Sensör devresi

mehmetaliözdemir

Aktif Üye
Resimdeki gibi bir çark ve karşısında endüktif sensör var. amacım çarkın hareketni algılayıp lojik çıkış almak. sensör kendi başına boşlukta pozitif çıkış veriyor dolu yerde ise 0v. harekt algılamasını sensörün dolu olduğu yani pozitif olduğu zaman alsam çark durduğu zaman tam sensörün önünde durursa sürekli hareket ediyormuş gibi olur. keza boşluktan alsam da aynısı olur. bana öyle bir devre lazım ki sürekli pals geldiği zaman lojik1 olsun, sinyal pozitif veya negatif yönde birkaç saniye sabit kalırsa lojik 0 olsun. bir önerisi olan var mı?

Untitled-3.png

opamp ile türev alıcı bir devre yapıp çıkışını doğrultabilirsin.

1747317281513.png

Stm32lerde timer ile sadece edge algılayarak veri alma var. Giriş filtresini 8'ten yüksek yapınca stabil çalışıyor.

Stm32lerde timer ile sadece edge algılayarak veri alma var. Giriş filtresini 8'ten yüksek yapınca stabil çalışıyor.
stm kullanamam. hali hazırda pwm ürettiğim pic12683'ün boştaki dijital pinine bu işi yaptırmak istedim ama beceremedim. zaten hareket algılandığında pwm çalışacaktı.

Şöyle bir yaklaşım ile bir algoritma kurulabilir.

1. Hareketin durduğuna karar vereceğiniz max süre belirlenir. Örneğin 3000ms boyunca yükselen veya düşen kenar bu süre kadar yoksa durdu kabul edilir.
  2. Bir adet timer kurulur. Kesme peryodu 10ms gibi bir değere ayarlanır. (Diğer işlemler için mcu yu çok fazla meşgul etmesin)
  3. Yükselen ve düşen kenarlarda geri sayma için kullanılan bir sayaca 300 değeri atanır (Timer 10ms stepler ile sayacak) Her kenar algılamada bu değer yeniden yüklenecek
  4. Timer kesmesinde sayac değeri sıfırdan büyükse bir azaltır.
  5. Timer kesmesi içinde sayaç değeri sıfıra ulaştığında hareketin durduğu bir değişkene yazılır. (Veya sayac değişkeni == 0 şartı kullanılabilir)

Son düzenleme:
Dönen cisim duruyormu sorusunun cevabını sadece yükselen kenar algılama ile tespit edemezsiniz. İki pals arasındaki süreyi bir şekilde işin içine katmak gerekiyor.

Dönen cisim duruyormu sorusunun cevabını sadece yükselen kenar algılama ile tespit edemezsiniz. İki pals arasındaki süreyi bir şekilde işin içine katmak gerekiyor.
iki pals asasındaki süre değişken ama hassas bir zamanlama da gerekmiyor. ilk pozitif palsi gördüğü anda lojik 1 olsa bir sonraki pozitif palsi görene kadar 3 saniye beklese, göremezse lojik 0 olsa ve pozitif palsda 3 saniye bekleyip negatif görmezse lojik 0 olsa yeter.

Son düzenleme:
T1CKI ile harici kesme oluşturmanız mümkün olabilir. Mesela TMR1'e 65534 sayısını yüklersiniz; iki pals sonra timer1 kesmesi oluşur. Böylece cihaz dönüyor demektir.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,740
Üyeler
3,125
Son üye
adnancoskun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back