tek fazlı elektrik çarpması izolatörü

Bir cihaz ürünün fotosu .

SEE-PRO-1P63A.png

@kocamanusta eğer cihaz bu kadarsa, girişinde bir ek cihaz, izolasyon trafosu vs yoksa o boyutta maalesef şebekeyi alıp toprak referansından izole etmesi bahsedilen akım için çok mümkün değil. İnanılmaz küçük güçler için yapabilir ancak. Kaldı ki hiç bir şeyi gerçek anlamda izole edemezsiniz bu dünyada, izole ettiğiniz her iki node arasında bir kapasite oluşur. Burada fazı ve toprağı izole ettiğinizi düşünürsek, dokunduğunuzda fazın o anki voltajına göre toprakla arasındaki oluşan kapasitedeki enerji sizin üstünüzden boşalır, cihazın translate edilen açıklamalarındaki ufak çarpma bu olabilir belki. Ben bir çeşit test yöntemi hatası, ya da görünmeyen pazarlama hilesi yapıldığını düşünüyorum. Kimseye de izole diye herhangi bir şekilde voltaj olan kabloya dokunmasını önermem.

Bu arada elektrik işinde kendime çok güvenmem. Ama paylaşılan görsellerde cihaz üzerinde sol altta yer alan çizime göre zaten çıkış terminallerine PE aktarılmıyor gibi. Cihazlara PE gidemiyorsa zaten sıkıntı burada başlıyor.

@kocamanusta eğer cihaz bu kadarsa, girişinde bir ek cihaz, izolasyon trafosu vs yoksa o boyutta maalesef şebekeyi alıp toprak referansından izole etmesi bahsedilen akım için çok mümkün değil. İnanılmaz küçük güçler için yapabilir ancak. Kaldı ki hiç bir şeyi gerçek anlamda izole edemezsiniz bu dünyada, izole ettiğiniz her iki node arasında bir kapasite oluşur. Burada fazı ve toprağı izole ettiğinizi düşünürsek, dokunduğunuzda fazın o anki voltajına göre toprakla arasındaki oluşan kapasitedeki enerji sizin üstünüzden boşalır, cihazın translate edilen açıklamalarındaki ufak çarpma bu olabilir belki. Ben bir çeşit test yöntemi hatası, ya da görünmeyen pazarlama hilesi yapıldığını düşünüyorum. Kimseye de izole diye herhangi bir şekilde voltaj olan kabloya dokunmasını önermem.

Bu arada elektrik işinde kendime çok güvenmem. Ama paylaşılan görsellerde cihaz üzerinde sol altta yer alan çizime göre zaten çıkış terminallerine PE aktarılmıyor gibi. Cihazlara PE gidemiyorsa zaten sıkıntı burada başlıyor.

cihazın giriş terminaline bağlanan toprak kablosu direkt çıkışa aktarılmış. sadece ölçme ve-veya kontrol için toprak terminalinden ek alınmış. üzerindeki şemayı böyle yorumluyorum. benim de şema üzerinde dikkatimi çeken kaçak akımın test butonunun faz-nötr üzerinden tetiklenmesi. konvansiyel KAKR'lerin fiziki yapısında toprak iletkeni kullanılmadığı için test butonunun faz-nötr veya faz-faz üzerinden tetiklenmesi gayet anlaşılır fakat bu cihazda toprak referansın varsa niye kullanmıyorsun sorusu aklıma geliyor. ''eğer giriş gerilimi çıkış geriliminden izoleyse tabi ki toprak referansı da etkisiz hale geliyor'' cevabıyla düşüncelerim kısır bi döngüye giriyor.

zannetmiyorum ama cihazın giriş kısmındaki terminale toprak iletkeni girilmediği için böyle bi sonuç alınmış olabilir. yalan dolanla çok yol alamazlar. o yüzden eksikleri olsa da böyle bi şeyin olabileceği ihtimalini yok saymıyorum.

tsc.png

Cihaz izolasyon yapmıyorsa ki bu boyutu ile bahsedilen akımlarda zor biraz, çalışması mümkün değil. Zira iddia bir kakr gibi değil, farkındaysanız lamba hala yanmaya devam ederken fazı tutsanız çarpılmazsınız iddiası var yani fazın toprak referansını kesmeniz lazım. Dolayısıyla cihazın çıkışının herhangi bir toprak referansı yok, toprak iletkeni de aslında hiç bir zaman olmayacak. Zaten hali hazırda bir sürü floating, izole sistemler için kaçak algılayan cihazlar var. Bu haliyle bu cihaz ona dönüşür, tek olay şu evinizin girişine kocaman bir izolasyon trafosu takmanız lazım ki çalışsın.

Cihaz gözümün önünde şebekeye doğrudan bağlı olduğu bilinen bir yerden enerjilendirilip, sağ elini nemlendirip toprak iletkenini, sol elini nemlendirip faz iletkenini tutsa pazarlamacı ve bu esnada anma akımını da bağladığı yüke çektirirse bile kuşkum kalmaz diyemiyorum. Çalışma mantığı açıkça yazılmadığı sürece bu ürünün güvenli olduğuna sadece deneysel verilerle %100 inanamam.

Üstelik kişisel olarak bu tür ürünlerin tanıtılması/pazarlanması noktasında ciddi rahatsızlığım var. Hiç bir şey kesin değil bu hayatta, bu tür pazarlama şovları maalesef bazı insanlara cesaret verip kendilerine ya da çevrelerine zarar vermelerine sebep oluyor. Bu durumda bu iş tehlikeli diye bir uyarı yazarak hukuki sorumluluktan kurtulunsa dahi vicdani sorumluluk olarak olayı görüp uyarmayanlar olarak da sorumluyuz gibi hissediyorum.

Daha basit düşünmek lazım. Videodaki sıvı saf su olabilir yada tamamen yalıtkan bir sıvıda olabilir. Şovu yapanı bu sebeple de çarpmıyor olabilir.

İlk mesajdaki video linki üzerindeki facebook hesabındaki videolarda böyle bir video ben bulamadım yada sosyal kullanmadığım için aşina değilim becerememişte olabilirim. Varsa bir link verebilir misiniz? Merak ettim.

İlk mesajdaki video linki üzerindeki facebook hesabındaki videolarda böyle bir video ben bulamadım yada sosyal kullanmadığım için aşina değilim becerememişte olabilirim. Varsa bir link verebilir misiniz? Merak ettim.

önce konunun üçüncü mesajındaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

musluk suyu hakkında farklı düşünüyoruz o zaman.
şöyle bi soru sorayım; konvansiyonel MCB ve KAKR kullanarak musluk suyu deneyi yapılsa sonuç farklı mı olurdu?

Forum istatistikleri

Konular
9,061
Üyeler
3,659
Son üye
Burka

Son kaynaklar

Back