Otomatik taret projesi?

Sokisati

Üye
Seneye bitirme ödevi veya MTU dersi için (hatta ikisi de olmazsa sırf kendim için) otomatik nişan alan ve ateş eden bir taret yapma fikri geldi, TF2 oynamış olanlar neden bahsettiğimi anladılar.

720dca31ee5b33ecdcae1743811eadf2.jpg

Biraz araştırdığımda bizim ülkedekilerin dandik Arduino projesinden öteye geçmediğini, yabancılarda ise genelde aynı şablon ile yapıldığını gördüm. Ölümcül olmayan bir atış mekanizması (genelde pnömatik) ve nişan almak için de OpenCV. Tasarımlar bile benzer. Gerçekten çok yaratıcısınız. :kahve_ic:
Ben farklı bir şey yapmak istiyorum. Bu proje yapılabilecek ise 15-20k ayırabilirim, gerekirse sponsor da kovalayabilirim. Zaten silah sistemleri ile ilgilenen bir arkadaşımla ile ortak yapmayı planlıyorum, onun tanıdığı bol. Gerçi ne işe yarar emin değilim.

Nişan almak için normal kamera yerine kızılötesi kullanmak istiyorum, bunun sebebi ise üzerinize siyah bir poşet geçirdiğinizde veya görüntünün net olamayacağı sık bir ormanlık alan vs. kolaylıkla atlatılabilir. Fakat üzerinizden yayılan ısıyı kolay kolay gizleyemezsiniz. Ayrıca makine öğrenmesi modelleri ile sadece insanı andıran ısı yayılımı olan cisimlere nişan almasını hedefliyorum, aksi takdirde işaret fişeği gibi şeyler kafasını karıştırabilir.

Atış için bir ahşap plaka ile etkisiz hale gelen ve menzili düşük airsoft mekanizması gibi şeyler istemiyorum. Bildiğiniz gerçek ateşli silah mekanizması hedefliyorum.
Hoop, bir duralım. Gerçek silah mı?
1) Yasal sorunlar
2) Patlamayı izole etmek
3) Test etmenin zorluğu/imkansızlığı
4) Finansal sorunlar

Orijinal bir şey ortaya çıkartmak istiyorum, ayrıca 3-4 tanesi koyulduğu yeri baya baya koruyan bir şey olması gerek. Bunun için kötü adamların gördüğü zaman altına edeceği bir şey olması gerek. Bunun için gerçek mermi ilk akla gelen çözüm, fakat bu çözüm yukarıdaki 4 sorunu getiriyor. Hepsi aşılabilir mi? Bilmiyorum.

Bunun yerine demir bilye fırlatan bir sistem aklıma geldi. Bütün demir bilyeler yanıcı bir şey ile kaplı olacak ve her x tanede bir taretin ucundaki ateşleyeci devreye girip yanan bir tane gönderecek. Yani hedef adamı Ghost Rider yapmak. Fakat bunun da çok ciddi sorunları var. Yangına sebep olması, ateşli merminin ateşinin giderken sönmesi gibi.

Ne düşünüyorsunuz? Yapılabilir mi? (Çoğu detayı düşünmedim, zaten fikir yeni.) Yoksa fazla bilgisayar oyunları gerçeklikle olan bağımı mı koparmış?

Doğru soru "Ben yapabilir miyim?" şeklinde olmalı. Yoksa bunu yapabilecek başkaları vardır.

Neleri (donanım ve yazılım) hangi seviyede biliyorsun?
Şimdiye kadar ne / neler yaptın?

Kendini bizden daha iyi tanıyorsun sorduğun sorunun cevabı sende.

Yukarıda yazdıklarını yapmak için bütçeni biraz daha artırman gerekecek.
Örneğin temel şeylerin (motor, termal kamera, batarya, metal işleme işçilikleri vb.) fiyatlarına bak bütçe konusunda bir fikrin olur.

Doğru soru "Ben yapabilir miyim?" şeklinde olmalı. Yoksa bunu yapabilecek başkaları vardır.

Neleri (donanım ve yazılım) hangi seviyede biliyorsun?
Şimdiye kadar ne / neler yaptın?

Kendini bizden daha iyi tanıyorsun sorduğun sorunun cevabı sende.

