Bazi devrelerde, ozellikle internet uzerindeki similasyon devrelerinde sabit akim kaynagi devreye eklenebiliyor. Asagidaki videoda boyle bir durum var sanki (CC mode) , cihaz sabit akim veriyor. Bu devre uzerinde, o pozisyonda sabit akim kaynagi gibi kullanilir demek mi?
Soru net değil. Oradaki güç kaynağı CC modu destekliyor, yani bunu bir devreye bağladığında, bağlandığı yerden sabit bir akım geçirmeye çalışacak.
Ama hem sabit akım (CC) kaynaklarının hem de sabit voltaj (CV) kaynaklarının sınırları var.
CC modda bir kaynağa 1 MΩ yük bağlayıp akımı da 3A yaparsan, bu akımın dirençten geçmesi için 3 milyon volt gerekli olur. Güç kaynağı da bunu veremeyeceğine göre ne yapar? Voltajı maksimum değere kadar yükseltir ve o anda artık ne kadar akım geçiyorsa geçer.
CV modda bir kaynağa da 1 μΩ yük bağlayıp voltajı 3V yaparsan, bu voltajın direnç uçlarında bulunması için 3 milyon amper akım verebiliyor olması lazım. Güç kaynağı da bunu veremeyeceğine göre ne yapar? Maksimum voltaj olacak şekilde devreyi ayarlar ve o anda artık ne kadar voltaj varsa çıkış voltajı o olur.
Gordugum devrelerde akim kaynagi bu sekilde yuvarlak gozukuyordu. Hatta bazi devrelerde bundan 2 adet vardi. Ve dev re tasarimcisi bu sabit akim kaynagindan 0.5A digerinden de suakadar amper veriyoruz diyordu.
Tamam mantik cercevesinde bazi test devrelerinde bu sekilde kullanmanin bazi sinirlari elbette olabilir. Sinirlar dahilinde bu sekilde kullanmak mumkun olabilir mi bu cihazi?
Yani ben bir CC mode da bir 0.5A ayarlayip bu devreye baglamak istiyorum. tabi mantik sinirlari icerisinde elbette.
Bu da cok makul cunku, video da herhangi bir yuk bagli degildi. Sadece akimi ayarlamis akim dogrumu diye olcuyordu. Muhtemelen gosterdigi voltaj degeride o Keithley in icerisindeki olcme direncinden kaynaklaniyor olabilr. Bilemiyorum
Eğer bu çin güç kaynağının programlanabilme ve ölçümleri geri okuma özelliği varsa, her türlü aküyü doldurursun. Sadece uygun bir kontrol programı yazman gerekir.
Genel olarak bir güç kaynağını sabit akım (CC) modda kullanırken daha dikkatli davranmak lazım, çünkü güç kaynağı ayarlanan akımı geçirmek için voltajı manipule ediyor olacak. Mesela diyelim 60V verebilen bir güç kaynağın var. Bir LED aldın eline, sonra da güç kaynağını 25 mA CC moduna aldın. Eğer yanlışlıkla LED'i güç kaynağına ters bağlarsan, güç kaynağı, ayarlanan 25 mA akımı geçirebilmek için voltajı 60 V a kadar arttıracaktır. Ve LED de daha voltaj o değerlere gelmeden delinecek ve kısa devre olacak. Sonra da güç kaynağı gayet mutlu mesut bir şekilde o kısa devre olan LED'den 25 mA akım akıtacak
Her zaman akılda bulundurmak lazım: Yarıiletken komponentler sözkonusu olduğunda, aşırı voltaj ANİDEN öldürür, ama aşırı akım bir süre sonra öldürür.
LM2576 çıkışındaki feedback pini ayrılır.
LM358 şönt direnç ile analog akım okuma devresi yapılır. Örnek Şönt 0R5 olsun. Opampın bir kanalı voltaj izleyici olarak çalışsın. İstenen akım ise 0.5A olsun. Opamp çıkışı 0.25V olacaktır. LM2576 feedback pini için 1.25V istiyor. Yani akımı 0.5A sabitlemek için 0.25V 5 ile çarpmak lazım. LM358 içindeki ikinci opamp ile 5 kazanç elde edilip çıkış LM2576 feedback pine verilirse 0.5A sabit akım kaynağı elde edilmiş olur.
LM358 ikinci kanaldaki kazanç pot ile ayarlanırsa ayarlı akım kaynağı elde edilmiş olur.
Direnç, diyot ve kondansatör değerleri (ve kılıflar) LM2576 datasheetteki değerler üzerinden uygulanmalıdır. Easyeda da sadece şematiği çıkarmak için hızlıca çizdim.
Bir akim kaynaginin cok genis aralikta akim kaynagi gibi davranabilmesi icin cikis voltajinin cok yuksek olmasi gerekir.
Bildigim kadariyla havalanlarinda pist aydinlatmasinda her lambaya ayri bir kablo cekilmiyor hepsi seri baglaniyor. Duylar nominal voltajin ustunde voltaja maruz kalirsa kisa devre oluyor.
Tum sisteme sabit akim kaynagi uzerinden voltaj uygulaniyor.