Taşınabilir güç amfisi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,630
Bugün @Gokrtl nin gönderdiği taşınabilir güç amfisi elime ulaştı.

IMG_20191127_214315.jpg
 
Önce buna 4 Ω luk bir hoparlör bağladım.

IMG_20191127_214326.jpg
 
Sonra da 12V besleme verdim. Ama ne olur ne olmaz akımı 500 mA ile sınırlandırdım. Hoparlörden hışırtı çıkmaya başladı (bu normal çünkü girişe birşey bağlı değil şebeke gürültüsü kapıyor).

Ama devrenin çektiği akım 500 mA'e çok yakın. Akım sınırlamasını 1 A yaptım ve devre gene 1 A e yakın akım çekiyor ve çıkış transistörleri fena ısınıyor :oops: Soğutucu bağlı değil bunlara, ısınması beklenen birşey, ama 5 saniyede falan bu kadar ısınması normal değil.
 
Çıkış transistörlerini söktüm ikisi de sağlam. Hazır sökmüşken çıkış transistörlerini olmaları gereken BD 433 ve VD 434 yaptım :)
 
Sonra ilk yaptığım iş, şu ters bağlı diyotları söküp doğru bağlamak. Ve bunu yaptıktan sonra çekilen akım 100 mA seviyesine indi :)

Diyotların oradaki görevi, çıkış transistörlerinin ON olmaları için gereken 0.7V temin etmek. Ama diyotlar ters bağlı olunca, sanki orada YOKLAR gibi ve transistörlerin bazlarındaki voltaj da olması gereken 0.7V un çok üzerinde. Bu da tabi transistörlerin kollektörlerinden yüksek akım geçmesine sebep oluyor.

IMG_20191127_215228.jpg
 
Çıkış transistörlerini söktüm ikisi de sağlam. Hazır sökmüşken çıkış transistörlerini olmaları gereken BD 433 ve VD 434 yaptım :)
Zaten öyleydi abi o tr ler. Ama muadiller. Orjinal taktıysan bilemem tabi :D
 
Hmm ben hala üzerlerinde BD 139 var zannettim. Boşuna değiştirmişim :)
 
Neyse, şimdi sadece 100 mA akım çekiyor boşta ve aynı şekilde çalışıyor. Bundan sonraki aşama buna 1 kHz, 2 mVpp gibi bir sinüs vermek ve her katın çıkış voltajını ölçmek. Sonra da bu ölçümler ile simulatörün gösterdiği değerleri karşılaştırmak.

Eğer çok yakın değerler alıyorsak, bu benim kullandığım (ve şu anda bedava olan) MicroCap simulatörüne olan güvenimi epey artıracak :)
 
Potların durumuna bakmadım daha, ama 220 kΩ olanlar düzgün gibi. Üzerinde anahtar olan pot ise 47 kΩ olması gerekirken 41.8 kΩ gibi ölçülüyor. Ayrıca üzerinde iki tane anahtar var, birisi normal birisi dirençli herhalde. Dirençli olan iyi görev yapmıyor, sürekli değişen bir teması var. Herhalde bu POT gidik.
 
Ama asıl ölçüm bunlara audio verip çevirince herhangi bir çıtırtı cızırtı oluyor mu onu anlamak. Bunların tipik arızası budur. Kirden dolayı temiz bir şekilde direnç değişimi olmamaya başlar.
 
Potların durumuna bakmadım daha, ama 220 kΩ olanlar düzgün gibi. Üzerinde anahtar olan pot ise 47 kΩ olması gerekirken 41.8 kΩ gibi ölçülüyor. Ayrıca üzerinde iki tane anahtar var, birisi normal birisi dirençli herhalde. Dirençli olan iyi görev yapmıyor, sürekli değişen bir teması var. Herhalde bu POT gidik.
Kısmet. Değişiriz onu.
 
Sinüs sinyali ile testleri sonra yapacağım, ama bu ters bağlı diyotların aşırı akım çekişine simulatör ne diyor merak ettim ve denedim.

Hakikaten de, diyotları ters bağlayıp simule edince devre 1.15 A akım çekiyor :D Tam karşılaştırmayı sonra yapacağız, ama bu önemli birşey. Simulatörün öngörülerinin doğru çıkması, onu daha çok kullanıp daha iyi devre tasarlayabilmek demektir.
 
Devrenin çıkışındaki hoparlörü söktüm onun yerine 4.7 Ω 100W direnç bağladım. Sonra da audio analizör çıkışını devrenin girişine bağladım. İlk transistörün çıkışını da analizör girişine bağladım.

IMG_20191128_000937.jpg
 
Analizör çıkışını 1mVpp 1 kHz lik sinüs üretecek şekilde ayarladım ve ilk transistörün çıkışındaki sinyali ölçtüm. Çıkış sinyali 48.5 mVpp

1574889805108.png
 
Şimdi simulatör ne diyor ona bakalım. Gene girişe 1 mVpp 1 kHz sinüs veriyoruz ve çıkışı ölçüyoruz. Çıkış sinyali 47.7 mVpp

1574889643962.png


İşte bunu görmek istiyordum! Simulasyon ile gerçek devre birkaç milivoltluk farkla birbirine uyuşuyor :)

Burada tabi her iki POT da devreden çıkarıldı, çünkü gerçek devrede de o potlar yerine bağlı değil.
 
Şimdi bir de transistörün DC çalışma noktasına bakalım. Gerçek devrede DC çalışma noktası 2.73 V

1574890270170.png


Ama simulatörde baktığımız zaman, DC çalışma noktasının 2.18 V olduğunu görüyoruz. Bu konuda önemli bir sapma var. Bunun sebebinin üzerinde durmamız gerekir. Simulatördeki direnç ve kondansatörlerin değerleri ile gerçek devredekiler arasında, malzeme toleranslarında dolayı farklılıklar olacaktır tabi, ama bu kadar büyük bir farkı bu açıklamaya yeter mi şu anda bilemiyorum.
 
Gürültü faktörü kötü çıkacaktır :D

Gürültü ölçmenin bir anlamı yok abi :) Ne sinyal kabloları nede devrenin giriş bağlantısı 1 mV un altında olan sinyallere göre değil, o yüzden her taraftan gürültü kapacak bu.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,413
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top