Seyrek Atan Kaçak Akım Rölesi ve Faz-Toprak Arası Potansiyel Fark

pythonworks

Yeni Üye
Merhabalar,

Evimde bir süredir düzensiz aralıklarla (1-2 günde bir) atan kaçak akım rölesi (KAR) sorunu yaşıyorum. Konuyu derinlemesine incelemek için multimetre ile hem daire içinden hem de sayaç girişinden (yükü ayırarak) bazı ölçümler yaptım. Ortaya çıkan tablo "Nötr Kopması/Gevşekliği" şüphesi uyandırıyor ancak tecrübeli arkadaşların yorumuna ve teknik izahına ihtiyacım var.

Mevcut Donanım:

• Kaçak Akım Rölesi: Siemens 5SV4344-0 (40A, 30mA, 4 Kutup, AC Tipi, Gecikmesiz).
  • Sistem: Trifaze (3 Faz) mesken aboneliği.
Yaptığım Ölçümler ve Durum Tespiti:Ölçümleri Fluke multimetre ile akşam saatlerinde (yüklenmenin olduğu saatler) yaptım.

1. Nötr-Toprak Arası Gerilim:Sistem çalışırken prizlerde Nötr-Toprak arası 37V - 40V civarında gerilim okuyorum.
  2. Yük Ayrıldığında (Giriş Tarafı) Ölçüm:Sorunun daire içinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için KAR'ı indirdim. Dairemin tesisatı şebekeden tamamen izole iken, daire girişindeki (apartman hattından gelen) klemenslerden ölçüm yaptım.
    • Sonuç değişmedi: Giriş tarafında Nötr-Toprak arası hala 37V.
    • Bu durum sorunun daire içinde değil, bina ana hattında veya şebeke trafo nötr noktasında olduğunu gösteriyor gibi.
  3. Faz Gerilimlerindeki Asimetri (Kritik Nokta):Faz-Nötr arası ölçümlerim stabil 230V görünmesine rağmen, Faz-Toprak ölçümlerinde ciddi bir dengesizlik var:
    • L1 - Toprak: 195V
    • L2 - Toprak: 230V
    • L3 - Toprak: 260V
Kafamı Karıştıran Noktalar ve Sorularım:

1. Faz-Toprak arasında 195V ile 260V arasında gezen bir dengesizlik varken, Faz-Nötr arasını ölçtüğümde nasıl stabil 230V okuyabiliyorum? Burada Nötr noktası kaydıysa,Faz-Nötr geriliminin de bozulması gerekmez miydi? Yoksa yük durumuna göre bu stabilite bozulmaya açık mı?
  2. Kullandığım röle standart "AC Tipi" (Siemens 5SV4344-0). Nötr hattındaki bu 37V'luk potansiyel fark ve şebeke girişindeki bu gürültü/dengesizlik, cihazda gerçek bir kaçak olmasa bile rölenin gereksiz açma yapmasına sebep olur mu? Schneider A9R61440 (SI Tipi) veya Siemens F Tipi röleye geçmek bu sorunu maskeler mi yoksa çözer mi?
  3. Faz-Toprak arasında 260V görmek, elektronik cihazların (Kombi, PC, TV) giriş filtrelerindeki Y-kapasitörleri veya izolasyonları için risk teşkil eder mi? Nötr hattındaki bu direnç, ani yük değişimlerinde (örneğin komşu fırını kapattığında) evimdeki cihazlara yüksek voltaj (overvoltage) gitmesine sebep olur mu?

KK'da verdiğim yanıtı burada da yazayım:
Dengesiz yüklerde nötrden akım gececektir.
Topraklamanizda bir sorun var gibi görünüyor.

L1 fazı 230V - 37V
L3 fazı 230V + 37V gibi bir durum var.
Toprak nasılsa L2 ile eşgüdümlü görünüyor.
Konuya hakim değilim ama fazdan faza ölçtüğünüzde 380V görünüyorsa Toprak hattı sıkıntılı diye düşünürüm.
TOKİ konutlarda otururken bir ara Toprak hattına kontrol kalemi ile dokununca kalem yanıyordu. Bina yönetimine topraklamada sıkıntı olduğunu söyledim. Baktırdılar nötr-toprsk arası 1.5~2V civarına düştü. Sıkıntı çözülmüştü.

• L1 - Nötr: 195V
  • L2 - Nötr: 230V
  • L3 - Nötr: 260V
ölçümleri faz-nötr arasına çektim. teşhisiniz ne olurdu?

Forum istatistikleri

Konular
8,649
Üyeler
3,445
Son üye
pythonworks

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back