SATILIK Satış ilan kuralları

Şimdiye kadar forumda fazla para karşılığı satış ilanı olmadığı için, olan ilanlarda da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı için, izlenmesi gereken kurallar konusunda bir bilgilendirme yapmadık. Ama artık üye sayısı belli bir kritik eşiği aştı ve o yüzden satış ilanlarına belli kurallar getirmemiz lazım. Getireceğimiz kurallar, tamamen üyelerin yararı doğrultusunda şekillendirilecektir, o yüzden lütfen herkes kurallar konusundaki düşüncesini veya gördükleri eksiklikleri yorum olarak belirtsin.

1) Satılan ürün, forumun konusu ile ilgili bir ürün olmalı. Spor ayakkabısı, mayo, vücut geliştirme takviye gıdası, hatun bulma ve kumar siteleri gibi şeylerin ilana konması yasak. Ama forumun konusu ile uzaktan ilgisi bile olsa ve üyelerin yararına olma potansiyeli varsa, ilana izin vereceğiz.

2) Ürünün açıklaması, mümkün ise teknik bilgilerle ve ürünün gerçek özellikleri açıklanarak yapılmalı. Reklam sloganları veya başka pazarlama taktiklerine başvurulmamalı. "Ama dur, daha bitmedi, bir tane alana ikinci bedava !!!" veya "Bu fırsat kaçmaz !!!" "Kapatıyoruz, tüm fiyatlarda %50 indirim !!!" gibi reklam amaçlı ilanlara kesinlikle izin verilmeyecektir.

3) Satılan ürünün yeni mi ikinci el mi olduğu, ikinci el ise bilinen kusurları beyan edilmeli.

4) Satılan ürünün GERÇEK resimleri paylaşılmalı. Üretici firmanın sitesinden alınan temsili resimlerle açılan ilanlar kabul edilmeyecektir.

5) Salılan ürünün marka ve modeli, olabildiğince ayrıntılı olarak belirtilmeli. "Satılık osiloskop" yerine "Satılık Hitach V-212 osiloskop" yazılmalı. Resimlerden bu bilgi zaten çıkarılabiliyorsa, bu kural katı olarak uygulanmaz. Ama bir transistör satılığa çıkarılmış, üzerindeki yazılar okunmuyorsa, mutlaka transistörün modeli ile ilgili bilgi yer almalı.

6) Satılan ürünün paket kapsamı eksiksiz olarak açıklanmalı. Yani yanında gelen aksesuarlar, opsiyonlar, kullanım kılavuzu, CD, kablolar, ve diğer aparatların tümü açıklanmalı.

7) Ürünün fiyatı belirtilmeli. Pazarlık ile alıcı/satıcı arasında farklı bir fiyat şekillenebilir, ama ilan ilk açıldığında mutlaka fiyat belirtilmeli

8) Ürün elden mi alınacak, kargo ile mi sevkedilecek, kargo ile ise kargo bedelinin kime ait olacağı belirtilmeli.

9) Açılan ilan ile ilgili forum olarak bir komisyon almıyoruz. İlanı açanın güvenilirliği, anlaşmaya sadık kalıp kalmayacağı, sattığı ürün ile ilgili yaptığı beyanların doğruluğu konusunda da KESİNLİKLE kefil olmuyoruz. Eğer ilanda belirtilen ürünü aldınız ve bir sorun yaşadıysanız, bu konuda forum olarak en ufak bir sorumluluğu dahi kabul etmiyoruz.
 
Son düzenleme:
İşte bunu söylemek istiyorum, ederinin altında fiyata ürün alırken (bende dahil) yüzümüze bir sırıtma geliyorsa, ederinin üstünde satmak isteyene de söz hakkımız olmamalı. Forumda bu noktada münakaşa çıkıyor, ama adil olmak zorundayız... :katil1:
açıkçası sıfır fiyatının altında olduğu sürece sıkıntı yok da bir yanda güvenilir resmi firmalar kendi distribütörleri vs dururken bariz ikinci el ürünlere kalibrasyon yapar gibi seramik bir tornavida ile ince ince sıfır ayarı verilip (!) sıfır fiyatına yada sıfırından pahalıya satmaya çalışanlar olunca benim sinirlerim bozuluyor bir ürün ya sıfırdır değildir ürünü alıp kullanıp satıp bir de üstüne para kazanma fikrini kıskanıyorum sanırım :katil1:
dediğiniz gibi doğrusu link veya firma ismi bırakıp münakaşaya girmemek ama yine bir münakaşa çıkacaktır bu link yüzünden

ucuza satma konusunda da açıkçası ürünün fiyatını belirlemek satıcının sorumluluğunda olması gereken bir şey sıfır fıyatını almalı ikinci el fiyatlarını araştırmalı kendi malının durumunu diğerleri ile karşılaştırarak hedeflediği elden çıkarma süresini de gözeterek uygun bir fiyat belirlemeli bunu yapamıyorsa bence eline geçtiği fiyat üzerine uygun bir kar marjını ekleyerek satmalı zaten onun eline geçtiği fiyat da ürünün durumu hakkında ipucu veriyordur
tabi bu dediklerim sıfırı tedarik edilebilen ve fiyatları beli olan şeyler için
 
ürünü alıp kullanıp satıp bir de üstüne para kazanma fikrini kıskanıyorum sanırım :katil1:

Yüksek enflasyon döneminde böyle abukluklar oluyor :) Arabayı alıyorsun, bir sene kullanıyorsun ve daha yüksek fiyata satıyorsun :D Eskiden bu işten çok para kazanan vardı.
 
