SATILIK Satış ilan kuralları

Şimdiye kadar forumda fazla para karşılığı satış ilanı olmadığı için, olan ilanlarda da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı için, izlenmesi gereken kurallar konusunda bir bilgilendirme yapmadık. Ama artık üye sayısı belli bir kritik eşiği aştı ve o yüzden satış ilanlarına belli kurallar getirmemiz lazım. Getireceğimiz kurallar, tamamen üyelerin yararı doğrultusunda şekillendirilecektir, o yüzden lütfen herkes kurallar konusundaki düşüncesini veya gördükleri eksiklikleri yorum olarak belirtsin.

1) Satılan ürün, forumun konusu ile ilgili bir ürün olmalı. Spor ayakkabısı, mayo, vücut geliştirme takviye gıdası, hatun bulma ve kumar siteleri gibi şeylerin ilana konması yasak. Ama forumun konusu ile uzaktan ilgisi bile olsa ve üyelerin yararına olma potansiyeli varsa, ilana izin vereceğiz.

2) Ürünün açıklaması, mümkün ise teknik bilgilerle ve ürünün gerçek özellikleri açıklanarak yapılmalı. Reklam sloganları veya başka pazarlama taktiklerine başvurulmamalı. "Ama dur, daha bitmedi, bir tane alana ikinci bedava !!!" veya "Bu fırsat kaçmaz !!!" "Kapatıyoruz, tüm fiyatlarda %50 indirim !!!" gibi reklam amaçlı ilanlara kesinlikle izin verilmeyecektir.

3) Satılan ürünün yeni mi ikinci el mi olduğu, ikinci el ise bilinen kusurları beyan edilmeli.

4) Satılan ürünün GERÇEK resimleri paylaşılmalı. Üretici firmanın sitesinden alınan temsili resimlerle açılan ilanlar kabul edilmeyecektir.

5) Salılan ürünün marka ve modeli, olabildiğince ayrıntılı olarak belirtilmeli. "Satılık osiloskop" yerine "Satılık Hitach V-212 osiloskop" yazılmalı. Resimlerden bu bilgi zaten çıkarılabiliyorsa, bu kural katı olarak uygulanmaz. Ama bir transistör satılığa çıkarılmış, üzerindeki yazılar okunmuyorsa, mutlaka transistörün modeli ile ilgili bilgi yer almalı.

6) Satılan ürünün paket kapsamı eksiksiz olarak açıklanmalı. Yani yanında gelen aksesuarlar, opsiyonlar, kullanım kılavuzu, CD, kablolar, ve diğer aparatların tümü açıklanmalı.

7) Ürünün fiyatı belirtilmeli. Pazarlık ile alıcı/satıcı arasında farklı bir fiyat şekillenebilir, ama ilan ilk açıldığında mutlaka fiyat belirtilmeli

8) Ürün elden mi alınacak, kargo ile mi sevkedilecek, kargo ile ise kargo bedelinin kime ait olacağı belirtilmeli.

9) Açılan ilan ile ilgili forum olarak bir komisyon almıyoruz. İlanı açanın güvenilirliği, anlaşmaya sadık kalıp kalmayacağı, sattığı ürün ile ilgili yaptığı beyanların doğruluğu konusunda da KESİNLİKLE kefil olmuyoruz. Eğer ilanda belirtilen ürünü aldınız ve bir sorun yaşadıysanız, bu konuda forum olarak en ufak bir sorumluluğu dahi kabul etmiyoruz.
 
Son düzenleme:
Gönderilebilecek kargo seçenekleri, kargoyu karşılayacak tarafın belirtilmesi eklenebilir. Kargo bedava , alıcı ödemeli, A ve B kargo firmaları ile gönderilebilir diye belirtiler iyi olur.

Konu ile ilgili değil ama kargo firmaları bazen gönderici /alıcı ödemeli kargolarda afaki fark uygulayabiliyor.
25kg civarında bir ürün gönderdim. Bir firma 1400₺, diğer firma 975₺, diğer bir firma 1150₺ fiyat verdi. PTT ile 875₺ye gönderdim. Bu yüzden kargo firma seçeneği belirtilirse iyi olur kanaatindeyim.
 
burada bir de iş ilanları/eleman aranıyor ilanları konusuna sınırlama getirmek gerekiyor. geçmişte bu ilanlar yüzünden para cezası alan forumlar oldu.
 
burada bir de iş ilanları/eleman aranıyor ilanları konusuna sınırlama getirmek gerekiyor. geçmişte bu ilanlar yüzünden para cezası alan forumlar oldu.

Nasıl bir kural koymalıyız? Cezanın gerekçesi ne oluyor?
 
Nasıl bir kural koymalıyız? Cezanın gerekçesi ne oluyor?
tam detayına hakim değilim ama ekşiduyuru isimli bir platform var orada yayınlanan iş-işçi aranıyor ilanları hemen siliiyor ve uyarı veriliyor. neden diye sormuştum. kanunen işkurdan izni olmayan platformlar iş-işçi ilanlarına aracılık edemezmiş.

