5 Eksen Projesi

Yapılmaz diye bir şey yok, teoride herşey yapılabilir.
Sürücünün haberleşme detayını onunla anlaşmadan alamazsınız, kesin anlaşabilirsiniz diyede bir şey yok.
Burda yeni EtherCat haberleşmeli, AC servo motor sürücülerden bahsediyorum. Eski analog sürücülerde bu problem olmazdı.

İş çok zor olmalıki Bayraktar kardeşler bile baba vasiyeti olmasına rağmen bunu henüz gerçekleyemediler.
Gerçeklenecek bir proje olsa yerli 5 eksen Cnc üreticilerinin önce yapması gerekirdi.
Bu platform mertebesinde nitelendirilen bir iş.

Bakın ülkemizin önde gelen Cnc üreticileri var. Bir kaç isim Durmazlar, Ermaksan, Baykal, Mvd, Akyapak ve geri kalanları..... koca Cnc makinelerini yaparlar, ama Cnc kontrol ünitelerini, yazılımlarını yapmazlar.
Devlet teşvikleri bunların hizmetine kolay sunulur ve destek almaları çok kolaydır. Devletin görevlisi 2 günde bir bunlardadır.
Onlarca mühendis teknisyen çalıştırırlar. 3 eksen cnc yazılım ve kontrol kartlarını dahi kendileri üretmezler.
Belki Ar-Ge lerinde bu çalışılıyordur belki ileride yapacaklar ama henüz yapmadılar.

5 Adet bağımsız motor sürücüsü ve cnc üstündeki giriş çıkışları denetleyen bir plc olduktan sonra, (teordide yapmak isteyene bunlarda yapılabilir)
merkezi bir işlemci bunlarla haberleşip, pc üzerindeki yazılımlada haberleşme yapar.

Sizin kontrolünüz dışında yapılar var. Dışarıya bağımlı kalıyorsunuz.
Belkide şu yöntem kullanılırsa başarı daha kolay yakalanabilir.

Bu iş basite alınacak iş değil. Yapılırsada bence; Cad yazılımı katı model datası, Windows ve motorlar hazır olarak kullanılacak.
Geri kalan Cad den Cam'e çözümleme yazılımı ile Cnc yi kontrol eden pc yazılımı yapılıp, Cnc üzerine merkezi bir kontrol kartı yapılıp bu kartda tüm plc ve motor sürücüleri kontrol edecek ve plc ile motor sürücülerde yeniden yapılacak. Haberleşmede EtherCat kullanılmayıp, kendinize özel bir haberleşme yapısı kullanılacak.
EtherCat de dışarıya Almana bağımlı çünkü. RS485 % de 100 iş görmeyebilir. Zaten bu yetmediğinden teknoloji EtherCat.2e kaydı diye biliyorum.
Direkt pc anakartdan pcı tarzı haberleşme gerektirebilir. Burdada bağımlılık oluyor olabilir.
 
3 eksende olmayan, ama 5 eksende olan zorluk nedir anlamadım. Neticede t0, t1, t2, ... anlarının her birisi için 3 eksende 3 koordinat, 5 eksende 5 koodrinat gidiyor. her zaman adımında eksenlerin doğru koordinata gitmesini sağlamak lazım.

Ama eğer her bir eksenin gecikmesi farklı ise, o zaman hem 3 eksende hem 5 eksende zorluk çıkar. Öyle bir zaman adımı seçmek lazım ki, o zamanda bütün eksenler kendilerine bildirilen koordinata ulaşması lazım.
 
Teorisi özet olarak tamamen böyle ve yazdıklarınıza katılıyorum.
Sistem parçalarının tamamını birden yapması çok zor ki bahsettiğim firma ve şahıslar henüz bunu yapamamış. Uğraşmıyor oldularından değil, 10 yıllarca çalışmak gereken bir alan olduğu için.
1 mikron hassaslıkla işlenen kritik parçalar olduğu söyleniyor. Jet motor kanatçıkları gibi. Koca tezgahda bu hassasiyet yakalanabilmesi için okadar çok yapı mükemmel bir uyumda ahenk içerisinde çalışıyor olmalıki bu hassasiyet rijit bir yapıda sağlanabilsin. Birde sıkıntı çok ağır çeliklerin evrile çevrile işlenmesindende kaynaklı 300-400 kg. çelikler bağlanabiliyor tezgaha. belkide 0,5 ton.