Yüksek enflasyon döneminde böyle abukluklar oluyor :) Arabayı alıyorsun, bir sene kullanıyorsun ve daha yüksek fiyata satıyorsun :D Eskiden bu işten çok para kazanan vardı.
Abi bi ara ulkede, sifir araba fiyatindan daha yuksek 2. el satildi, bunu herkes gormustur.
 
Yüksek enflasyon döneminde böyle abukluklar oluyor :) Arabayı alıyorsun, bir sene kullanıyorsun ve daha yüksek fiyata satıyorsun :D Eskiden bu işten çok para kazanan vardı.
o yine sıfır araba tedarik edilebiliyorsa sıfır fiyatının altında kalıyordur reel kar etmiyordur birde ürünün kendi enflasyonun üzerinde kar etmeye çalışanlar var :)
 
Abi bi ara ulkede, sifir araba fiyatindan daha yuksek 2. el satildi, bunu herkes gormustur.

Bizim ülkede tüccarların büyük çoğunluğunda haram/helal kavramı yoktur. Sürekli nasıl bir üçkağıt yaparım da daha çok para kazanırım, nasıl çalışmadan para kazanırım, nasıl vergi kaçırırım, nasıl dandik malı iyi mal diye yuttururum diye kafa yorar. Devlet de kendini korumak için saçma sapan gümrük kanunları, vergi kanunları vs çıkarır. Sonra da hepimiz kızarız ve "bizden adam olmaz, bizi Avrupa neden alsın" deyip başlarız gavurları övmeye. Halbuki o gavurun iş ahlakı bizden daha üstün, haram/helal anlayışı bizden fersah fersah ötede.
 
Bu arada işini düzgün yapmaya çalışan tüccar da gümrüğün, maliyenin ve diğer kurumların çıkardığı abzürt kanunlarla mücadele etmek durumunda kalır. Kimseye de derdini anlatamaz.
 
Almanya da koronavirus te devlet , esnafin beyanina gore para dagitti. Sonra incelediki Turk esnaflardan bazilari devleti dolandirmis. Yanlis beyan vermisler. Cok utanc verici
 
Almanya'da bir ara tren istasyonlarında TÜRKÇE tabelalar vardı "lütfen yerlere tükürmeyin" diye ...
 
İğrenç ama tükürmeyi alışkanlık edinmiş, tözü buna bulanmış biri "lütfen yerlere tükürmeyin" tabelasının dibine tükürür. :eek:

Nicelerimizin evinde/ofisinde 5-10 yıl düğmesine basmadan kenar köşede çürüttüğü, yenisini almak istediğinde çok pahalı olabilecek malzemesi var. Gel bunu pay edelim, aktif kullanırım bunu dendiğinde o kenarda beş para etmeyen cihaz bir anda ilk alım maliyeti yüksek olduğu için kıymete binip, paylaşılmıyor. Onu geçtim ikinci el olarak satışa bile çıkmıyor.

Mesela ben geçenlerde eski model Tektronik osiloskopmu sattım. Alıcıda çok iyi niyetli bir şekide fiyatın düşük diye beni bilgilendirdi. Son 3 yıldır düğmesine basmadığım cihaz benim açımdan zaten 0 TL ederinde bir cihaz olarak duruyordu. O işi ticari olarak yapan adam bundan para kazanacaksa, buyursun kazansın.

Bu şekilde milli sermayeyi çöp eden biri ile malını yüksek fiyattan satan biri arasında çok bir huy farkı yok.

Sonra ikinci el piyasası niye bu kadar yüksek diye söyleniyoruz.

Yahu sen elinde 5 yıldır kullanmadığın ürünü ucuza satışa çıkartıyor musun ki piyasada böyle ürünler olsun?

Neyse lafı uzatmadan, bence bu şekilde yazılı kurallar filan doğru değil...
 
çok yeni üyeler ve ziyaretçiler hibe edilecek ücretsiz şeylerin yayınlandığı başlıkları göremesin veya başlık sahibi bunu seçebilirsin. böyle bir şey mümkün mü?
 
çok yeni üyeler ve ziyaretçiler hibe edilecek ücretsiz şeylerin yayınlandığı başlıkları göremesin veya başlık sahibi bunu seçebilirsin. böyle bir şey mümkün mü?
Yok forum yazılımı ile mümkün değil.
O işin en güzeli hibe malzemenin ne koşullarda verileceği mesaj içine yazılmalı.
"Forum müdavimlerine verilir"
"En az 500 mesajı olana verilir" vs. gibi kurallar koyabilir malzeme sahibi.
 
Bence birşeyi bedavaya vermemek lazım. Öyle yapınca birçok kişinin ilk reaksiyonu şöyle oluyor: "hmm lazım değil bu bana, ama alayım dursun bir kenarda". Onun yerine çok ucuz da olsa bir fiyat verilmeli (mesela yenisinin 10 da biri). Böyle olunca "lazım değil ama dursun bir kenarda" cıların çoğunu elemiş olursun :D
 
birşeyi tanımadığınıza bedava hediye ederseniz borçlu çıkarsınız. kargoyu almaz-ödemez iade gelir, gelip alıcam der günlerce telefonu açmaz vs.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,208
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top