratörlerinden pek haz etmiyorum. Çok kısıtlı özelliklere sahip oluyorlar. 100-150 USD seviyesinde bir sinyal jeneratörü bulabilirsiniz.

Gürültü analizi yaparken osilosopta FFT özelliği işinize yarayabilir.
Eğer filtreler vs ile de ilgileniyorsanız BODE özelliğini araştırın.

Eğer BODE önemli değilse Siglent SDS1104X-E, Rigol DS1074Z, DHO804 gibi bir cihaz işinizi görür.

BODE gerekliyse Siglent SDS1104X-E ve bununla uyumlu bir sinyal jeneratörü (Siglent jeneratörler 300-600 USD aralığında ancak modifiye edilerek Siglent BODE uyumlu hale getirilebilen Çin malı uygun fiyatlı bazı cihazlar var).

NOT: İkinci el ürünlerde uygun fiyatlar bulabilirsiniz.
 

Ekler

  • DuJyhr4WkAIXgJo.jpg
    DuJyhr4WkAIXgJo.jpg
    134.5 KB · Görüntüleme: 35
Gürültü analizi yaparken osilosopta FFT özelliği işinize yarayabilir.
Eğer filtreler vs ile de ilgileniyorsanız BODE özelliğini araştırın.
Üstad bu fonksiyonların ideal bir seviyesi varmıdır, ?
1- mesela siglent SDS1104X-E 1Mpt FFT değeri veriyor.
2-Bode fonksiyonu sadece rigol ve siglent cihazları kendi jeneratörleri ile mi çalışır.

Örneğin şu an için; Sinyal jeneratörü ile tasarıma Noise yüklemesi yapıp LC devrelerinin tepkisini görmek istiyorum, bu ne şekilde yaparsam mantıklı olur.
Yükselteçler çalışmalarında Bode fonkiyonu + faydası nelerdir.
 
Üst serilerinde de 2Mpt. 1Mpt yeterli olacaktır. Ancak alt modellerde FFT tarama hızı ve ekran yenileme hızı daha düşük oluyor. Çok sık ihtiyacınız olmayacaksa büyük dert değil. Bir spectrum analizörü performansı baklamamak lazım.

BODE Rigol'ün DS1000Z ve DHO800 serilerinde yok. DHO900 ve MSO5000'de var. Yanlış hatırlamıyorsam DHO1000'de ve DHO4000'de de yok.

DHO900 ve MSO5000 opsiyonel dahili sinyal jeneratörü ile geliyor. Kırılması kolay olduğundan BODE için sinyal jeneratörü problemi yok.

Siglent SDS1000X-E için dahili jeneratör seçeneği yok. Normalde harici SAG1021 modülü ya da Siglent marka bir jeneratör ile kullanmak gerekiyor (SDG2042X, SDG1032X gibi). Bu resmi cevap. Ancak FY6000, FY6800, JDS6600 gibi çin malı, uygun fiyatlı sinyal jeneratörleri var. Bunları Siglent BODE (aslında SCPI temelli) protokolü ile uyumlu hale getirmek için bazı modifikasyon projeleri var. Buradakileri uygulayarak bu jeneratörlere Siglent jeeratör taklidi yaptırıp Siglent bir osiloskop ile birlikte kullanabiliyorsunuz. Bu arad Siglent BODE özelliği oldukça başarılı. Aşağıda bu konuda bir forum konusunun linkini paylaşıyorum.




Örneğin şu an için; Sinyal jeneratörü ile tasarıma Noise yüklemesi yapıp LC devrelerinin tepkisini görmek istiyorum, bu ne şekilde yaparsam mantıklı olur.
Bu tam bir BODE analizi problemi. En güzeli sinyal jeneratöründe iki çıkışı eşleyip osiloskopun iki farklı girişine bağlamak (birisini RC filtreden geçecek, diğeri doğrudan bağlanacak). Daha sonra BODE ayarlarında birisini "DUT Input", diğerini "DUT Output 1" yapmak. Daha sonra ilgilendiğiniz frekans aralığı ve genlik seviyelerini ayarlayıp analizi başlatmak. Reside işarteli olan yer de harici jeneratörünüzün IP adresi.

1702400430253.png




Mesela şu mesajda daha önce paylaştığım BODE analizi örneklerini görebilirsiniz.

Şurada da BODE için 120MHz üzerine çıkabilen bir sinyal jeneratörü yapma fikrim vardı ancak sinyal jeneratörünüz desteklese bile Siglent osiloskopların maksimum BODE analiz frekansının 120 MHz olduğunu öğrenince vazgeçmiştim.


Yükselteçler çalışmalarında Bode fonkiyonu + faydası nelerdir.
Frekans aralığı burada önemli. Eğer sinyal jeneratörünüzün ve osiloskopunuzun BODE için destekleyeceği aralıktaysa BODE kullanabilir ve yükseltecinizin hangi frekansta ne kadar kazanç sağladığının grafiğini oluşturabilirsiniz.

