Raspberry ve Röle ile devre kurmak

Mostofus

Yeni Üye
Herkese merhabalar,

Elektrik-elektronik işlerinden okuduğum ve kurcaladığım kadarıyla anlıyorum, anladığım kadarıyla derdimi anlatmaya çalışacağım.
Turnike üzerinde giriş ve çıkış yönlerinin tetiklenmesi için 2'şer pinlik gruplar var. Bir yönü açmak için bu 2'li pin grubuna 500–1000 ms süreyle kuru kontak yaptırılması gerekiyor; bu süre boyunca turnike o yönde açılıyor. Yani turnikenin anakartına dışarıdan voltaj göndermek istemiyorum — sadece bir rölenin COM–NO uçları gibi davranan, kısa süreli kapanıp açılan bir kontak yeterli.
Bu kontağı sürmek için Raspberry Pi 3B+ ile bir devre kurdum. Yazılım tarafında bir koşul sağlandığında Pi'nin GPIO pininden tetik veriyorum, rölenin kontağı 500–1000 ms kapanıyor ve turnike açılıyor.
Şu an elimde 5V optik izolasyon olmayan aktif low düz röle modülleri var ve aralarına bir 3.3V → 5V lojik seviye dönüştürücü koyarak çalıştırıyorum. Ancak araştırdıkça bu mimarinin 7/24 kullanım için çok sağlıklı olmadığı kanısına vardım. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla başlıca sıkıntılar şunlar:
- Röle bobinlerini doğrudan Pi'nin 5V pininden beslemek, bobinin açma-kapama anlarındaki back-EMF darbeleri ve toplam akım yükü yüzünden Pi'nin gerilim rayını bozabiliyormuş ve uzun vadede Pi'ye zarar verebilirmiş.
- Aktif-LOW modüllerde Pi 3.3V verirken modül 5V çalıştığı için opto-LED tarafında sızıntı akımı oluşabiliyor; röle "tam kapanmama" / kararsızlık gösterebiliyormuş.(bunun için lojik seviye 3.3v->5v dönüştürücü bağladım bağlantıyı rpi üzerindeki 3.3v gnd ve 5v pinlerini kullanarak yaptım)
- Pi 3B+'in mikro-USB güç girişi ve üzerindeki polifüz nedeniyle yük arttıkça gözle görülür gerilim düşümü yaşanıyor.(Çok röle varken ve usb porları doluyken rpi os üzerinde nadirende olsa şimşek işareti çıkıyor)

Opto-izoleli, flyback (koruma) diyotlu ve bobin beslemesi ayrı verilebilen (örn. JD-VCC jumper'lı) röle modüllerini de inceledim ama hangi mimarinin gerçekten uzun ömürlü olacağı kafamda tam oturmadı.

Ek olarak önemli bir gereksinim: Çözüm tek röle için değil, aynı Raspberry Pi üzerinde 4 ile 6 arasında röle kanalını kontrol edebilecek şekilde ölçeklenebilir olmalı. Raspberry'nin birden fazla turnike yönüne (giriş-çıkış × 1–3 turnike) hizmet vermesi gerekiyor olabilir.

Özetle: aylar, belki yıllarca turnike üzerinde 7/24 çalışmaya devam edecek bir sistem istiyorum. Pi'nin GPIO pinlerinden sinyal tetiklediğimde turnikenin pinleri arasında 500–1000 ms kuru kontak yapacak, kendi başına ayakta kalabilecek, pi'ya zarar vermeyecek ve Pi'ye geri besleme / gerilim dalgalanması göndermeyen bir devre tasarlamak gerekiyor sanırım.

Bu kriterleri sağlayan kullandığınız / önerdiğiniz hazır modüller, ya da kurmamı tavsiye edeceğiniz bir devre topolojisi var mı? İstediğim sistemi kurmak için ne yapmam ve nasıl yapmam gerekli?

Çok Teşekkürler.

Bu roman yerine bir şema ve onun altına birkaç satır eklemen bence yardım talebin için daha etkin olurdu. Herneyse.
Aklıma ilk takılan soru: neden Raspberry? Böyle bir proje için aklıma en son gelecek çözüm bu olurdu. Yoksa elinde sadece bir çekiç var ve bu nedenle herşeyi çivi olarakmı görüyorsun? :)

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,183
Üyeler
3,740
Son üye
Mostofus

Son kaynaklar

Back