şöyle bir güncel bilgi buldum :
"Konuya ilişkin 4904 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde idari yaptırımlar düzenlenmektedir. Bu kapsamda 2021 yılı için: Kurumdan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinde bulunanlara 39.334.-TL, fiilin tekrarı halinde 78.672.-TL, bu kişilerden hizmet alanlara ise 19.667.-TL idari para cezası uygulanmaktadır."

bu 2021 olduğuna göre 2024 cezaları baya can acıtır.
 
Son düzenleme:
Ben de neden satıldığı ile ilgili açıklamalara kıl oluyorum. İhtiyaç fazlası, üst modele geçildi vs. Bana ne yav? Sanki Milli Birlik Komitesi toplanacak ve senin malı satıp satamayacağını karara bağlanacak :kizgin1:
 
forum satıcıların istilasına uğrar mı acaba?!..

Üyelerin yararı açısından en güzeli, bolca ikinci el ilanın verilmesi. Malum, her şeyin yenisi ateş pahası, bu şartlarda yeni bir ekipman almanın tek yolu ikinci el almak. Sürekli firmalar yeni ürün ilanı verirse ve fiyatlar da uçuk ise o zaman üye yararı tabiki fazla olmaz. Bakalım, duruma göre hareket ederiz.
 
Neden satıldığını soranlar veya merak olduğu için muhtemelen önceden bilgilendirmek amacıyla mantıklı bir sebep belirtme gereği duyulmuştur. O kadar iyiyse niye satıyor? Bit yeniği mi var? Türk olarak bunlar kafamıza kazınmıştır. Özellikle evi satarken mantıklı bir neden bildirmezseniz alıcı zor ikna olur.

Keyfinizden dolayı birşey satmak yadırganıyor
 
Son düzenleme:
Belki de burada bu işi ticari olarak yapanlardan bahsediyor. Bunu araştıracağım.
ben de biraz baktım kar amacı gütsün gütmesin diyor ama benim takıldığım nokta başka burası bir forum olduğu için 3. parti yok doğrudan işveren ve çalışanın mesajlaşmasına ortam sağlamakta bir sakınca var mı bilemedim
 
Kural olmasın demiyorum ama bence ilanlarla ilgili bu kadar detaylı kurallar getirmek son derece itici bir yaklaşım.

Adam elindeki 1 TL'lik cihaza 100 TL isterse diğer üyeler cevap yazmaz ve konu kapanır. Ya da münaşakaya girmeden aynı ürünü şurada bu fiyata bulabilirsiniz diye link paylaşabilirsiniz, yine topluluğun faydasına olur. Gördüğüm kadarıyla böyle bir durumda satıcıya saldırgan davranışlar oluyor.

Diğer bir çerçeveden bakıldığında, diyelim ki fiyatı düşük yazıldı ilk gelen ürüne atlar "bu fiyat düşük" demez ama fiyatı yüksek olunca gürültü yapılıyor, hoş değil.

Ayrıca insanların eline garip garip yada öncesini bilmediği cihazlar geçebiliyor. Yani sattığı ürünü o kadar da iyi tanımayan biri olabilir. Ederi hakkında fikri de olmayabilir. Sadece ederinde satabilmek için sarı site yerine burada satmaya çalışabilir. Böyle birini açıklama yapmaya, fiyat vermeye zorlamanın da doğru olduğunu düşünmüyorum.

Satmak isteyen istediği gibi (içeriğe uygun ürünlerin) ilanını açsın. İsterse forum üyelerinin gıcık olduğu bütün kelimeleri yazsın. Forumun amacı toplaşma yeridir. Burası profesyonel ilan sitesi gibi mi kurgulanmak isteniyor yoksa başka bir durum mu var?

Daha da basitçe sorayım, amacı nedir bu kuralların?
 
Son düzenleme:
bit pazarında en sevdiğim satıcı türü :)

İşte bunu söylemek istiyorum, ederinin altında fiyata ürün alırken (bende dahil) yüzümüze bir sırıtma geliyorsa, ederinin üstünde satmak isteyene de söz hakkımız olmamalı. Forumda bu noktada münakaşa çıkıyor, ama adil olmak zorundayız... :katil1:
 
Bit pazarı demişken uzun zamandır uğramıyordum gece 4 de filan bi gideyim. :olimpik1:
 
Ankara'da hurdacilar anasinin gozu olmuslar.

Ilginc fiyatlandirmalari var.

Yanlis hatirlamiyorsam IGBT nin amperi 10 TL idi galiba.

100A IGBT alacaksan 1000 TL gibi bir hesap yapiyorlardi. Piyasa fiyatinin altinda fakat olu parasi da olmuyordu.
 
Fiyat bilgisi önemli. Ürünler ve ekipmanların piyasası nedir görmemizi sağlıyor. Zaten aklında bir fiyat yoksa birşeyi satışa çıkarmazsın.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,209
Üyeler
2,518
Son üye
ceyhun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top