Tezgahın Mekaniğinde bir başarımız var. Bu mekanik alanında iyiyiz aslında. Kontrol kısmında ve kontrol kısmı ekipmanlarında komple bir başarımız henüz sözkonusu değil.
Bazı kısımlarını ayrık halde yapanlar var. Cam derleyicisi ile post kod üretenler, Analog kontrollü RS485 li Ac servo motor sürücüsü yapanlar. Cad çizim programı yapanda olmuştu. Pc deki yazılımla dış ortamdaki plc tarzı bir yapıyıda yapan var. Pc yazılımı ile 2 eksen 2,5 eksen hatta 3 eksen yazılımı başaranlarda var. Ama düşük motor güçlerinde ve düşük parça ağırlıklarında.

İş çok karmaşık ve çok hassas birde aynı anda 5 ekseni birden yüksek motor güçlerinde ve büyük ağırlıkdaki çelik üzerinde işlem yapmaya gelince problemler başlıyor.

Ağaç plastik alüminyum tarzı hafif küçük ve kolay işlenebilen bir 5 eksen daha kolay yapılıyor olabilir.! ama bunu komple yapan bile varmı bakmak lazım.

Bu işin uzmanı en tepesi Japon Makino firmasıdır. Makino Mazak ve bir kaç firma hem kontrolör hemde Cnc tezgahını üretirler. Geri kalanların bazıları yalnız kontrolör diğer büyük çoğunluğuda Cnc tezgah üretirler. Kontrolöleri hazır alıp Cnc tezgahlarına uygularlar. Yalnız kontrolör yapan büyük dev firmalarda var. Mitsubishi, Fanuc gibi.

Tezgah yapılır kontrolör ve diğer aksamlar hazır kullanılır. Hepsini birden tek elden yapmak kısmına gelince bizi aşar. Ancak dev firmalar ve Devlet desteği ile bir arada çıkılabilir.
Bir grup arkadaşın hadi yapalım diyerek yapabilecekleri bir şey değil. Ömürleri boyunca başka hiç bir iş yapmadan bunun üzerinde çalışmaları gerekebilir.
 
Bence dediğin gibi bizim savunma sanayi firmalarının öncelikli görmedikleri bir alan olduğu için CNC kontrolcüsüne yönelmemiş olabilirler. Savunma sanayisinin sahip olduğu bütçe açısından bakarsan, fiyat ne olursa olsun, hazır alıp kullanmaları onlar için daha ucuza gelir. Onların en büyük önceliği gereken silahları EN KISA ZAMANDA TSK envanterine katmak. Bunun için birçok durumda 10 kat maliyet ortaya çıkıyorsa, bunun bir önemi olmaz.

Bence yerli firmaların stratejisi, yabancının yaptığı ürünün AYNISINI, DAHA UCUZA maletmek olmamalı. Çoğu firma, "hakikisi varken bu ne idüğü belirsiz şeyle neden uğraşayım" der. Böyle yaparsan, güven kazanmak çok uzun zaman alır.

