Osiloskopta trigger holdoff özelliği ne işe yarar?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,872
En basit osiloskoplar dışında her türlü osiloskopta bulunan trigger holdoff özelliği ne işe yarar ona bakalım.

Çalıştığım projede işlemci, 10 ms de bir iki tane kesme alıyor. Bu kesmelerin arası da 100 μs gibi. Yani 10 ms sonra 1 kesma, 10.1 ms sonra ikinci kesme, 20 ms sonra üçüncü kesme, 20.1 ms sonra dördüncü diye gidiyor. Kesmenin giriş çıkışlarını işaretlemek için bir GPIO kullanıyorum ve bu pini de osiloskoba bağladım. Osiloskobu pindeki yükselen kenara trigger edince şöyle bir manzara ile karşılaşıyoruz.



Osiloskop bazan ilk palsa, bazan ikinci palsa trigger ediyor. Ama ben her seferinde ilk palsa trigger etsin istiyorum. Böylece ekranda stabil bir görüntü elde edeceğim ve gerekirse persistent modu da açarak genel olarak kesme rutininin harcadığı sürenin bir istatistiğini görmek istiyorum. Osiloskoba sadece ilk palsa trigger et nasıl deriz? Osiloskop açısından birinci palsin de ikinci palsin de yükselen kenarı eşdeğer, birisine öncelik veremiyoruz.
 
İşte bu noktada holdoff özelliği devreye giriyor. Gene yükselen kenar trigger seçiyoruz, ama bir kere trigger gerçekleştikten sonra 150 μs liğine trigger devresini pasif duruma geçiriyoruz. İşte bu 150 μs holdoff süresidir. Osiloskobu bu şekilde yapılandırdıktan sonra, ilk trigger birinci pals de olabilir ikinci de, ama ondan sonraki trigger mutlaka birinci pals olacaktır. Bu şekilde triggeri tanımlayınca ekranda stabil bir görüntü elde ediyoruz.

 
Holdoff un işe yarayacağı başka bir senaryo da seri protokol analizi.Eğer osiloskopta protokol çözümleme özelliği yok ise, veya protokolün sinyalleri sorunlu olduğu için osiloskop çözümleyemiyorsa, veri paketlerini bizim manuel olarak incelememiz gerekecek. Mesela SPI bus inceliyoruz ve 16 bitlik paketler şeklinde veri geliyor. Burada da gene ilk bitin osiloskobu trigger etmesini isteriz. Böylece trigger'dan sonra 16 tane biti görmüş olacağız. Burada da gene aynı mantıkla hareket edeceğiz. Word süresinden yeterince daha uzun bir "holdoff" yapılandıracağız.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,881
Mesajlar
100,286
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top