Sabit akim kaynagi

hakan8470

abantu
Katılım
17 Şubat 2022
Mesajlar
1,985
Bazi devrelerde, ozellikle internet uzerindeki similasyon devrelerinde sabit akim kaynagi devreye eklenebiliyor. Asagidaki videoda boyle bir durum var sanki (CC mode) , cihaz sabit akim veriyor. Bu devre uzerinde, o pozisyonda sabit akim kaynagi gibi kullanilir demek mi?

 
Soru net değil. Oradaki güç kaynağı CC modu destekliyor, yani bunu bir devreye bağladığında, bağlandığı yerden sabit bir akım geçirmeye çalışacak.

Ama hem sabit akım (CC) kaynaklarının hem de sabit voltaj (CV) kaynaklarının sınırları var.

CC modda bir kaynağa 1 MΩ yük bağlayıp akımı da 3A yaparsan, bu akımın dirençten geçmesi için 3 milyon volt gerekli olur. Güç kaynağı da bunu veremeyeceğine göre ne yapar? Voltajı maksimum değere kadar yükseltir ve o anda artık ne kadar akım geçiyorsa geçer.

CV modda bir kaynağa da 1 μΩ yük bağlayıp voltajı 3V yaparsan, bu voltajın direnç uçlarında bulunması için 3 milyon amper akım verebiliyor olması lazım. Güç kaynağı da bunu veremeyeceğine göre ne yapar? Maksimum voltaj olacak şekilde devreyi ayarlar ve o anda artık ne kadar voltaj varsa çıkış voltajı o olur.
 
1717247842486.png

Gordugum devrelerde akim kaynagi bu sekilde yuvarlak gozukuyordu. Hatta bazi devrelerde bundan 2 adet vardi. Ve dev re tasarimcisi bu sabit akim kaynagindan 0.5A digerinden de suakadar amper veriyoruz diyordu.

Tamam mantik cercevesinde bazi test devrelerinde bu sekilde kullanmanin bazi sinirlari elbette olabilir. Sinirlar dahilinde bu sekilde kullanmak mumkun olabilir mi bu cihazi?

Yani ben bir CC mode da bir 0.5A ayarlayip bu devreye baglamak istiyorum. tabi mantik sinirlari icerisinde elbette.
 
Aslinda bunu soruyorum, cunku keske soyleseydin su cihaz var bunu bosver de diyebilirsiniz.

Maksimum voltaj olacak şekilde devreyi ayarlar ve o anda artık ne kadar voltaj varsa çıkış voltajı o olur.
Bu da cok makul cunku, video da herhangi bir yuk bagli degildi. Sadece akimi ayarlamis akim dogrumu diye olcuyordu. Muhtemelen gosterdigi voltaj degeride o Keithley in icerisindeki olcme direncinden kaynaklaniyor olabilr. Bilemiyorum
 
Akım kaynağı sembolü şu

1717248360505.png


Oradaki ölçüm düzeneğinde DMM6500 lerden birisi akım diğeri voltaj ölçüyor.
 
1717248872766.png

2 tane 80 Dolar, is yaparsa cok iyi olur bence
 
Aynen öyle davranır. Ama buna 84 dolar vereceğime Korad alırım. Hem kullanımı daha ergonomik, hem de lineer.
Koradlardan var abi, bunlari yanimda tasiyim diye aliyorum. Gittigim yerde deneme yaparim, Birde Pico osiloskop . Her yere git simdi :gulus2:
 
Yararsa bile dolduktan sonra da akimi kesmez, devam eder bence.
 
Eğer bu çin güç kaynağının programlanabilme ve ölçümleri geri okuma özelliği varsa, her türlü aküyü doldurursun. Sadece uygun bir kontrol programı yazman gerekir.
 
Vay hemen siparis verem de deneyelim bari
 
Genel olarak bir güç kaynağını sabit akım (CC) modda kullanırken daha dikkatli davranmak lazım, çünkü güç kaynağı ayarlanan akımı geçirmek için voltajı manipule ediyor olacak. Mesela diyelim 60V verebilen bir güç kaynağın var. Bir LED aldın eline, sonra da güç kaynağını 25 mA CC moduna aldın. Eğer yanlışlıkla LED'i güç kaynağına ters bağlarsan, güç kaynağı, ayarlanan 25 mA akımı geçirebilmek için voltajı 60 V a kadar arttıracaktır. Ve LED de daha voltaj o değerlere gelmeden delinecek ve kısa devre olacak. Sonra da güç kaynağı gayet mutlu mesut bir şekilde o kısa devre olan LED'den 25 mA akım akıtacak :katil2:

Her zaman akılda bulundurmak lazım: Yarıiletken komponentler sözkonusu olduğunda, aşırı voltaj ANİDEN öldürür, ama aşırı akım bir süre sonra öldürür.
 
LM2576 çıkışındaki feedback pini ayrılır.
LM358 şönt direnç ile analog akım okuma devresi yapılır. Örnek Şönt 0R5 olsun. Opampın bir kanalı voltaj izleyici olarak çalışsın. İstenen akım ise 0.5A olsun. Opamp çıkışı 0.25V olacaktır. LM2576 feedback pini için 1.25V istiyor. Yani akımı 0.5A sabitlemek için 0.25V 5 ile çarpmak lazım. LM358 içindeki ikinci opamp ile 5 kazanç elde edilip çıkış LM2576 feedback pine verilirse 0.5A sabit akım kaynağı elde edilmiş olur.

LM358 ikinci kanaldaki kazanç pot ile ayarlanırsa ayarlı akım kaynağı elde edilmiş olur.

1717254711535.png


Direnç, diyot ve kondansatör değerleri (ve kılıflar) LM2576 datasheetteki değerler üzerinden uygulanmalıdır. Easyeda da sadece şematiği çıkarmak için hızlıca çizdim.
 

Ekler

  • Schematic_New-Project_2024-06-01.pdf
    49.9 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
Bir akim kaynaginin cok genis aralikta akim kaynagi gibi davranabilmesi icin cikis voltajinin cok yuksek olmasi gerekir.

Bildigim kadariyla havalanlarinda pist aydinlatmasinda her lambaya ayri bir kablo cekilmiyor hepsi seri baglaniyor. Duylar nominal voltajin ustunde voltaja maruz kalirsa kisa devre oluyor.

Tum sisteme sabit akim kaynagi uzerinden voltaj uygulaniyor.

Simdilerde belki bu teknikten vazgecilmistir.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,217
Mesajlar
105,923
Üyeler
2,587
Son üye
One Face

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top