Bence yapılması gereken, yabancının ürünlerinde olmayanı yapmak, ondan sonra da uygun bir fiyata satmak. Bu fiyat daha ucuz olabilir, aynı olabilir, veya fazla da olabilir.
 
bence şöyle bakmak gerekiyor
Değerlendirecek çok sey var piyasada böyle bir ürün olmamasının sebebi yapamadıllarından mı yapmadıklarından mı yapsalar da satamayacaklarından mı satsalar da sahada bir hatayı göze alamayacaklarından mı
Bahsettiğiniz ileri seviye tezgahlarda yüzbinlerce liralik iş parçaları işlenebiliyor bu durumda kendi kontrolcüsünü kullanamak bir risk bir hata dürümünda ben şükadar bin dolarlık koskoca x markasının ürününü kullanıyorum diyerek aradan çekilemeyecek para yada itibar kaybedecek

Bu iş disiplinler arası bir iş ve spesifik alanlarda uzman pahalı mühendisler gerektiriyor hem geliştirmek hiçin hem de test etmek için (bu işlerde doğru şekilde test etmek geliştirmekten zor olabilir çünkü en akla gelemyecwk seneryoları bütün yönleriyle düşünmek gerekiyor) bu seviyede mühendisleri de genelde ya savunma şirketleri çaliştiriyor ya da uzmanlıklarını uyguluyabilecekleri ve değer görecekleri uluslararası firmalara gidiyorlarlar
Bu bahsettiğiniz devasa firmalar bu işe yatıracakları kaynakları daha kısa vadede daha çok kar ettirecek işlere yatırıyor olabilirler ve bu alanda sorun çıkarmadığı kanıtlanmış ürünleri kullanıyor olabilirler
 
plastik-ahşap veya aluminyum işleyen hobi-masaüstü 5 seksen cnc ile dev çelikleri işleyen endüstreiyel cncleri ayırmak lazım. teknik olarak çok fark var. sorun sadece güç değil endüstriyel bir cnc makinasa hiç zaman kaybetmesin istenir buna rağmen bazı iş parçaları 3-4 gün sürer. hobi cnc makinada böyle bir sorun olmaz ufak bi hata olsa parça çöpe atılır yeniden başlanır. endüstriyel cnc makinanın hata yapma lüksü yoktur. operatör ve data hatalarını saymıyorum.

bu tip masaüstü cnclerde roland çok iyi : https://www.rolanddg.eu/en/products/3d/mdx-50-benchtop-cnc-mill

minik ve yavaş ufak parçalarda iş görecek bir 5 eksen hobi cnc yapmak istiyorsanız bu tabi yapılır mesela:



hatta 3 sekden ülkemizde de çok iyi masaüstü cnc cihazlar yapılıyor örnek revo ve derinmotion
aslında bu üreticilere sormak lazım 3 yaptınız 5 yapmak için ne gibi zorluklar var neden yapılmıyor/yapılamıyor diye.
 
Arkadaşlar Cevaplarınız İçin Teşekkür Ederim. Şuan İş Yoğunluğum Çok Fazla Gecenin Bu Saati Olmuş Çalışıyorum :) İşlerim Biraz Rahatlar Rahatlamaz Bu İşe Koyulacağım :) En Azından Denerim 200-250k Belki Çöp Olacak Belki Olmayacak Deneden Bilemeyiz :)
 
simültene çalışan 5 eksen cnc tezgah yazılımının yapılabileceğini pek sanmıyorum. Büyük bir ekiple yıllara mal olur. Bu kısım mecburen hazır kullanılacak.
Bayraktar iha-siha üreticisi sahipleri Selçuk ve Haluk Bayrakta'a Rahmetli Babaları 5 Eksen Cnc üretimi yapın diye vasiyet etmiş derler. Bunlar bile henüz yaptı diye duymadık. Belkide çalışıyorlar. Ülkemizde Cnc tezgah, 5 eksen simültene olanıda üretiliyor, ama yazılım-kontrolör kısmı yabancı diye biliyorum.
Bende isterim yazılım-kontrolör kısmı yerli olarak yapılabilisin ama bu kolay iş değil. Bunu yapan firmaların, bu işteki çalışmaları en az 30 sene öncesine dayanıyor gördüğüm kadarıyla.

Tezgah 5 eksen olup simültene değildir. Veya 3 eksen simültene çalışıp diğer 2 ekseni direkt açısal konumlu çalışıyordur buna bir şey diyemem, o zaman yapılabilirliği çok daha yüksek olur.

