Mehmetkrac550

Aktif Üye
Selamünaleyküm baglamam için bir preamp devresi yapmak istiyorum sesi net verecek 12v ile beslenecek yardım edermisiniz
Not ses girişi kapstif mikrafon olacak dinamik mikrafon deyil

Merhaba, foruma hoşgeldin :)

Hoşgeldin mehmet.

@taydin abi mehmeti ben davet ettim. Belki benim amplinin devresini yaparız, belki yamyam abinin upc1228 ini yaparız.

Hoşgeldin mehmet.

@taydin abi mehmeti ben davet ettim. Belki benim amplinin devresini yaparız, belki yamyam abinin upc1228 ini yaparız.

Senin amfi dinamik mikrofon veya manyeto ile çalışır, kondenser mikrofon ile çalışmaz Gökhan.

Kondenser mikrofon için en etkili preamp, tek bir JFET ile yapılanı. Bu preamp sinyali başka, normal bir amfinin işleyebileceği bir seviyeye çıkarır. Aşağıda bir örnek var. 24V ile beslenmiş ama 12V ile de çalışır.

1580424099324.png

Soldaki JFET'li devre yapılacak, lamba ile işimiz yok :katil2:

Benim bağlamada sadece piezo mikrofon takılı. İçten kapağa yapıştırdım. Jack ile çıkıp afiye giriyorum. Böylesi daha mantıklı. Çünkü devreyi bağlama içine yerleştirmek ayrı dert. Pili bittiğinde değiştirmek ayrı dert.
Tavsiyem devreyi çizip basmadan önce bir breadboard üzerinde kurup test etmen yönündedir. Bu breadboard çok kullanışlı olmasa da çizeceğin şemanın çalışıp çalışmadığı konusun da bilgi verir.

Piezo mikrofon da yüksek empedanslıdır, o zaman senin devre de olur. Ama Mehmet'in istediği sadece preamp, sazın içine koymak istiyor. Bunun için en ideal devre bence JFET li olan devre. Direkt mikrofonun dibinde olacağı için elektriksel parazit de minimal olur.

Senin amfi dinamik mikrofon veya manyeto ile çalışır, kondenser mikrofon ile çalışmaz Gökhan.

Kondenser mikrofon için en etkili preamp, tek bir JFET ile yapılanı. Bu preamp sinyali başka, normal bir amfinin işleyebileceği bir seviyeye çıkarır. Aşağıda bir örnek var. 24V ile beslenmiş ama 12V ile de çalışır.

2604 eklentisine bak

Soldaki JFET'li devre yapılacak, lamba ile işimiz yok :katil2:
Girişteki 15k direnc 10k ya düşünülürse 12v çalışır ama gate bacağını kapasitif mikrafon tetikleyebilir mi

Girişteki 15k direnc 10k ya düşünülürse 12v çalışır ama gate bacağını kapasitif mikrafon tetikleyebilir mi

Bu devre zaten kapasitif mikrofonlar için. Ama şimdi simulatörde denedim kazancı çok iyi değil. En iyisi ilk yükseltmeyi böyle bir JFET ile yapmak, sonrasına da bir OPAMP atmak herhalde.

Bu devre zaten kapasitif mikrofonlar için. Ama şimdi simulatörde denedim kazancı çok iyi değil. En iyisi ilk yükseltmeyi böyle bir JFET ile yapmak, sonrasına da bir OPAMP atmak herhalde.
Ya abi ben jfetle yükseltip bendeki tda 7294 amfi devresinin ses girişe aktaracağım zaten güç anfisi var sadece preamp lazım bana

sadece 10 gibi bir kazancı var. 1 mV lık sinyali 10 mV'a çıkarıyor. Bu da senin TDA7294'e yetmez. Şöyle 100 mV falan olsa iyi oluır.

BJT olmuyor. kapasitif mikrofonun çıkış empedansı çok yüksek, o yüzden giriş empedansı çok yüksek olan bir yükselticiye girmesi gerekiyor. JFET de öyle bir yükseltici. 10 gibi bir kazançla ilk kat JFET, 10 kazançlı da bir opamp olursa çok güzel sonuç alınır. Ama opamp için simetrik ±12V gerekecek.

Aslında direkt olarak opamp ile de yükseltilebilir, ama bunun için çok düşük gürültülü, pahalı bir opamp kullanmak gerekir. JFET kadar iyi ses kalitesi almak daha zor birşey. Benim INA103 ile tasarladığım bir mikrofon preamp vardı. Devreyi kurup ölçümlerini yaptım. Hem gürültü hem de distorsiyon anlamında profesyonel seviyede. Ama INA103 oldukça pahalı ve yurtdışından getirilmesi gerekiyor.

JFET girişli op-amplar var. TL072 her yerde bulunuyor, denenebilir. Mikrofonun çıkış voltajını ve empedansını aşağı yukarı bilsek gürültü analizi yapabilirdik.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back