Ancak daha yüksek frekanslar kullanacaksanız ve düzgün (genliği frekansa göre çok oynaklık göstermeyen) bir jeneratörünüz varsa "sweep" modunda (yani tanımlayacağınız alt ve üst frekans arasında genliği sabit ancak frekansı sürekli değişen) bir sinyal üretip osiloskopunuzun FFT modunu (Max-Hold, yani ekranda o frekansta ölçülen en yüksek genliği koruyacak şekilde ayarlayıp) açar ve biraz uzunca beklerseniz BODE kadar kontrollü olmaz ancak aşağı yukarı aynı grafiği oluşturabilirsiniz.

Bu şekilde alınan bir FFT örneği:
 
Hemen saymaya başlıyorummm.. :D
madem önerilere açıksınız ben de şunu önermek istiyorum :katil1:


sadece 195 bin dolarcıkdan başlıyor ve söylentilere göre 2 Milyona kadar yolu var

şaka bir yana bütceniz malesef profesyonel çözümler için az osiloskopun dışında diferansiyel prob ve akım probuna ve bir varyak a sinyal jenaratörüne ihtiyacınız olabilir hepsi de pahalı ekipmanlar
ben de profesyonel değilim kendi osiloskopum yok ama bildiklerimi paylaşayım
osiloskop konusunda 4 kanal olması şart bldc dediğiniz zaman minimum 3 kanala aynı anda ihtiyacınız oluyor zaten


akım prıobu olarak bir alternatif lem marka hall effect akım transduserlerinden bir akım probu tasarlamak olabilir kendime osiloskop aldıktan sonra yapmayı düşündüğüm projelerden

dahili sinyal jeneatoru için @ozkarah hocamın bahsettiği bode grafiği çıkartmadaki kolaylığı hariç tavsiye etmiyorum enazından giriş seviyesinde bir scopda çok da iy bir sinyal jeneratoru olacağını sanmıyorum ayrıca harici bir sinyal jenaratörünün kullanımı çok daha ergonomik (kelime bulamadım) olacaktır
yine bldc sürme gibi işlerde birden çok kanala ihtiyacınız olacak sinyal jeneratöründe bunu çozebileceğiniz 2 yöntem var ya senkronizasyon özellikli birden fazla sinyal jeneratörü alıp beraber kullanabilirsiniz yada stm 32 gibi bir karttan sinyalleri timerlar ile kendiniz üretebilirsiniz ama bu tabi daha uğraştırıcı olacaktır hem de sinyal jeneratörü kadar geniş bir frekans ve gerilim aralığını kapsamayacaktır
 
Çok garip filtrelerle uğraşılmıyorsa ya da anten vs. bode'ye niye ihtiyaç olsun ki. Ben meraktan bir kaç kullandıktan sonra bir daha dokunmadım bile...
 
Kardelenler özelinde ihtiyaç var mı, yok mu bilemiyorum ona bilgileri değerlendirip kendisi karar verecektir. Ancak şöyle düşünün. Cihazınızın güç katında bir ripple ve çeşitli gürültüler var. Bunu belli akım seviyelerinde FFT ile analiz ettiniz ve baskın frekansları tespit ettiniz. Sonra buna elinizdeki çok seviyeli (nth order) filtrelerden en uygun olanı seçmek istiyorsunuz ya da filtrede kullanacağınız komponentlerin değerini ayarlamak istiyorsunuz. Bu durumda BODE ile filtrenin karakterstiğine bakıp bir ayarlama yapmak ya da uygun olanı seçmek, filtreyi uygulayıp test etmekten çok daha kolay olacaktır. Ayrıca BODE size o sırada test düzeneğinizde oluşmayan ancak farklı senaryolarda oluşma ihtimali olan potansiyel gürültü frekanslarına sisteminizin nasıl tepki vereceği konusunda da önemli bir fikir verecektir.

Elbette alternatif olarak teorik düzlemde kalıp simülasyon araçlarını da kullanabilirsiniz. Ancak işin içerisinde bobin gibi değeri akıma, sıcaklığa, çekirdek yapısına göre çok değişen bir malzeme girince simülasyonda doğru modeli bulmak/oluşturmak/doğrulamak çok zor olabiliyor.

Filtrelerdeki gibi yükselteçlerin fekans-kazanç tepkisini görmek için de BODE çok kolay ve etkili bir analiz yöntemi.
 
Filtrelerdeki gibi yükselteçlerin fekans-kazanç tepkisini görmek için de BODE çok kolay ve etkili bir analiz yöntemi.
Buradaki cevabınızı konu üzerinde yapacağım çalışma ve alıştırmalar(sizide rahatsız ederek) ile daha iyi anlayacağımı umuyorum.
Düşüncelerim Siglent SDS1104X-E yanına uyumlu bir jeneratör ilavesi üzerinde yoğunlaşmakta, peki; Rigol dahili jeneratörlü bir model kırılması kolay demiştiniz. Fft ve Bode için mantıklı olurmu.
Birde hafıza derinliği meselesi var 10,25,50.. Mpts cinsinden, Eklediğim karşılaştırma videosunda kaydedilen dalga formunu geri getirdiği zaman bir cihaz çok bozulmuş olarak göstermekte. Bu da önemli değer olduğunu düşünüyorum sizce kaç Mpts 'den yukarı olmalı.

16:15-17:25 arası
 
@Kardelenler cihazlardan hiç anlamam hatta hayatımda hiç scop görmedim bunu ticari işletmenizde aktif olarak kullanıcaksanız bence paraya kıyın düzgün bişey alın
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,583
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top