Kettle içindeki rezinstanslar 1500~2000W arasında. Çaycı türü istasyonlarda ise 1500W rezistans yanında 250 yada 350W yardımcı rezistans var. Yani kaynatmak için 1500W, sıcak tutmak için 250~350W rezistans kullanıyor.
Diğer taraftan piknik tüpünün oksijen ihtiyacından dolayı etrafı açık olmak zorunda ama bu aynı zamanda enerjinin çoğunun boşa gitmesi demek. Sadece çaydanlık(tava, tencere artık kullanım ne ise) temas eden kısım ısıtılırsa 500W bir rezistans iş görür diye düşünüyorum.
orcamp linkteki ürün 3,8KW 295 gr/h sarfiyatı var. Aşağı yukarı sizin tüple aynı. Gaz içerikleri de aynı ipragazla. Ama isterseniz 1 litre suyu bir süre kaynatarakta yaklaşık gücü hesaplayabilirsiniz.
Benim bulabildiğim bilgiler şöyle:
1 kg LPG, 13.6 kWh enerji veriyor.
Piknik tüpü 2kg olduğuna göre buradan yaklaşık bir değer çıkarabilirsiniz.
Tüp ne kadar sürede bitiyorsa, sağlanan enerji hesaplanabilir.
Ancak çok fazla faktöre bağlı olduğu içi, bu işte infrared ısı ölçer ve testler ile bir sonuca ulaşabilirsiniz.
İnfrared ısı ölçer AliExpress ten alabilirsiniz.
Kolay gelsin
Kullanacağınız ortamda hatta kapta 1 litre oda sıcaklığındaki suyun ısısın ölçün ve 10-15 dakika istediğiniz kademe ısıtıp tekrar ölçün. basınç rüzgar vb. faktörler aynı olacağı için buradan rahatlıkla suya ne kadar enerji aktarıldığını bulursunuz. Hatta öncesinde ve sonrasında tüpü tartarak yaklaşık harcanan gaz miktarını da tespit edersiniz.
Ev tipi prizler genelde 16 A olduğuna göre 230 Voltta en fazla 3.68kW seçebilirsiniz anlamına geliyor. Bence bu çok fazla.
Elektrikli ocaklar, elektrikli soba kademeleri genelde 800-1000W civarında oluyor.
295 gram saatlik gaz harcama 2kg tüpü 6 saatte bitirir demek oluyor. Bunun üzerinden giderseniz iyi olur. Örneğin 50 gr/saat tüketim seçtiğimizde 750 W ocak gücü çıkıyor. ChatGPT piknik tüpünün veriminin %40 - %60 olduğunu söylüyor. Elektriğin verimi %100 desek 468W, yani kabaca 500W gibi bir değer çıkıyor.