Yukarıda yazdıklarını yapmak için bütçeni biraz daha artırman gerekecek.
Örneğin temel şeylerin (motor, termal kamera, batarya, metal işleme işçilikleri vb.) fiyatlarına bak bütçe konusunda bir fikrin olur.
Yazılım kısmında çiftlik domuzu gibiyim, çamurda yuvarlanmayı seviyorum. Emin olun farklı projeler için türlü türlü sorunları gece 3'lere kadar uyumayıp çözdüğüm oldu. ESP32, STM32, RPI PI vs. ile çalışabiliyorum, github hesabım profilimde mevcut. Yani çoğu programlama problemine bakıp "hmm, şu kadar sürede öğrenip yaparım herhalde" diyebilecek aşamadayım. Özenerek yazdığım programlar genelde üzerine ekleme/çıkartma/değiştirme işlemlerinin nispeten kolay olduğu programlar, yani temellere hakim olduğumu düşünüyorum. O konuyu dert etmiyorum yani, zaten bu proje yazılım ağırlıklı değil pek.

Donanım için ise PCB tasarlayamam fakat datasheet okuyabilirim (amatör olarak), sensör ve motor seçimi yapabilirim, lehim yapabilirim, 18650 ler ile batarya yapabilirim vs. SOLIDWORKS'üm fena değildir. Fakat iş tasarlamak kadar üretmekte. Şu ana kadar ne tasarladıysam en kolay yol olan 3D printer ile imal ettim, eğer taret yapmak istiyorsam birkaç parça dışında kesinlikle 3D printer kullanamam.
Metal işçiliği büyük ihtimalle en zorlayıcı kısımı olacaktır, çünkü bilmiyorum ve nasıl öğreneceğimi de bilmiyorum. Belki 3. sınıf mekatronik müh. öğrencisi için biraz utanç verici bir durum fakat metal bir düzenek verip aynısını yapmamı isteseniz cidden yapamam. En ince ayrıntısına kadar SOLIDWORKS ile modelleyebilirim fakat üretim için o metal parçaları nasıl üretirim gerçekten bilmiyorum. Kalıp mı kullanmalıyım? Yoksa hazırı var ise nereden bulunur? Kaynak ile mi birleştirmem gerek? Hangi metali kullanmam gerek? CNC ile mi işlemeliyim?

Aslında bu postu "genç adam, taret iyi hoş ama sen bu x sorununu nasıl aşacaksın?" gibi benim aklıma gelmeyen bir şeyi duymak için açtım.

Yukarıdakilere ilave olarak test cihazı, atölye ekipmanları olarak elinde neler var onları da belirtirsen faydalı olur.

Bence gerçekten atış yapan bir mekanizma, gereksiz yere bir sürü ilave zorluk getirecektir. Bir lazer işaretleyici ile sistemi çalışır hale getirirsen zaten çok büyük bir tecrübe ve bilgi kazanmış olacaksın, bence önce böyle yap. Zorlukta aşama aşama gidersen, hevesin kırılmadan kendini geliştirmiş olursun.

Aslında bu postu "genç adam, taret iyi hoş ama sen bu x sorununu nasıl aşacaksın?" gibi benim aklıma gelmeyen bir şeyi duymak için açtım.

Bu projedeki en zor kısım görüntü işleme ile hedef bulma, hedefi takip etme ve hedefe isabetli atışı yapabilme. En çok uğraştıracak olan kısım bu ve bunları yapmak için de ne katı modelleme yazılımına, ne 3B yazıcıya nede PCB yapmaya ihtiyacın var. İşin bu kısmı tamamen yazılım ve projenin en özgün, en değerli tarafı.

Lazer ile gerçek bir merminin simulasyonunu da yapabilirsin. Mesela hedefe bir tüp içerisinde bir fotodiyot koyarsın. Ateş edileceği zaman da mesafeye göre lazer ON zamanını geciktirirsin (merminin oraya ulaşacağı zaman). Eğer lazer ON olduğunda fotodiyot ışık algılarsa, hedefe isabet kaydetmişsin demektir. Bunun birçok ayrıntısı ve alternatifi düşünülebilir.

Ama işin en önemli ve değerli kısmı görüntü işleme ile hedef bulma ve takip. Bunu ezbere, başkalarının yazdığı kodlarla yapacağına, sadece o kodlardan feyz al, ama kendin yaz. Mesela hedef bir süreliğine bir engel nedeniyle bloke mi oldu? Öyle bir algoritma yaz ki, ekstrapolasyon yapsın ve hedefin nerede olabileceğini öngörsün. Engel kalktığı anda da hedefi takip etmeye devam etsin.

Yukarıdakilere ilave olarak test cihazı, atölye ekipmanları olarak elinde neler var onları da belirtirsen faydalı olur.

