Sızdıran 18650 Hücreler mi?

HexfeT

Aktif Üye
Katılım
1 Aralık 2019
Mesajlar
130
Bu aleti 2.5 yıl kadar önce almıştım. Geldiğinde bataryadan bulaşık bir sıvının hafifçe sızdığını fark edip içini açmıştım. Pil kasasının içinde tabanda bir sünger ve bu süngere emdirilmiş gibi görünen şurup gibi bir sıvı gördüm. Pillerin sızdırdığına pek ihtimal vermeyip, acaba bu sıvılı sünger alevlenmeyi önleyici bir önlem mi diye düşündüm. Belki sıvıyı fazla kaçırmışlardı. Süngeri attım, bulaşığını temizleyip toparladım. Bir sorun da yoktu, doldur boşalt falan, çalışıyordu.

Batarya uzun epeydir üst rafta duruyordu. Dün ortalığı biraz toparlayayım derken yine sıvı akıp rafa da bulaştığını gördüm. Vaziyet fotolarda. 5S2P Samsung INR18650-20R 2000mAh hücrelerden oluşuyor. İşin ilginç tarafı hücreler sağlam görünüyor. Görülen oksitlenmeye rağmen kendi kendine hiç boşalmamış. 3A sabit akım ile hücre gerilimi 3V olana kadar deşarj ettim. Komple paket olarak 3850mAh kapasite verdi. Üretici bilgisine göre "0.2C, 2.5V discharge cut-off" kuralına uysam tam kapasite verecek. 2P grupların iç direnci 7.5mOhm civarında. 2.5 yıl bende, kim bilir öncesinde rafta ne kadar yatan ve leş gibi akıtan pillerin tam performans veriyor olması garip. Bu normalde bile şaşılacak iş. Hala bu sıvı hücrelerden mi sızdı, yoksa bir amaç için aralarına sıkılan bozuk bir madde miydi anlayamadım. Kusurlu olduğu için sertleşmeyen bir tür epoxy ya da alevlenme önleyen bir şey gibi...

WhatsApp Image 2024-03-05 at 22.23.07.jpg
WhatsApp Image 2024-03-05 at 22.23.28.jpg
IMG_0118.jpg
IMG_0120.jpg
IMG_0119.jpg
WhatsApp Image 2024-03-05 at 22.32.04.jpg
 
Son düzenleme:
lityum pillerin içinde sıvı formunda bir şey yok. fabrikada veya depoda başına bir şey gelmiş olabilir.
 
Sıvının kaynağını buldum. Adamlar siyah süngerimsi bir maddeye bal kıvamında bir sıvıyı yedirip kompartımanın içinde kalan hücreler arası boşluğa koymuşlar. Bir sebepten kıvamı cıvık olduğu için akmış. Sıvı aynen tüp silikon yapıştırıcı gibi kokuyor. Muhtemel amaç işler yoldan çıkarsa alevleri bastırmak. Bosch'un Makita'nın yapmadığını yapmaya kalkmış, yüzüne gözüne bulaştırmış gibi görünüyor.
 
Son düzenleme:
BMS'i ayırdım. Kompartıman sökülemeyecek yapıda olduğu için saçma sapan bir iş yaptım. Fırça ve domestos ile oksitli hücre başlarını foşur foşur yıkadım. Tazyikli suya tutunca aradaki söz konusu madde de leş gibi akıp gitti. İşi çok uzatmadan hemen kompresörle kuruttum. Şimdi bu bataryaya güvenip evde tutmalı mıyım bilemiyorum. :bilmem1:
 

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,225
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top