Çelik-Metal işlenmeyecek olması işi çok kolaylaştıracaktır. Bu bir avantaj.

Hala ilk fotodaki görseldeki beşik kısmına X ve Z eksenin üstden değilde yandan yanaşıyor olması garibime gitti. Beşik daha çok saat yönünde 90 derece dönerek çalışma yapacaktır diye düşünüyorum. Çünkü beşik döner dairesel tablasına mengene takılıp, parça mengeneye sıkıldığında, daha çok üstden işleme yapılır, bu durumda beşik 90 derece çevrilip parça işlenebilir. Böylede çalışacaktır iş görecektir ama ters gereksiz işlem olmuş ve gereksiz yorulma yapılır. 5 eksen için çok uygun bir eksen yapısı olmamış olabilir.
Bence Yapmak İstesek Yapılır. Bu İşe Girmeden Önce Anka-Aksungur Mekanik Montajında Çalışıyordum. Gerçekten Çok İyi Mühendislerimiz, Teknisyenlerimiz Var Ülkemizde, Yeterki Yapmak İsteyelim Yapılır Şahsen Benim İnancım Bu Yönde.
 
5 eksen cnc kontroller yapmada nasil bir zorluk var?

Zorluk 5eksen cnc icin G code uretecek yazilimda.
 
5 eksen CNC'nin tasarımını, analizini, hesabını, kitabını hep yerli olmayan yazılımlarla yap.
Makinenin en hassas parçalarını (lineer rulmanlar, lineer kızaklar, lineer cetveller, enkoder falan filan) yerli olmayan tezgahlarda üret veya hazır al
Makinenin kalbi diyeceğimiz ne varsa (kontrol ünitesi, servo sürücüler, servo motorlar, servo spindle, plc vs.) hepsini dışardan hazır al tak.
Makinenin çalışacağı g-code dosyasını yerli olmayan yazılımla oluştur.
Yerli ve de milli makinenenin tadını çıkart.

Arkadaşlar, yalnız biz ona kısaca hammallık diyoruz.
Hani teknoloji bunun neresinde? Bu bildiğin montaj işte.

Kimsenin yaptığı işi hor görmüyorum. Sadece, "yerli yaptık, hepsini biz yaptık, yazılımını da yaptık!" dedikleri zaman kıl oluyorum.
Doğruyu söyleyin canımı yiyin.
Doğruyu söyleyin ki eksiklerimizi bilelim. Ona göre kendimizi geliştirelim.
 
Yani diyorsun ki %100 HER ŞEYİ biz yapmadıktan sonra o teknoloji değildir, hiçbir değeri yoktur, hammallıktır. Peki petrolü nasıl yapacağız? Nükleer reaktör için uranyum lazım, onu nasıl yapacağız?
 
5 eksen CNC'nin tasarımını, analizini, hesabını, kitabını hep yerli olmayan yazılımlarla yap.
Makinenin en hassas parçalarını (lineer rulmanlar, lineer kızaklar, lineer cetveller, enkoder falan filan) yerli olmayan tezgahlarda üret veya hazır al
Makinenin kalbi diyeceğimiz ne varsa (kontrol ünitesi, servo sürücüler, servo motorlar, servo spindle, plc vs.) hepsini dışardan hazır al tak.
Makinenin çalışacağı g-code dosyasını yerli olmayan yazılımla oluştur.
Yerli ve de milli makinenenin tadını çıkart.

Arkadaşlar, yalnız biz ona kısaca hammallık diyoruz.
Hani teknoloji bunun neresinde? Bu bildiğin montaj işte.

Kimsenin yaptığı işi hor görmüyorum. Sadece, "yerli yaptık, hepsini biz yaptık, yazılımını da yaptık!" dedikleri zaman kıl oluyorum.
Doğruyu söyleyin canımı yiyin.
Doğruyu söyleyin ki eksiklerimizi bilelim. Ona göre kendimizi geliştirelim.
Yani İĞREK böyle mi yapıyor?
 
