Marantz bu konuda çok iyi. Denon ise yan markası. Bir alt segmente hitap ediyor.
Yamaha Onkyo ve Türkiye'de çok yaygın.
Yabancı 2 tane forum sitesi var bu konuda. Ben projeksiyon ve AV receiver alırken çok faydalanmıştım.
Home Entertainment resource for home cinema, movies, games and gadgets news, reviews, articles and forums
www.avforums.com
Ben önce Denon AVR-X2200 almıştım. Sonra sırasıyla Marantz SR7011 ve SR7013 ile değiştirdim.
Hepsi çok güzel cihazlar. Şu anda çok memnunum ve değiştirmeyi düşünmüyorum.
Eğer amaç sadece ses olsaydı ya da TVde ARC olsaydı, soundbar da tavsiye edebilirdim. TVnizi video receiver gibi kullanıp, TV ses çıkışını soundar ile yükseltebilirdiniz. ATMOS vb standartları destekleyen çok iyi soundbar ürünleri çıkmaya başladı.
Ancak daha geleneksel bir düzenek için AVR receiver tavsiye ederim. AVR receiver video ve ses girişleri olan ve bunlar arasında anahtarlama yapıp çıkıtan herhangi birisini ses (hoparlörlerden) ve video (HDMI çıkışından) alabildiğiniz ürünler. Böylece uydu alıcısı, PC, DVD oynatıcı, dijitürk gibi kutular gibi bir çok cihazı AVR receiver üzerindeki girişlere takıyorsunuz. HDMI çıkışını da TVnize takıyorsunuz. Ne seyredeceğinizi AVR receiver üzerinden seçiyorsunuz. TV'de görüntüsünü izlerken, hoparlörlerden de sesini alıyorsunuz, tabi yükseltilmiş vve işlenmiş (3D, 5+1, 7+1, 11+1) olarak.
Mevcut ürünleri çok tanımıyorum. Söylediğim gibi bende alıcı olarak SR7013 var. 9+2+1 hoparlör düzeneği ile kullanıyorum. 7 hoparlör yerde, 4 hoparlör tavanda.
Bu şu demek:
. - 9 tane hoparlörü kendisi sürüyor (önler, orta, arkalar, yanlar, tavan ön oparlörler)
. - 2 tane hoparlörü için line out çıkışı veriyor, ayrı bir amfi ile sürüyorum (tavan arka hoparlörler).
. - 1 tane subwoofer için line out veriyor, aktif subwoofer kullanıyorum.
Ben sistemi son 6-7 yılda yenilemedim. O yüzden güncel cihazlara hakim değilim. Ancak seçim yapmak için aklıma gelen kriterleri yazayım.
1- Dolby Surround, DTS gibi kodlamaları çözebilmek (bunlar 5+1, 7+1 ses standartları), eğer kaynak 2 ya da 3 kanallı ise bunları ses işleme ile 5+1, 7+1'e çevirebilmek.
2- Dolby ATMOS ve DTS-X tavan hoparlörlerini de içeren 3 boyutlu bir ses kodlama sistemi. Tavan hoparlörleri kullanırsanız gerçekten çok başarılı. Ancak her zaman ATMOS ya da DTS-X içerik bulmak kolay olmuyor. Çoğu cihaz Dolby Surround ya da DTS içeriği de ses işleme ile 3D haline getirebiliyor. Stüdyoda ATMOS kodlanmış içerik kadar başarılı olmasa da iş görüyor.
3- Çevrimiçi müzik sistemleri ile entegrasyon. Benim cihaz Spotify ve Tidal için kendi üzerinde yazılım barındırıyor. Bu sayede Spotify (Premium) ya da Tidal (kayıpsız kalitede yayın yapıyor) hesabınız ile yüksek kaliteli çevrimiçi müzik dinleyebiliyorsunuz. Telefondan ya da bilgisayardan Bluetooth ile amfiye göndermeye göre çok fark var. Mesela, SR7013'e yükseltmemin tek sebebi Tidal eklenmiş olmasıyd.
4- Odaya ve hoparlörlere göre otomatik kalibrasyon. Bu çok güzel bir özellik. Tüm hoparlörleri yerleştirdikten sonra cihazla gelen mikrofonu kullanarak kalibrasyon yapıyorsunuz ve her hoparlörü tek tek test edip, gönderdiği test sinyaline hoparlörün frekans tepkisini, odadaki ses yansımalarını, rezonansları vb ölçüp kendisi hoparlör bazında ses gecikmesi, kesme frekansı ve equalizer ayarlarını yapıyor. Böylece kulağınızla ve elle yapamayacağınız hassaslıka bi rkalibrasyon sunuyor. Sonra bunun üzerinde oynayabiliyorsunuz.
5- Ses temizliği. Markanın en fazla etkisi olan yer burası. Cihazda kullanılan güç ünitesinden amfinin her bir parçasına kadar mühendislik burada ortaya çıkıyor. Biraz da kişisel keyif meselesi. Benim en çok Marantz hoşuma gitti. Elektronik müzik için Denon sanırım daha keyifli olabilir.
6- Çıkış gücü. Genellikle düşük seste dinliyorum. Burada, kalite kriterim ses yüksekliğinden ziyade, çok kısık seste bile her ayrıntıyı temiz bir şekilde duyabilmek ve ayırt edebilmek. Özellikle geceleri bu önemli oluyor. Cihazın son sesi önemli değil ancak güçlü cihaz orta seslerde de düşük harmonik bozulma yaptığından iyi oluyor.
7- Ses işleme becerisi. Her cihaz ses işleme metodlarıyla çeşitli ortam efektleri oluşturabiliyor. Ben gerçek hayattakine yakın sesi tercih ediyorum. bu yüzden benim için konser salonu efekti önemli değil. Ancak sesin kanal sayısını yüseltirken çeşitli yan sesler eklememesi (artifact) önemli.
8- Görüntü standartlarına destek. HDMI 2.0, 4K, 8K, Dolby Vision, HDR gibi görüntü standartlarına destek duruma göre gerekli olabiliyor.
9- Destek. Marantz (Denon), Sony, Onkyo ülkemizde yaygın cihazlar. Servis ve destek bulmak mümkün.
10- Fiyat. Burası çok göreceli. Ve, maalesef ülkemizde bu cihazlar x2, x3 fiyatlarla satılıyor. Sebeplerini tekrar konuşmaya gerek yok.
11- Çoklu çıkış. Cihazlar genellikle 1 çıkış sunuyor. Bazı cihazlarda biden fazla çıkış desteği var. Projeksiyon, TV gibi ayrı çıkış cihazları için ayrı ayarlara ihtiyacınız varsa faydalı olabilir.
12- Amfi kriteri değil ama
@taydin ın da belirttiği gibi hoparlör seçimi de en az amfi kadar önemli. Hoparlöre göre ayar (gecikme, equilizer) ayarı da gündüz/gece kadar fark ettiriyor. Sisteminizde bu özelik olöasa da çeşitli bilgisayar yazılımları ve uygulamalar aracılığı ile bu ayarları yapmak çok faydalı. Bunun için özel satılan kalibrasyon versi ile gelen mikrofonlar da var.