Bir kaynaktan belli bir akım çekerek, o kaynağı farklı yükler altında test etmek istiyorsak, bize istediğimiz bu akımı çekmemizi sağlayacak bir ekipmana ihtiyacımız olacak. Bu, en basitinden bir dirençtir, veya diğer uç noktada femto amper çözünürlükte akım çekmeyi sağlayan SMU (Source Measure Unit) cihazları, kilowatt mertebesine güç harcayabilen yüksek kapasiteli cihazlardır.
Burada hem maliyete hem de performansa göre bazı modeller listeleyelim. Eğer daha farklı modeller veya seçenekler aklına gelen varsa yazsın onları da ekleyelim.
Bu tablodaki cihazlara alternatif başka markalar da var, ama işlevsel olarak büyük ölçüde örtüştüğü için eklemedim. Mesela Mervesan'ın sattığı MST-300W var. Cihazın ana özellikleri iyi, ama bir ayrıntılı datasheet bulamadım. Sanki fason olarak bir firmaya ürettirilmiş gibi duruyor. Bunun dışında BK Precision firmasının elektronik yükleri var.
Bunun dışında Miniware'nin portatif elektronik yük cihazı var, ama özellikler biraz kısıtlı.
Araba farının da deneme amaçlı yük olarak kullanılması yaygın, ama bu çok kontrolsüz bir yöntem. Far soğukken yüksek akım çeker, ısınınca da çektiği akım epey azalır.
Yüksek güçlü bir potansiyometre olan reostalar değişken yük olarak kullanılabilir. Aşağıda örnek bir reosta resmi var. Bunların dezavantajı, üzerlerinde harcanabilecek gücün, ayarlanan direnç değerine bağlı olması. Çok düşük bir direnç değeri ayarlanırsa, harcanabilecek güç çok azalır.
Burada hem maliyete hem de performansa göre bazı modeller listeleyelim. Eğer daha farklı modeller veya seçenekler aklına gelen varsa yazsın onları da ekleyelim.
Yük Türü | Açıklaması |
Düz direnç | Örneğin bir güç kaynağı test edileceği zaman, çeşitli kombinasyonlarda taş direnç veya aluminyum gövdeli direnç alınabilir. Ama sadece belli yük değerleri test edilebilir. Çok fazla sayıda test noktası gerekiyorsa, direnç sayısı ve maliyet de kontrolden çıkar. Ayrıca iki değer arasında bir süpürme yapılamaz. |
PCB tip elektronik yükler (örnek) | |
Çin malı ET54xx serisi, UNI-T UTL8200 serisi | |
UNI-T UTL8500 serisi | |
Siglent SDL1000 serisi | |
Rigol DL3000 serisi | |
* | |
* | |
* Değişik markalarda yüksek çözünürlük ve doğruluklu SMU (Keithley, Keysight, R&S, Yokogawa) * Değişik markalarda yüksek kapasiteli cihazlar (Chroma, ITECH, APM) |
Bu tablodaki cihazlara alternatif başka markalar da var, ama işlevsel olarak büyük ölçüde örtüştüğü için eklemedim. Mesela Mervesan'ın sattığı MST-300W var. Cihazın ana özellikleri iyi, ama bir ayrıntılı datasheet bulamadım. Sanki fason olarak bir firmaya ürettirilmiş gibi duruyor. Bunun dışında BK Precision firmasının elektronik yükleri var.
Bunun dışında Miniware'nin portatif elektronik yük cihazı var, ama özellikler biraz kısıtlı.
Araba farının da deneme amaçlı yük olarak kullanılması yaygın, ama bu çok kontrolsüz bir yöntem. Far soğukken yüksek akım çeker, ısınınca da çektiği akım epey azalır.
Yüksek güçlü bir potansiyometre olan reostalar değişken yük olarak kullanılabilir. Aşağıda örnek bir reosta resmi var. Bunların dezavantajı, üzerlerinde harcanabilecek gücün, ayarlanan direnç değerine bağlı olması. Çok düşük bir direnç değeri ayarlanırsa, harcanabilecek güç çok azalır.
Son düzenleme: