Şarjlı rondo çalışmıyor.

orijinal

Üye
Merhabalar,
Şarjlı rondo çalışmadığı için söktüm, fakat iş eloktronik parça arızası olduğu için çözemedim.

Düğmeye basınca kırmızı led yanıyor, rondo çalışmıyor, şarja takınca kırmızı led yanıyor ve maviye hiçbir zaman geçniyor.

Pili ölçtüm dolu, pilin eksisinden motorun eksisine direkt kabloyla değdirince motor çalışıyor yani motorda sağlam.
Kartın üstündeki parçalarda bir sorun var büyük ihtimalle.

IMG_20260111_213210.jpg

Mosfetin orayı bir daha resimler misin. Flaş patlamış görünmüyor. Mosfet öyle mi lehimlen miş yoksa (zor ihtimal ama) aşırı ısınıp yerinden mi kaymış?

Olabilir. Motorda da sıkıntı olabilir.
Arıza tespiti için, ölçüm yapmak gerekir.
Harici eksi verdiğimde motor çalışıyor, motor sağlam görünüyor ölçtüğümde de.

Motor lehimlerini tazele. Hız ayarı varsa mosfete pwm sinyali geliyor mu kontrol et.
Nasıl ölçüldüğünü bilmiyorum ama araştırayım.

Mosfetin orayı bir daha resimler misin. Flaş patlamış görünmüyor. Mosfet öyle mi lehimlen miş yoksa (zor ihtimal ama) aşırı ısınıp yerinden mi kaymış?

IMG_20260112_125643.jpg

IMG_20260112_125555.jpg

IMG_20260112_125445.jpg

güzel insan, bakınız oradaki mosfet amca yerinden/ yatağından kaymış. elinizde üf üf havya varsa o amcayı yavaşça yatağına yerleştirin derim ben.

O kadar ısınmış ki, mosfet lehimi erimiş ve komponent yerinden kaymış. Komponenti yerinden sökün ve pcbyi temizleyin. Kurşunu az lehim kullanarak yerine tutturun.
Ayrıca çok uzun süre çalıştırmayın.

Arada nokta atışı yapabiliyorum. Paslanmamışım hala. :katil2:

O kadar ısınmış ki, mosfet lehimi erimiş ve komponent yerinden kaymış. Komponenti yerinden sökün ve pcbyi temizleyin. Kurşunu az lehim kullanarak yerine tutturun.
Ayrıca çok uzun süre çalıştırmayın.
Evet, sanırım uzun süre dinlendirilmeden çalıştırılmış, kılavuza uyulmamış.
Sıcak hava tabancasını kaç derecede kullanmalıyım?

Devrenin yapısı nedir acaba? Devir ayarı mı?

Tuşta tetik var mı bilmiyorum ama devir ayarlı değil sanırım.

Arada nokta atışı yapabiliyorum. Paslanmamışım hala. :katil2:
Evet nokta atışı tespit. Sağ olun.

O mosfetin o kadar eriyip kayması ya mühendislik hatası/hatalı devre tasarımı ya da devrede başka bir sıkıntı var fazla ısınmış, ya da devreye müdahale edilmiş, yarım yamalak kalmış.
Bu tür cihazları uzun süre kullanılmaması gerektiği; kılavuzunda, cihazın üstünde belirtiyorlar: 30 sn çalıştırıp, dinlendirilmesi gibi. Sanırım bu talimata uyulmadı çünkü çalışıyormuş. Başka sıkıntı da olabilir, mosfeti yerine lehimleyince çıkar sanırım.

Bu tür cihazları uzun süre kullanılmaması gerektiği; kılavuzunda, cihazın üstünde belirtiyorlar: 30 sn çalıştırıp, dinlendirilmesi gibi. Sanırım bu talimata uyulmadı çünkü çalışıyormuş. Başka sıkıntı da olabilir, mosfeti yerine lehimleyince çıkar sanırım.
O mosfeti PCB ye vidalı, soğutuculu ve daha yüksek akıma dayanıklı olacak şekilde seçemezler miydi yoksa tercih mi etmiyorlar ?

Galiba burada kalite/fiyat dengesi yani açgözlülük devreye giriyor.

O mosfeti PCB ye vidalı, soğutuculu ve daha yüksek akıma dayanıklı olacak şekilde seçemezler miydi yoksa tercih mi etmiyorlar ?

Galiba burada kalite/fiyat dengesi yani açgözlülük devreye giriyor.
Yazdığınız gibi maalesef, fiyatı ucuz ürün olduğu için uzun ömürlü malzeme, işçilik kullanmıyorlar.

Devre kurcalanmış olabilir
Yok ilk ben açtım içini. Ucuz bir ürün olduğu için üstün körü lehimlenmiş, ısıdan da yer değiştirmiş diye düşünüyorum.

Sanırım mosfetin ısınması gate tetikleme voltaj seviyesinin yeterli seviyede olmamasından kaynaklanıyor. Tasarım hatası veya bilinçli bir tercih olabilir. Vgs voltajı düşük ise mosfet üzerinde harcanan enerji artar ve buda aşırı ısınmasına sebep olur.

Net birşey söylemek için ölçüp bakmak lazım. Durum böyleyse:
- Tasarlandığı şekilde kullanmaya devam edilir.
+ Devre tadilatı ile iyileştirme sağlanır.

Mosfet IRLZ44 gibi, düşük gerilimlerde(~1.5V gibi) iletime geçen tiplerden olmalı. Bence bu atlanmamıştır.
Ancak, içinize sinmesi açısından değiştirebilirsiniz. Yüksek sıcaklıkta eriyen lehim(kurşunu az) kullanınız.

Forum istatistikleri

Konular
8,790
Üyeler
3,522
Son üye
S.YUCE

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back