Qrp transreceiver tasarımı

yörük

Üye
Merhaba,
Site ye bugün dahil oldum öncelik ile emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Pandemi süreci içerisinde birkaç arkadaş Forty2 yi sadeleştirip çalıştırdık.arkasından Mst2 geldi lakin şu sıralar USDX Ve USDX Full band ile ilgilenmekteyim .Arduino nano vb. Si5351a ile dizayn edilmiş birkaç ino dosyası inceledim.Mst3 analog yapısı ile biraz daha ağır bastı.Şu an tx katı ve rx katını ayrı pcbler üzerinde kurmak istiyorum.
Mst3 ve USDX devreleri kıyaslayabilecek fikirlere ihtiyaç duymaktayım .
Rx ve tx katını ayırmamın ne gibi dezavantajı olur ?
Saygı ve sevgilerim ile Ta3bbk /73

öncelikle hoşgeldin qrp tasarlama konusunda 2 adet youtube kanalı tavsiye edeceğim. bu iki kanal da sıfırdan adım adım ayrık şekilde pratik qrp transreceiver tasarlıyor ve anlatıyor başlangıç-öğrenme aşaması için çok faydalı.

bir de şu videoyu tavsiye edeceğim burada mst2 anlatılıyor ama türker kendi qrpsini de yaptı sonra. hatta facebooktaki amatör teknik grubuna üye olarak bu soruları kendisine de sorabilirsin.

SSB alıcı/verici devreleri eski tüplü devrelerde de bu kadar karışık mıydı?

Merhaba
Vacumtube ile yapılan telsiz veya radyo devreleri tamamen analog yapıda devre bobinleri osc katları arafrekans katları karmaşık değildi .arafrekans ve osilatörler faraday kafesi ile izole edilir kuplajlanır.
Ben tüplü tv ve lambalı cihazlara eriştim çıraklık dönemimde.halen kendim çöpten bulup 1948 model orjinal Fm katı olan grundig radyoyu kullanıyorum .Dez avantajları çok güç tüketiyor olmaları örneğin Irf740 mosfeti 1.5 volt ile gate i tetikleyebiliriz fakat El41 ses sürücü lambasıdır 150 volt gibi bir gri voltajına gerek duyarız flaman vltajı6volt ac anot ve katot için gene yüksek besleme ye ihtiyaç duyarız kalite olarak ses de yada Asınıfı vericilerde halen kullanılır transistörden verimlidir

Ekler

• 152714593_10219287455797967_5742329148810659345_n.jpg
    152714593_10219287455797967_5742329148810659345_n.jpg
    39.6 KB · Görüntüleme: 23
  • 2024-06-26 12.28.59.png
    2024-06-26 12.28.59.png
    195.1 KB · Görüntüleme: 24
Elimde 300 e yakın sıfır lamba mevcut
Tek lambalı fm katı nı Fm olmayan lara bazen ilave ediyorum pulseqrparge instgramda grundıg1948 radyonun sesini ve yapım aşamasını izleyebilirsiniZ
İyi hafta sonları dilerim saygı ve sevgilerim ile

Merhaba
Vacumtube ile yapılan telsiz veya radyo devreleri tamamen analog yapıda devre bobinleri osc katları arafrekans katları karmaşık değildi .arafrekans ve osilatörler faraday kafesi ile izole edilir kuplajlanır.
Ben tüplü tv ve lambalı cihazlara eriştim çıraklık dönemimde.halen kendim çöpten bulup 1948 model orjinal Fm katı olan grundig radyoyu kullanıyorum .Dez avantajları çok güç tüketiyor olmaları örneğin Irf740 mosfeti 1.5 volt ile gate i tetikleyebiliriz fakat El41 ses sürücü lambasıdır 150 volt gibi bir gri voltajına gerek duyarız flaman vltajı6volt ac anot ve katot için gene yüksek besleme ye ihtiyaç duyarız kalite olarak ses de yada Asınıfı vericilerde halen kullanılır transistörden verimlidir
Bu alıcı IF katı ve USB VE LSB filtre katı yok.(faz kaydırma ile weaver yöntemlerini bilmiyorum)
Ama LSB ve USB yayınları anlaşılır şekilde çeviriyor.
Superheterodin DSB(double side band) alıcılarda ise anlaşılmaz oluyor. Bunun sebebi nedir?
VErici imiş hata yaptım. Ama aynı yöntemle çalışan alıcı var.:)

