Plastik kutuya kare delik açmak ?

frekans50

⁵⁰
Lehim havyasıyla bu iş çirkin olacak gibi görünüyor. Fakat uygun aralıkta sabit sıcaklıkta bir şablonu kutuya bastırarak çözülebilir mi?
Kare şeklinde delik açılacak. CNC masrafı yapılmayacak. Amaç bu.

Daha önce deneyen varsa dikkat edilecek konular nelerdir? Havya sıcaklığı, soğutma durumları.. gibi bilgiler gerekiyor. Daha da önemlisi yapılan uygulamaya ait fotoğraflar olursa minnettar oluruz

plastiğe ısı ile müdahale zor. az ısıtırsan baskı uyguladığın alanın formu bozulur ve orası da içeri göçer. fazla ısınırsa kenarlarda toplama yapar daha sonra keskin bir aletle çapak almak gerekir. adetli üretilecekse uğraşılmaz. zaten bu yüzden hiçbir plastik kutu-panel üreticisi sıcak pres ile plastik kapak formlamıyor. plastiğin türü-kalınlığı uygunsa kollu preslere uygun ağız formunda bir bıçak yaptırılıp denenebilir.

Kolay temin edilebilir, kare delik açmak için matkap aparatı varmış.

1749070602726.jpeg

Kalıp masrafına değecek kadar adet olmadığı için böyle bir arayışa girdim. CNC işçilik belki kutu maliyetini geçecek

Kare delik matkap aparatı prensip:

Lazeri olan reklamcı yapabilir.Programda çizersen karmaşık kesimlerde yaparlar. Kutuda mini fan yuvası açtırmıştım zamanında..onun haricinde el işçiliği tek alternatif gözüküyor..

kare matkap uçlar için parça iyice fikslenmeli ve matkap kesim kenarları keskin ve poliş olmalı.

Belki matbaa bıçaklarıyla (karton kutu şablonları kesiminde kullanılıyorlar) kare profil oluşturarak pres altında iş ucuza kapatılır. Denemek lazım.

Plastiğin kalınlığı ve rengi nedir?

Yukarıda lazer ile delik açma önerilmiş. Pleksiglas kesen reklamcılar veya kaşe yapan yerlerin lazerleri plastiği işleyebilir. Tabi delik açılacak yüzeyin yerden yüksekliği makinenin z ekseni limitinden küçük olması gerekir.

Malzeme Siyah ve 2mm e kadar ise piyasada rahatlıkla bulunabilen 15watlık mavi ledli lazer büyük ihtimal platikden parça düşürebilir. Şeffaf ve ışığı dağıtan malzeme ve renklerde mavi dalga boyundaki (450nm) lazerler işe yaramıyor. Plastik kesen lazer dalga boyu yanlış bilmiyorsam 10um boyunda.

Ortadaki küçük yuvarlak ve üst ve altındaki minik oyukları ben yapmıştım. Onun haricinde temiz çıkmıştı. Fakat yapan kişi hafif kararma olabilir uyarısı yaptı. Önemli değil deyince kesim yaptı. Çok hafif kenarlarda kararma oldu ama hafif bir zımpara ile düzelir.
Reklamcıların kesimi genelde standart malzeme ve belirli kalınlıklar için.mesela 5 mm pleksiyi ayarlara giriyor ve ona göre kesiyor lazer.. Bu tür kesimlere ayarlı ise daha kolay olur. Ben kestirdiğim daha önce bu tür bir kesim yapmamış. Büyük bir kesim ve imalat yeri idi. Parada almamıştı..

Son düzenleme:
images

8897589805106_1689865287189.jpg

Herhangi biri tercih edilebilir.
Kare şekil kesim olacaksa; plastik işlenmesi kolay, dremel diskle köşeler düzeltilebilir.
images

Son düzenleme:
Kutu tamamen kapalı değilse kesilecek yerin hemen altına takoz gibi bişey konulup falçata ile kesilebilir.tamamen kapalı ise matkapla delik açılıp en ince kıl testereyle veya keskin birşeyle kesilebilir

kare şablonu ısıtıp , kutuya bastırarak delil açılabilir. Biraz deforme olacaktır kutu, maket bıçağı vs ile kolay temizlenir.

Onu anlıyoruz da sıcaklığı, prosedürü tekrarlanabilirliği nedir? 100 tane yapılır mı? Yarısı çöp olur mu? Kaç dereceye ısıtmalı, hemen mi soğutmalı? Öncesinde soğuk suya mı bastırmalı, takla mı atmalı

Adetli kesim olacaksa (benim için adet max 20-30) sütun matkapa 3mm freze kesici ucu takıyorum, tablaya da şablon yapıyorum. Yaklaşık 500 devir civarı delikleri acıyorum. Şablon tablada hata olmamış ise tamamı aynı standartta çıkıyor. Devir yükselirse plastik erimeye başlıyor. Düşük devir hem yavaşlatıyor hem de pürüz ihtimali oluyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,813
Üyeler
3,147
Son üye
tkartal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back