...Arkadaşlar, yalnız biz ona kısaca hammallık diyoruz.
Hani teknoloji bunun neresinde? Bu bildiğin montaj işte....

Alintiladigim yazinin bir kismini attim. Evet haklisin. Fakat hamallik kismina katilmiyorum.

Mesela talasli imalat isi yapan 100 ayri firmaya ayni isi ver. Belki 10 tanesi istedigin dogrulukta metal isleyip verebilir.
Elektronik devre tasarimi yapan 100 firmaya ayni isi ver gene belki 10 tanesi adam gibi kart tasarlayip verebilir.
Ayni sey yazilimda da.

Dokum, talasli imalat, kart tasarimi, yazilim hamallik isleri degil.

Hamallik isini bile gucu kuvveti yerinde dayanikli insanlar yapabilir.

3 tane tane bilyeli araba ve rayi duzlemsel bir yuzeye paralel monte edip bir kopru ile bu ucunu birbirine bagladiginda yag gibi gidip gelecek duzenegin montaji bile teknik altyapi isteyen buyuk bir istir. Hele hele bu sekilde bir birine dik 3 sistemi bir araya getirmek cok daha buyuk bir problemdir.

En basitinden bir nesneye delik delmek basit bir is/hamallik olarak gorulebilir. Fakat dunyanin en zor islerinden birisi delik delmektir.

Deligin capini tutturacaksin.
Deligin dikligini tutturacaksin.
Deligin giris ve cikis caplarini tutturacaksin.
Deligin daireselligini tutturacaksin.
Deligin merkezini tutturacaksin.

Delik delmek herkesin harci degildir. Halbuki tak matkap ucunu sarjli matkaba ittir del. Al sana delik.
 
Son düzenleme:
bence hedefler önemli ilk makinayı belki %90 dışarıdan malzemeler ile yaparsın ama öğrenirsin. devamında bu oran adım adım düşer ve belli bir seviyeye gelir. zaten günün sonunda chip üretemiyorsun-yarıiletken üretemiyorsun bazı şeyler mecbur dışarıdan gelecek ve bu çok normal. ama makinanın yazılımı ve mekanik tasarımı sana ait olursa. bugun intel chiple yaparsın yarın intel vermezlerse hitachi ile yaparsın. bir yerden başlamadıkça hep kapalı paket hazır al-sat olacak bu işler.
 
bence hedefler önemli ilk makinayı belki %90 dışarıdan malzemeler ile yaparsın ama öğrenirsin. devamında bu oran adım adım düşer ve belli bir seviyeye gelir. zaten günün sonunda chip üretemiyorsun-yarıiletken üretemiyorsun bazı şeyler mecbur dışarıdan gelecek ve bu çok normal. ama makinanın yazılımı ve mekanik tasarımı sana ait olursa. bugun intel chiple yaparsın yarın intel vermezlerse hitachi ile yaparsın. bir yerden başlamadıkça hep kapalı paket hazır al-sat olacak bu işler.
Zaten eleştrilen kısım o değil %100 yerli ve milli sloganı altında pazarlanarak duygu sömürüsü yapılması açıkçası buna ben de kızıyorum mesela Örnek olarak çinden pil getirtip ucuna kablo puntalayıp beyaz shrink geçirip made in turkiye yazıldığını bile gördüm

Asıl sıkıntı %10 bile yerlilik payı olmayan ürünlerin %100 yerli ve milli olarak pazarlanması hani yerli üretim dese yine neyse ama bide %100 ün altını çize çize reklam yapıyorlar haksız rekabet de yaratıyorlar sallıyorum aynı ürünü üreten x bir fima %30 yerlilige sahip ve yülseltmeye calişiyor ama dürüst oldugundan %100 yerli diye reklam yapmıyor daha yerli olmasına ramen ithal gibi duruyor
 

Forum istatistikleri

Konular
6,568
Mesajlar
111,564
Üyeler
2,693
Son üye
korfez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top