Osiloskop karşılaştırması ve tavsiye

athenas0arrows

Aktif Üye
Katılım
25 Kasım 2020
Mesajlar
308
owon hds2102s
owon sds1102
Hantek DSO4102C

aralarındaki farklara baktığımızda
owon hds2102s
100mhz 500MS/s ve 25mhz sinyal jeneratörü çıkışı var 8 bit en önemli artı yani izolasyon trafosu yada diferansiyel prog gerektirmeden şebekeden ölçüm yapabilmesi bu dediğim yanlış ise düzeltebilirsiniz


owon sds1102
100mhz 1GS/s sinyal jeneratörü çıkışı yok 8 bit hds2102 ye göre artıları büyük bir ekran pil derdi olmaması ve örnekleme hızı gibi duruyor aynı şey hantek içinde geçerli

hantek dso4102c
100Mhz 1GS/s 25mhz sinyal jeneratörü çıkışı var 12 bit

ilk osiloskopu alacak biri için ileride kısıtlamayacak ve sorun yaratmayacak olarak ne tavsiye edersiniz ve bir osiloskopta dikkat edilmesi gereken başlıca özellikler nelerdir
 
Bu segmentte 12 bit olduğunu bilmiyordum. Ne kadar gerçektir tabi o ayrı.
Vertical Resolution12bit
Vertical Resolution8-bit resolution, all channel sampled simultaneously

2 kanal da aynı anda kullanıldığında 8 bit kullanılıyor ama 12bit olarak da belirtmiş yazılımsal bir özellik olabilir
 
Bu segmentte 12 bit olduğunu bilmiyordum. Ne kadar gerçektir tabi o ayrı.
Ben daha yeni Hantek 2D10 aldım. Sinyal jeneratörü için bir alt modelden 1200 tl civarı fazla ödedim. Sinyal jenaratörü kontrolleri çok zahmetli. İş yapıyor mu yapıyor ama arayüzde bazı buglar var bu buglara takılmadan kullanmak için kulağı ters elle tutmak misali işler yapmak gerekebiliryor. Bug olmadığında da kontrolleri zahmetli. Sinyal jeneratürünü harici almayı tercih ederdim, tabii ki toplamda daha fazla maliyetli olurdu. Sinyal jenaratörünü düşük genlikte kullanmaya çalıştığında 12bir çözünürlük olmuyor. Anladığım kadarıyla 12 bit çözünürlük sadece maksimum genlik için geçerli. Yüksek çözünürlüklü düşük genlikli sinyal elde etmek için gerilim bölücü kurmak zorunda kalıyorum.

Bunun dışında osiloskop arayüzünde de birtakım buglar var ama çok daha az ve kullanmaya mani değil. Bendeki modelde 8M kayıt derinliği vardı bunun için tercih ettim. Mobil kullanım ihtiyacı kritik değilse masaüstü almanı öneririm. Çalışırken bir de aletin kontrolleriyle mücadele etmek istemezsin.

Bu arada bütçe kritik olduğu durumda yazdıklarıma rağmen yine hantek alırdım. Bunlar bendeki model 2d10 için geçerli listedeki farklı...
2 kanal da aynı anda kullanıldığında 8 bit kullanılıyor ama 12bit olarak da belirtmiş yazılımsal bir özellik olabilir
12 bit sinyal jeneratörünün çözünürlüğü.
 
Mobil kullanım ihtiyacı kritik değilse masaüstü almanı öneririm. Çalışırken bir de aletin kontrolleriyle mücadele etmek istemezsin.
mobil kullanma gibi durum yok denecek kadar az ama şebekeden ölçümler yapmayı istiyorum diferansiyel prob ücretleri bir osiloskop ücretine neredeyse yakın olduğundan mobil osiloskop daha iyi olabilir mi diye düşündüm

Sinyal jeneratörü için bir alt modelden 1200 tl civarı fazla ödedim
bu fiyat bandında bangood dan sinyal jenaratörü almak mümkün mü acaba birde ona bakmak gerekiyor

Bunun dışında osiloskop arayüzünde de birtakım buglar var ama çok daha az ve kullanmaya mani değil.
Hantek dso 2c10 almayı düşünüyordum bu video dan sonra ve bazı incelemelerden sonra cihazda buglar ve donmalar olduğundan şüpheşendim dediklerinizden sonra da emin oldum hantek yeterli ar-ge yi yapmadan cihazı piyasaya sürmüş gibi
 
SDS1104X-E'ye bütçeniz yeter mi?
500-550 USD + KDV gibi bir fiyata bulabileceğinizi düşünüyorum.
 
Hantek 2D10 kısıtlı bütçe için almaya değer bir cihaz. Bazı limitasyonları olacak tabi, ama youtube'da Kerry Wong'un incelemesini seyredersen iş görecek bir cihaz olduğunu anlıyorsun.
 
Hantek DSO2D10 inceleme


Bu arada Owon SDS272 çok kaliteli bir cihaz. Hem multimetre hem osiloskop bir arada. Ama tek kanal olarak kullanırsan full izoleli kullanmış olursun. İki kanal birden kullanırsan, kanallar birbirinden izole değil.
 