Bunu biraz araştırmam gerek
Ecc83 6l6 direkt bir reflex alıcı 88 108 frekanslarında belirttiğiniz gibi 10.7 mhz lik bir if katımız olmalı ama bu basit devrede çıkış hoparlöre veriliyor arada bir ufak sapmaları olsada başarılı .sabaha karşı notlarıma göz atayım

Selam
Yukarıdaki devremiz ecc83 ikili triod olup ,super rejeneratif devre tüpü sürekli bir osilasyonda tutarak yüksek kazanç sağlar.Burada oluşan sinyal çıkıştan pozitif geri besleme yapılarak yüksek hassasiyet elde edilir.tüp tam salınıma geçip kilitlenmeden önce devre kendi salınımını durdurur.bu esnada 20 ila 50khz seviyesindedir.Fm sinyali devrenin merkez frekansının hemen yakınına eğimine ayarlanır.Frekans değiştikçe devrenin bu frekansa verdiği tepki genliği değiştirir ve Fm sinyali Am sinyalş olarak değişir
Ve tüp bu sinyali sese dönüştürür.Lambamız 2 bölüm olup bir yarısını ses için bir yarısınıda
Tank devresi ve osc. Olarak kullanmak mümkün.
Sizin yukarıda belirttiğiniz formüllere ilişkin beni biraz zorlar lakin araştırıp öğrenmek isterim .
Saygı ve sevgilerim ile

Bilgiçlik taslamış gibi olmayayım.
Elektronik ile hobi olarak ilgileniyorum. :)
Senin konudan devam edelim.

Yapacağın devrenin şeması varsa paylaşabilir misin?
Belki bende yaparım.
Her bloğu ayrı pcb karta yapmak daha iyi bence.
Birde Si5351a çıkışlarının hepsi ayrı ayrı istediğimiz frekansa ayarlanabiliyor mu?
160 mhz kadar istenilen frekansa ayarlanabiliyor yazıyor ama 125 mhz var en üst kademe.
Ayarlanabiliyorsa birini local osilatör frekansı diğerini BFO frekansa ayarlanarak kullanılabilir.
Opera Anlık Görüntü_2026-04-12_160307_cdn-shop.adafruit.com.png

Bilgiçlik taslamış gibi olmayayım.
Elektronik ile hobi olarak ilgileniyorum. :)
Senin konudan devam edelim.

Yapacağın devrenin şeması varsa paylaşabilir misin?
Belki bende yaparım.
Her bloğu ayrı pcb karta yapmak daha iyi bence.
Birde Si5351a çıkışlarının hepsi ayrı ayrı istediğimiz frekansa ayarlanabiliyor mu?
160 mhz kadar istenilen frekansa ayarlanabiliyor yazıyor ama 125 mhz var en üst kademe.
Ayarlanabiliyorsa birini local osilatör frekansı diğerini BFO frekansa ayarlanarak kullanılabilir.
47605 eklentisine bak
Selam
Tabikide önceliğim usdx full band
Şeması ve yazılımı mevcut.
Forty2 yi amatör arkadaşlara gönderdik lakin sök tak derken pcbler harap oldu birçoğunu
Tekrardan işyerim varken toplayıp gönderdim.
Mst3 ü inceledim alıcı verici ve mix ve filitre devrelerini sökülür takılır boardlar olarak düşündüm .Amacım Tx katında zuhur eden arızadan dolayı tüm anakartın (arıza tespitinde) heba olmaması.
New version usdx si5351a kullanıyor.
Forty2 de ben si5351a ile kullanmıştım
Farklı dds kullanan arkadaşlar oldu bu süreç
İçerisinde.
(pulseqrparge.com forum sitemde ssb alıcı vericiler bölümünde birkaç farklı uygulamada mevcut )affınıza sığınarak site ismini paylaştım umarım sorun teşkil etmez
Birlikte yürütebiliriz qrp konusunu
Saygılar sevgiler

Ekler

Forum istatistikleri

Konular
9,084
Üyeler
3,678
Son üye
elfdmrts

Son kaynaklar

Back