Bence gerçekten atış yapan bir mekanizma, gereksiz yere bir sürü ilave zorluk getirecektir. Bir lazer işaretleyici ile sistemi çalışır hale getirirsen zaten çok büyük bir tecrübe ve bilgi kazanmış olacaksın, bence önce böyle yap. Zorlukta aşama aşama gidersen, hevesin kırılmadan kendini geliştirmiş olursun.
Düşündüğüm dediğinizi, fakat bu proje için aşama mantığı pek çalışmıyor. Yani ilk önce sadece lazer ile sadece işaretleyen bir taret yapayım, ardından ona atış mekanizması ekleyeyim planı mantıklı değil, çünkü atış mekanizması kendi içerisinde bambaşka sorunlar getiriyor. Tasarımı komple değiştirmem gereken sorunlar.

Şu an zaten derslerim olmasa her şeyiyle birlikte işaretleyen bir taret yapabileceğimi biliyorum, fakat artık vites arttırma vakti geldi.
Heves konusunu dert etmiyorum, aylarca çalıştığım proje her şeyiyle bitirmeme rağmen sonuca varmadı; pek üzülmedim. Veya üzerine haftalarca vakit harcadığım bir programın mimarisini yanlış ve amatörce yaptığımı farkettiğimde komple silip yeniden başlamam 10 saniye sürdü.

Bu projedeki en zor kısım görüntü işleme ile hedef bulma, hedefi takip etme ve hedefe isabetli atışı yapabilme. En çok uğraştıracak olan kısım bu ve bunları yapmak için de ne katı modelleme yazılımına, ne 3B yazıcıya nede PCB yapmaya ihtiyacın var. İşin bu kısmı tamamen yazılım ve projenin en özgün, en değerli tarafı.

Lazer ile gerçek bir merminin simulasyonunu da yapabilirsin. Mesela hedefe bir tüp içerisinde bir fotodiyot koyarsın. Ateş edileceği zaman da mesafeye göre lazer ON zamanını geciktirirsin (merminin oraya ulaşacağı zaman). Eğer lazer ON olduğunda fotodiyot ışık algılarsa, hedefe isabet kaydetmişsin demektir. Bunun birçok ayrıntısı ve alternatifi düşünülebilir.

Ama işin en önemli ve değerli kısmı görüntü işleme ile hedef bulma ve takip. Bunu ezbere, başkalarının yazdığı kodlarla yapacağına, sadece o kodlardan feyz al, ama kendin yaz. Mesela hedef bir süreliğine bir engel nedeniyle bloke mi oldu? Öyle bir algoritma yaz ki, ekstrapolasyon yapsın ve hedefin nerede olabileceğini öngörsün. Engel kalktığı anda da hedefi takip etmeye devam etsin.
Enfes bir fikir hocam. Gerçekten de programları/kütüphaneleri oturup sıfırdan yazma tutkum var, dediğiniz şeyi düşüneceğim.

oraya kamera koymak kvkk'ya aykırı olur

Bunun yerine demir bilye fırlatan bir sistem aklıma geldi. Bütün demir bilyeler yanıcı bir şey ile kaplı olacak ve her x tanede bir taretin ucundaki ateşleyeci devreye girip yanan bir tane gönderecek. Yani hedef adamı Ghost Rider yapmak. Fakat bunun da çok ciddi sorunları var. Yangına sebep olması, ateşli merminin ateşinin giderken sönmesi gibi.

adam vuran bir sistem için yapan arkadaşın kvkk'dan daha büyük problemleri olur bence :)

işin şakası bir yana böyle bir sistemin mekanik kısmı başını çok ciddi belaya sokabilir @Sokisati

Askerde albaya yapalım bi otomatik taret dedim ama kıytırık kısa dönemci, yarın gideceksin bakışı...
Örnek AI model çalışması:

AI modelleri yayınlayan bu gibi sitelerden faydalan.

Cep telefonuna USB C ile takılan bir termal kamera almıştım. Dış ortama veri aktarabilen bir termal kamera iyi olur.

USB kameralar için farklı ortamlara bağlantı ile ilgili bir çalışma:

Rasperry veya nvidia jetson gibi mini bilgisayarlarda görüntü işlemeyi çözersin.

Yukarı-aşağı, sağa-sola tilt iki tane motora bakar.

Mesafe ölçümü gerekli sana, usb bağlanabilen lazer metre bul, ekle. Mesafeye göre yukarı-aşağı kayma gerekli olacak. Serbest düşme hesabı ile nokta atışı sistem oluşur.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, 20 sene geçti askerliğin üstünden.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back