şerrefsiz google için alternatif: Marginalia Search

ex_machina

Üye
Arkadaşlar bildiğiniz gibi google bilinçli bir şekilde interneti öldürüyor.
Dünya çapında envai çeşit dilde milyonlarca web sitesi olmasına rağmen, google bu koca interneti çok küçük bir havuza hapsetti.

Özellikle de teknik bir konu ile ilgili arama yaparken mutlaka denk gelmişsinizdir.
Farklı dillerde sürü faydalı web sitesi olmasına rağmen bu şerrefsizz google ısrarla ve inatla tırt ve yüzeysel bilgi veren antin kuntin kurumsal web sitelerini gösteriyor. Diğerlerini arama sonuçlarına bile koymuyorlar artık. Eskiden kesinlikle böyle değildi. Bir çok kişisel web sitesi veya blog yazarını bu yüzden küstürdüler.

İşin daha kötüsü adamların alternatifi de yok. resmen tekel olmuşlar.
Örneğin ben alternatif olarak aşağıdaki arama motorlarını da kullanıyorum:
  • kagi
  • ask
  • swisscow
  • baidu
  • duckduckgo
  • ecoasia
  • yandex
  • bing
Ama hiçbiri de derdime çare olmuyor. Ağız birliği yapmışlar gibi hepsi aynı çöp siteleri önümüze atıp atıp duruyorlar.
Aynı saçmalık youtube için de geçerli. Mesela teknik bir konuyla ilgili video arattığımda 2+2=4 seviyesinde insan zekasına hakaret yüzeysel videoları önümüze s*ç*yor.
Konuyla ilgili vurucu videoları alakasız bir zamanda keşfette gösteriyor.

Ekşi sözlükte gördüğüm iki siteyi buraya koyurum:

https://marginalia-search.com
https://searchmysite.net

Eğer sizin de bildiginiz bu tür kıya köşede kalmış siteler varsa lütfen bildirin nasiplenelim.

Diger bircok arama motoru yanlis hatirlamiyorsam google altyapisini kullaniyor, benzer sonuc dondurmesinin nedeni budur, cunki bu is icin devasa donanimlar, indeksler ve devasa enerji tuketimi ihtiyacindan dolayi her babayigidin yapacagi is degil, yapilabilir belki ama anlik kac baglantiya bu hizmeti saglayabilirsin, malesef gec kalinmis bir serzenis, google artik okyanustaki en buyuk balina, kucuk baliklarin fazla sansi yok.

Ekler

• Ekran Görüntüsü 2026-04-15 21-54-12.png
    Ekran Görüntüsü 2026-04-15 21-54-12.png
    23.9 KB · Görüntüleme: 24
ben buna katılmıyorum google ticari bir firma tabii ki arama sonuçlarını bazı durumlarda işine geldiği gibi eğip büküyor ama hala en iyi konular arası bağlamsal index googleda. zaten dediğin gibi daha iyi sonuç veren başka bir arama motoru olsa insanlar ona kayar duyulur bilinirdi.

ben de sürekli teknik konuları-makale vs. araştırmak için kullanıyorum doğru profil ve anahtar kelimeler ile birşeyi atladığına kasıtlı olarak gizlediğine şahit olmadım. bunu politikada-siyasette yapıyordur belki amerikanın çıkarlarına karşıt antimadde çalışmaları olan bir siteyi de gizliyordur hepsi olabilir ve mantıklı. ama benim araştırdığım rf-mikrodalga-elektronik vs. vs. gibi basit ve harcıalem konularında buna denk gelmedim.

bahsettiğin duruma bir örnek verebilir misin ? mesela çok net şu anahtr kelimeler ile aradım ve bildiğim şu siteyi bana ilk 3 sayfa içerisinde getirmedi gibi ?

Forum istatistikleri

Konular
9,091
Üyeler
3,680
Son üye
MeftuN

Son kaynaklar

Back