Tek kanal olarak kullandığımız da şebeke izolasyonu sağlıyor bize peki neden mobil osiloskop almak yerine diferansiyel prob alıyorlar

Yaygın kullanılan diferansiyel problar çok daha yüksek voltajlara çıkıyor çünkü. Ayrıca bu diferansiyel probu, performansı nispeten daha yüksek olan masaüstü bir osiloskoba bağlıyorsun ve daha iyi sonuç alıyorsun.
 
O zaman şuna bir bakın derim: SDS1202X-E
2 kanal, 200 MHz, 1GSa/sn.

2. alternatif:
2. el Rigol DS1000Z serisi.
 
dso 2d10 ve dso 2d15 ler için donmayı engellemek için soğutucu takanlar var aşırı bir ısınma oluyor mu

Bende donma çok nadiren oluyor. Kanallar arasında, opsiyonlar arasında, ölçeklendirmede falan encoderleri çok hızlı çevirince çok nadiren. Bu durumda Auto Set tuşuna basıp kanalları baştan otomatik ayarlatıyorum ve düzeliyor, kullanırken gıcık edercesine bir şey yok, en kötü ihtimal kapatıp açmak da 20 saniye bile sürmüyor. Yalnız izlediğim videolardan daha güncel bir firmware var bendekinde. Ayrıca bir saat açık kalmasına rağmen sorun olacak bir ısınma olmadı.
Kısıtlamalarına rağmen iş gören bir cihaz, eğer alacak olursanız da firmware vs. çok kurcalamayın derim bir de sürpriz olmasın alet tek probla geliyor, iki de coax kablolu krokodil uçla. Ama keşke 4 kanal siglent veya rigol alsaymışım diyorum, yalnız hem fiyat 2 katına çıkıyor hem de sinyal jeneratörü olmuyor.
 
hem de sinyal jeneratörü olmuyor.
üzerine ödenilen opsiyon fiyatina harici bir sinyal jeneratörü bulunabilir geliyor mesela ;


Ama keşke 4 kanal siglent veya rigol alsaymışım diyorum
onu bende düşünüyorum hantek yerine siglent almak uzun vadede yapılacak en iyi hamle gibi
 
üzerine ödenilen opsiyon fiyatina harici bir sinyal jeneratörü bulunabilir geliyor mesela ;
Hem çift kanal hem de daha kabiliyetli.
onu bende düşünüyorum hantek yerine siglent almak uzun vadede yapılacak en iyi hamle gibi
İmkanları zorlayabiliyorsan bence de öyle. Tahminim 1 yıl geçmeden ben bu hanteği satıp 4 kanal siglent alırım, tabi seneye yine fakirleşmezsek.
 
linkini attım DDS olarak denilmiş AWG olanlar daha gelişmiş diye biliyorum arasında ne gibi farklar var acaba
Osiloskoptaki AWG, birlikte gelen programa çizdiğin bir dalga formunu osiloskopa yükleyip sinyal ürettirebiliyorsun. Bunun dışında konuya biraz yabancıyım.
 
linkini attım DDS olarak denilmiş AWG olanlar daha gelişmiş diye biliyorum arasında ne gibi farklar var acaba
AWG = Arbitrary waveform generator, yani standart sinüs ve türevi diğer sinyallerden başka sizin bilgisayardan kodlayıp bu alete başka şekiller de ürettirebilceğiniz anlamına gelir. Sinyal jeneratörü türlerinden birisi RF sinyal generator olarak geçer ve böyle olanlar çok yüksek frekanslara GHz lere çıkabilir 12-20GHz daha da fazla olabilir. Aynı zamanda farklı modulasyonları da üretebilirler. AWG olanlar ise Çoğunlukla o kadar yüksek frekanslara çıkmaz farklı şekiller üretirler. İkisi de sinüs üretir mi üretir ama diğer kabiliyetleri farklıdır. RF için olanlar da çok hassas çok düşük güçte sinyal üretilebilir mesela vb.

DDS e gelirsek Direct digital synthesis demektir. Bu bir sinyal üretme metodudur. Her iki üründe de bu teknoloji kullanılabilir. Güncel olarak çokça kullanılmaktadır. Temelinde farklı genliklerdeki DC sinyalleri DAC kullanarak farklı süre aralıklarıyla uç uca ekleyerek sinyal üretme metodudur. Bununla sinüs de üretebilirsiniz, kare de ya da diğer başka şekilleri de. Çıkıştan çok hızlı bir şekilde değişen sinyal çıktığı için sanki direkt öyle üretilmiş gibi görünür. Üretecin yani DAC ın bit ve sampling değeri ne kadar yüksekse sinyal o kadar ideale yaklaşır. Osiloskop ile çok yakından üretilen sinyale baktığınızda bu basamakları anca görebilirsiniz. Sinüsün kenarı merdiven gibi arıyor ya da azalıyor gibi görünür. Hiçbir zaman analog bir osilatör kadar temiz saf sinyal çıkışı veremez.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,778
Mesajlar
98,825
Üyeler
2,460
Son üye
ByMalicious

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top