Sivrisinek Kovucu Devre Şeması entegre yardım.

Belirli frekansa (38-40 khz.) alışıp sonrasında bu frekansa sivrisineklerin duyarlılığının kalmamasını çok ikna edici bulamadım. O zaman sözgelimi bir rezistansla buharlaşan kaçırıcı tabletlerdeki sevmedikleri yaban domuzu kokusuna da iyice alışıp bu tabletler sürekli kullanımda etkisiz durumda kalabilirdi, oysa ki yıllardır ayni markalı tabletleri düzenli olarak kullandığımda bu konuda herhangi bir sorunun veya olumsuzluğun çıktığını hiç gözlemledim. Tabletler her zaman kaçırıcılıkta çok başarılı olup içindeki koku malzemesi buharlaşıp tablet kupkuru kalmadığı veya işlevi tam bitmediği sürece tam koruyucudur. Okuduğum bir yazıda sivrisineklerin bu yolla üretilen yapay sesleri (38-40 khz) kendi azgın erkeklerinin seslerine benzetip bundan dolayı çok korkup saklanıyorlarmış, bunu bir hastanenin sivrisineklerle ilgili bilgilendirici yazısından okuyarak öğrendim. Bu yapay seslerle biz aslında sivrisineklerin sadece azgın erkeklerinin çıkardığı sesi kopya edip yapay yolla üretip çıkarıyoruz, onların bundan korkup köşe bucak kaçma ilkesi tam olarak böyle imiş.

Sivrisinek kaçırıcı cihazın doğru değerli elektronik elemanlarla yapılması kadar belki en önemlisi onun ses çıkışı kalibrasyonu yani ses çıkış frekansının çok ince olan ayarıdır. İnsan kulağı 20-20 khz. arasını duyarken sivrisineklerin duyabildiği ses ise bizim kulakla duyduğumuz seslerin sınırları dışındadır. Trimpotlarla çok ince ses çıkış ayarını yaparken kulağımızda buzzerden çıkan çok kuvvetli sesleri duyarsak bu kalibrasyonu tam olarak yapamamış olabiliriz. Çok belirsiz veya hiç ses duyulmamasında kalibrasyon ayarı çok doğru olarak yapılabilmiş olacaktır.

5 devre elemanlı yukarıdaki yabancı kaynaklı basit sivrisinek kaçırıcıyı yapmayı düşünüyorum. Eğer bundan çok olumlu bir sonuç alırsam buradan mutlaka paylaşacağım. Kolay gelsin.

Okaliptus yağı ve ağacı kesin çözüm.
Sivriler kesinlikle kaçıyorlar.

Ancak gençliğimde 2 transistör bir piezzo ve 1 kalem pille çalışanını yapmıştım.
Faydası ne kadar oldu ölçmek mümkün değil tabiiki.
Ancak amcamı kaçırdığı kesindi.
En derin yerlere saklasamda sesi takip edip arayıp bularak kablosunu koparıp susturuyordu. :)

Şimdiki euro dizel mazotlar işe yararmı bilmem ama, 90lar ve öncesindeki mazotların kokusu küçük sinek/ sivrisinekleri uzak tutuyordu.

Tabi mazot kokusunu sevmeyenler sivri sinek tarafından ısırılmayı tercih edebilir :)

Aslında bunun argesini yapmak lazım :D Ultrasonik frekanslarda geniş spektrumda çalışan hoparlörler var mı? Benim gördüğüm hoparlörler genelde belli bir frekans için spec veriliyor. Onun dışındaki frekanslarda durumun ne olduğu belli değil :dusun2:

sinekler lokal böcekler ve böceklerin bölgelere göre çeşitliliği çok yüksek. bizim anadoluda kim bilir kaç çeşit sivrisinek türü vardır ?
bunların hangisi gerçekten bu seslerden etkileniyor ? işe yarar bir şey olsaydı çoktan ülkede yer eder marketlerde satılırdı diye düşünüyorum.

sinekler lokal böcekler ve böceklerin bölgelere göre çeşitliliği çok yüksek. bizim anadoluda kim bilir kaç çeşit sivrisinek türü vardır ?
bunların hangisi gerçekten bu seslerden etkileniyor ? işe yarar bir şey olsaydı çoktan ülkede yer eder marketlerde satılırdı diye düşünüyorum.
Öyle bişey bulan olursa hemen susturulur yada icadı patent hakkıyla beraber sahibi de satın alınır.
Böcek ilaç firmaları buna kesinlikle fırsat vermez.

Böyle bir yöntem de varmış:

Gerçi sivrisinek mevsimi geçmek üzere ama belki denemek isteyen olabilir.
Aldığınız sonucu buraya da yazarsanız memnun oluruz.

Bu arada...
Hep sivrisineğin adı geçiyor, hâlbuki ondan daha netameli yakarca diye bir haşere türü de var.
Baş edilmesi daha zor bir tür bu. Hatta, eğer gözenekleri yeterince küçük değilse, sinek telinden bile geçebilecek kadar minik. Üstelik vızıldamaz, ayrıca da çok çevik.

Elektronik yöntemle veya başka şekilde çözüm üretmeye çalışanlar, yakarcayı da dikkate alırsa daha yararlı bir iş yapmış olurlar. Tabii bu türün her coğrafyada bulunduğundan emin değilim.

Nedendir bilmiyorum, uzun yıllardır bana hiç sivrisinek ilişmiyor. Millet gece uyku uyuyamıyor, her tarafı şişiyor, ben vızıltıyı bile duymuyorum, hiçbir tarafım da şişmiyor :D

Mesire yeri, dereboyu restoranı gibi mekanlarda şeffaf su torbası asılı duruyordu. Sinek kovuyormuş.

Nedendir bilmiyorum, uzun yıllardır bana hiç sivrisinek ilişmiyor. Millet gece uyku uyuyamıyor, her tarafı şişiyor, ben vızıltıyı bile duymuyorum, hiçbir tarafım da şişmiyor :D
Bazı vücut kimyalarından hoşlanmıyorlar.
benim hatunun oldugu yerde bana sırnaşan olmuyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,224
Üyeler
3,269
Son üye
hasandeniz1199

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back