Rüzgar turbini alternatörleri kaç kutuplu oluyor?

Kendiniz amatörce bir türbin yapmayı mı düşünüyorsunuz yoksa satın alma amaçlı falan mı?

Şu yüzden soruyorum:

Bir ara, belki kendim amatörce yaparım deyip ilgilenmiştim. Oradan kalma aşinalık ile, sizin bu mesajınızı da görünce, internetten biraz bakındım. Sanki işinize yarayacak bazı şeyler buldum gibi ama sizin ne tarz bir ilgi duyduğunuzu bilerek buraya yansıtmam daha uygun olur düşüncesiyle bir sorayım dedim.
 
Devir dönüşümü sorun mu ki? Kanatlar saniyede 1 tur dönsün alternatör 50 tur dönebilir. Kayış kasnak gibi mekanik düzenler vardır.

8 kutup veya 80 kutup? Kutup sayısına göre ne yapılacak?
 
Benim bildiğim, eskiden rüzgar türbinleri, devirlerini şebekeye senkronize ediyorlardı. Boyuta göre bir devir oluyordu, o devre göre de kutup sayısına sahip oluyordu. Eğer devir fazla yükselirse, bir frenleme mekanizması devri düşürüyordu.
 
Kendiniz amatörce bir türbin yapmayı mı düşünüyorsunuz yoksa satın alma amaçlı falan mı?

Şu yüzden soruyorum:

Bir ara, belki kendim amatörce yaparım deyip ilgilenmiştim. Oradan kalma aşinalık ile, sizin bu mesajınızı da görünce, internetten biraz bakındım. Sanki işinize yarayacak bazı şeyler buldum gibi ama sizin ne tarz bir ilgi duyduğunuzu bilerek buraya yansıtmam daha uygun olur düşüncesiyle bir sorayım dedim.
Düşük rüzgar hızlarında (düşük alternatör devirlerinde) maksimum verimle çalışmasını istiyorum.
Piyasada satılan küçük rüzgar turbinlerinin üzerinde yazan gücü üretebilmesi için 10m/s üzerinde rüzgar hızında çalışması gerekiyor.
 
Benim de hayalim off-grid bir altyapı ile yaşamak. Umarım artık bu sene taşınma fırsatım olur. Ve ben de bir zamanlar rüzgar turbin ile flört ettim (kış aylar için). Anladığım kadar 2kW altındaki turbinler zengin kişiler için hobi veya eğlence kategorisine giriyor.
Hadi diyelim 5kW birisi sana hediye etti.
Verim alabilmek için bunu epey yüksek bir direğe bağlaman lazım (rakkamı şimdi hatırlamiyorum, ama maaliyeti turbine yaklaşıyordu).
Birde bu rüzgar turbinlerin üretiği gürültüsü var.
Bu nedenle rüzgar turbinden vaz geçtim ve onun yerine birkaç güneş panel daha alacam.
 
Konum uygunsa, kış aylarında dramatik şekilde verimi düşen panellere hibrit bir rüzgar türbini, sürekli durulan bir yer ise fena olmaz.
Bir ara ben de panellere gece üretimi için düşünmüştüm de, gündez esen rüzgar akşam olunca duruyordu. :emindegil1:

Arşimet spiral türbini şeklinde olanlar da var.
 

Ekler

  • archimedes-vertical-wind-turbine-horizontalc3a4b.jpg
    archimedes-vertical-wind-turbine-horizontalc3a4b.jpg
    56.9 KB · Görüntüleme: 8
Düşük rüzgar hızlarında (düşük alternatör devirlerinde) maksimum verimle çalışmasını istiyorum.
Piyasada satılan küçük rüzgar turbinlerinin üzerinde yazan gücü üretebilmesi için 10m/s üzerinde rüzgar hızında çalışması gerekiyor.

Önce, bana garip gelen bir şeye değineyim...
"10m/s üzeri" demişsiniz; bu değer edindiğiniz bir tecrübeye mi dayanıyor bilmiyorum ama bana pek gerçekçi gelmedi.

Şöyle ki:
O rakam 36 Km/saat 'e karşılık gelir. Ben meteoroloji raporlarına oldukça sık bakan birisiyim; değil 36 ve üzeri, 20-25 Km/saat bile seyrek rastlanan değerler. Evet, coğrafi olarak bazı özel bölgelerde belki böyle rüzgârlar vardır ama çoğu bölge için pek gerçekçi görünmüyor. Kırsalda, kentsel alanlara göre rüzgârın biraz daha kuvvetli olacağını düşünebiliriz. Yine de pek aklıma yatmadı.

Dediğim gibi, endişeniz edindiğiniz tecrübelere dayanıyorsa, ona diyecek sözüm olmaz.

Şu "kutup" konusuna gelirsek...

Ben bakınırken, daha çok, teknik ayrıntılar ve KENDİN YAP (DIY) yönüne odaklanmıştım.

Edindiğim izlenime göre, amatörce yapılan işlerde daha çok 12 kutup tercih edilmiş.

Yerli ve yabancı teknik / akademik makalelerin referans verdiği Kobayashi'nin çalışmasında 12 / 48 / 72 kutup karşılaştırması yapılmış:

Makale ne yazık ki Japonca, İngilizcesini bulamadım. Bu belgeden haberdar olmamı sağlayan ise, ona referans veren başka bir makale:

Bu makalede "Kobayashi" kelimesini aratıp ulaşabileceğiniz uzun paragrafta şunlar yazılı (Translate Türkçesi) :

Çıkış, kutup sayısı ve mıknatıs gücü bakımından farklılık gösterir [20]. Kobayashi'nin araştırmasında, 48 kutbun 12 ve 72 kutba kıyasla en fazla manyetik alanı ürettiği bulunmuştur. Kutup sayısının artmasıyla, çekirdeksiz elektrik jeneratörünün boyutu da artar. Fazla olan kutup sayısı için, mıknatısların ve bobinlerin çapı sabittir ve jeneratörün küçük aktif uzunluğa sahip büyük bir yarıçapa sahip olmasını sağlayan aktif alanın radyal uzunluğunu sınırlar. Az olan kutup sayısı için ise, düşük güçlü türbinler nispeten hızlı dönme eğilimindedir, ancak güç arttıkça hızda azalma gereklidir, kutup sayısı artırılmalıdır.
Aktif alanın radyal uzunluğu, statorun yarıçapına kıyasla küçük olabilir. Bu tür bir sorun, yamuk veya dikdörtgen mıknatıslar kullanılarak azaltılabilir ve aktif uzunluk birbirinden bağımsız hale getirilebilir [21].

* * *

Tabii 12 ile 48 arasında fazlaca fark var. Örneğin 24, 36 gibi kutup sayıları da olabilirdi ve onlar için yapılmış "karşılaştırmalı" çalışmalar var mı, bilmiyorum.

Farkındayım, bunlar pek öyle piyasaya dönük bilgiler değil. Yine de bir fikir oluşmasına katkıda bulunabilir.

Hem belki var olan modeller sizi tatmin etmiyorsa, kendi türbininizi üretmek de isteyebilirsiniz. Şurada öyle bir çalışma örneği var:


Kolay gelsin...
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,874
Mesajlar
144,299
Üyeler
3,563
Son üye
Synthbeyi

Son kaynaklar

Back
Top