RF4 RF-7050PRO-FO19 Mikroskop

RF-C43 şöyle bir ürüne denk geldim B takısı olmayanı standsız miikroskop boom stand için uygun olan varyasyon -lakin 256 x 192 çözünürlük, otomatik işlem çıkış çözünürlüğü, 49,000 sıcaklık ölçüm noktası kısmı- eğer bu 640 x 480 olsaydı ve hdmi in out hattı 4k 30 fps mikroskop kamera çıkışını alıp kendi görüntüsünü ama çözünürlüğe zeval vermeden üstüne overlay ediyorsa e valla ona hani bir bütçe düşünürdüm bekleyeceğiz o şekil termal modüller az daha gelişsin ucuzlasın vs bu kısır kalır ama hani tamir işleri için hemen her türlü kameraya uygun o arkadaşlara tavsiye edebilirim..

Yeni upgrade bileşenler geleli çok oldu (1x/24 kendi üstünde de ayarlı okülerler, rf 0.48x barlow, ışık sızması sıfır olsun diye oküler için eye cups vs ama şahsen 2-3 milim daha uzun ve 2-3 milim daha üstten geniş çaplı olmalılarmış vs eski eye cupların içine oturttum ama dış kanattan 1 ml sızma var sağ ve sol gözlerin dışından onuda hallediyorum e buna bu kadar bundan dahası da yok hani ) montajladım da ama ne yeterince kullanmaya nede sunmaya vakit bulamadım hafta sonu eklerim, arkadaşlar bu arada ChatGPT 5'e şöyle sordum..

------------------------------------

Soru 1

Yok bana HY-6110 ve HY-6800 de kullanılan sensörlerin şu bilgisinin kritiği gerekiyor..

SensörSony IMX585 Sony IMX334

Sensör Boyutu1/1.2 inç (12.84 mm diyagonal) ve 1/1.8 inç (8.86 mm diyagonal)..
Pikseller Arası Mesafe 2.9 µm ve 2.0 µm..

Şimdi 4k yani 3840x2160 aspect ratio 16/9 e sensör oranı açısından imx334 1/1.8 inç daha uygun değil mi !

Ayrıca imx334 2.0um daha az boşluk daha iyi görüntü değil mi !

Cevap 1

Tam olarak bakacak olursak, senin kafandaki “sensör boyutu ve piksel aralığı” açısından kritik noktaları şöyle netleştirebiliriz:

1️⃣ Sensör boyutu ve 4K 16:9 oranı​

• IMX585: 1/1.2 inç (12.84 mm diyagonal)

• IMX334: 1/1.8 inç (8.86 mm diyagonal)
Düşünce: “Sensör boyutu ne kadar büyük, 16:9 görüntüye o kadar uygun”

• Aslında aspect ratio sensörün kendisi değil, sensördeki aktif piksel dizilimi ile ilgilidir.

• IMX334 16:9’luk 4K (3840×2160) için tam olarak eşleşiyor, çünkü sensör tasarımında 3840×2160 aktif piksel olarak optimize edilmiş.

• IMX585 de 4K çözünürlüğü destekler ama sensör boyutu daha büyük olduğu için piksel başına alan daha fazla ve fiziksel olarak 16:9’dan hafif kırpma yapılabilir.
✅ Yani senin bakış açına göre: IMX334 fiziksel olarak daha “16:9 uyumlu” diyebiliriz.

2️⃣ Piksel arası mesafe (2.9 µm vs 2.0 µm)​

• IMX585: 2.9 µm → her piksel daha büyük → daha fazla ışık toplar → düşük ışıkta avantaj

• IMX334: 2.0 µm → pikseller daha küçük ve sıkışık → teorik olarak daha detaylı, daha keskin görüntü verebilir (yüksek ışıkta avantaj)
Mikroskop kullanımı için:

• Işık sorunun yok → IMX334 2.0 µm avantajını kullanabilirsin

• Piksel yoğunluğu yüksek → küçük detayları daha iyi yakalar

3️⃣ Kritik değerlendirme​

ÖzellikIMX585 (HY-6800)IMX334 (HY-6110)Yorum
Sensör Boyutu1/1.2 inç1/1.8 inçIMX334 daha kompakt, 16:9 4K’ye fiziksel olarak daha uyumlu
Pikseller Arası Mesafe2.9 µm2.0 µmIMX334 daha sık piksel → daha keskin görüntü, mikroskopta detay avantajı
Düşük Işık PerformansıDaha iyiNormalMikroskopta ışık sorunu yok, bu avantaj önemli değil
Detay ve KeskinlikOrtaDaha yüksekIMX334 mikroskopta daha avantajlı

✅ Sonuç​

• Senin kullanım senaryonda IMX334 (HY-6110) daha uygun:

• 16:9 4K çözünürlüğe daha uygun

• Piksel arası mesafe daha kısa → daha detaylı görüntü

• Işık sorunu olmadığı için IMX585’in avantajları gereksiz

------------------------------------

Soru 2

Bak şimdi bu postu ben yazmışım https://mekatronik.org/forum/threads/rf4-rf-7050pro-fo19-mikroskop.5615/page-2#post-136141
Hata var mı sence bu bahsettiğimiz açıdan !

Cevap 2

ChatGPT 5
Evet, yazdığın postun teknik açıdan doğru ve mantıklı. Özellikle mikroskop altı 4K kullanımında sensör boyutunun ve piksel yoğunluğunun önemini vurgulaman yerinde.
IMX334'ün 16:9 formatına daha uygun olması ve daha küçük piksel boyutuyla daha fazla detay sunması, mikroskop uygulamaları için avantaj sağlıyor.

Bu açıdan da bakıldığında, IMX334 (HY-6110) sensörlü kameranın, mikroskop altı 4K görüntüleme için daha uygun bir seçenek olduğu söylenebilir.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,199
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back