Smps Devreleri Üzerine Çalışmalar

Evet 3 numaralı pin. Düzenledim.
O direnç yandıysa, mosfette bozulmuş olabilir. Gate direnci ve kontrolcü ic de bozulmuş olabilir.
Komponentleri yerinden sökerek ölçerseniz daha doğru olacaktır.

Ek:
3. pinde değerlendirilecek en yüksek gerilim 1V ve direnç 0.4R. Buna göre izin verilen pik akım 2.5A hesaplanır.

Son düzenleme:
Alçak gerilim tarafındaki TL431 ile irtibatlı bu entegrenin ne yaptığını tam anlayabilmiş değilim . @Mikro Step üstadım ne dersin . Dökümanı ekte .
IMG_20250301_132436.jpg

Ekler

Icinde iki tane opamp ve voltaj referansi olan bir cip. Devrenin semasi olsaydi kolay yorumlanirdi. (Semasi kolayca cikacak bir PCB.)

Muhtemelen ya voltaj geri beslemesi ile ilgili ya da koruma amacli olarak voltajlari monitor edip power good sinyali ureten bir devrenin parcasi.

Son düzenleme:
Bu şema, sizin adaptöre biraz benziyor.TSM103 voltaj geri beslemesi.Bendeki adaptörün çıkış gerilimini değiştirmek için 2 numaralı pine bağlı direnç değerlerini değiştirmiştim. Bu şemaya göre Çıkış gerilimi = (51,1k / 7,66k) + 1 x 2,5V = 19,1V

Ekler

• adp.jpg
    adp.jpg
    210.2 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:
Hocam öncelikle elektronik dünyasına hoş geldiniz. Zehir kana bulaştıysa geçmiş olsun bundan sonra iflas olmazsınız :)

Sorunuza gelecek olursak smps güç kaynaklarının sık kullanılan topolojiler vardır. Hepsinde üç aşağı beş yukarı süreç aynı. Bu kullanılan flyback topolojisi. Bahsettiğiniz engellere opamp , yani referans ile karşılaştırma entegresi. Devreyi bilmiyorum ama büyük ihtimalle seconder tarafın çıkış voltajını ölçüp , primer tarafa feedback veriyor. Mosfetin frekansı değiştirilerek Voltajın sabit 19 volta tutulmak isteniyor belli ki.

Hocam öncelikle elektronik dünyasına hoş geldiniz. Zehir kana bulaştıysa geçmiş olsun bundan sonra iflas olmazsınız :)

Sorunuza gelecek olursak smps güç kaynaklarının sık kullanılan topolojiler vardır. Hepsinde üç aşağı beş yukarı süreç aynı. Bu kullanılan flyback topolojisi. Bahsettiğiniz engellere opamp , yani referans ile karşılaştırma entegresi. Devreyi bilmiyorum ama büyük ihtimalle seconder tarafın çıkış voltajını ölçüp , primer tarafa feedback veriyor. Mosfetin frekansı değiştirilerek Voltajın sabit 19 volta tutulmak isteniyor belli ki.
33 sene önce bir tercih hakkım vardı teknik lisede elektrik mi elektronik mi diye . O zaman elektrik dedim . Bu saatten sonrada elektronik öğrenip o işten karnımızı doyuracak kadar yetkin olmamız mümkün değil . Hoşuma gidiyor uğraşmak sadece . Elektrikte kocaman bir tesisi geziyor gibi önüne küçücük bir kartı koyup içinde kayboluyorsun . O neymiş şu neymiş , şu ne işe yarıyormuş . Eğlenceli , hemde çok .

Bu saatten sonrada elektronik öğrenip o işten karnımızı doyuracak kadar yetkin olmamız mümkün değil

İşin temelini ve matematiğini biliyorsun, her iki branşta da aynı. Elektronik bilgini projelerde ihtiyaç duydukça ilerletirsen, daha iyi bir elektrik mühendisi olmuş olursun, bu da daha iyi bir kazanç sağlar sana.

İşin temelini ve matematiğini biliyorsun, her iki branşta da aynı. Elektronik bilgini projelerde ihtiyaç duydukça ilerletirsen, daha iyi bir elektrik mühendisi olmuş olursun, bu da daha iyi bir kazanç sağlar sana.
Ya da işyerinde yapacağım işin artmasını sağlar . Genelde işyerlerinde çok bilenlerin maaşı değil yaptığı iş artar :)

Ya da işyerinde yapacağım işin artmasını sağlar . Genelde işyerlerinde çok bilenlerin maaşı değil yaptığı iş artar
Haklısınız! Ancak yeni projelerle hem deneyiminiz artar hem de vazgeçilmez olursunuz. Ayrıca, kendi deneyimimden biliyorum; bu işi bilen ve işten keyif alan biri olarak ister istemez konuya dahil oluyorsunuz ve kendinizi durduramıyorsunuz.

Forum istatistikleri

Konular
7,424
Üyeler
3,018
Son üye
AG Mehmet

Son kaynaklar

Son profil mesajları

yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back