Termik sigorta?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Eskiden babmın bir akü şarj cihazı vardı. İçinde bir trafo birde köprü diyot olan basit bir aletti. Üzerinde analog bir ampermetresi vardı.

Çıkışa seri bağlı bir eleman ile basit bir termik (ne deniyor bilmiyorum) koruma yapmışlar. Cam tüp içerisindeki metal çifti kısa devre durumunda 3-5 sanlye sonra devreyi açıyor, yine 3-5 saniyede soğuduktan sonra tekrar devreye giriyordu. Akım olarak ise 6A değerinde idi. Şimdi sorum şu startere benzeyen bu elemanın adı sanı nedir hala bulunur mu?

Son düzenleme:
termik. halen buzdolabı motorlarında kullanılıyor.
üzerinden geçen akım önce rezistans teline benzer bir telden geçiyor. oradan da bi metal kontak üzerinden geçip yoluna devam ediyor. eğer fazla akım çekilirse rezistans teli ısınıyor ve o da bi metal kontağı ısıtıp devreyi kesmesini sağlıyor (kendisini ısıtan termostat gibi). devre kesilince soğuyor ve kontak eski haline dönüyor . aşırı akım devam ederse yine aynı döngüyü takip ediyor.
BZD0549-1000x1000.jpg

Son düzenleme:
şöyle birşey de varmış :

@mehmetaliözdemir sen yük projesini yaparken normal sigorta denedin ve dc de işe yaramadı gibi hatırlıyorum. Doğrumu? yukarıda üzün dc içinde uygun gibi sanki. 32V dc yazıyor...

şöyle birşey de varmış :

@mehmetaliözdemir sen yük projesini yaparken normal sigorta denedin ve dc de işe yaramadı gibi hatırlıyorum. Doğrumu? yukarıda üzün dc içinde uygun gibi sanki. 32V dc yazıyor...

evet sıradan otomat denedim ve hiçbir işe yaramadı.
bu senin bulduğun sigorta hem daha uygun hem de daha hızlı olduğunu biliyorum. kendim kullanmadım ama benzerinin çok pahalı dc cihazlarda kullanıldığını ve cihazı bozmadan ters polariteden koruduğuna şahit oldum.

Son düzenleme:
elektronik yük projen için alternatif koruma düşünüyorsun herhalde. aleti tam potansiyeline ulaşabilmek için watt ölçümü yapmak ve buna göre sınırlanırmak şart oluyor.

ama belki alternatif koruma işi şöyle olabilir.

başta sürekli yük altında kalabileceği güç belirlenmeli. bunu belirleyen öncelikle soğutma çözümü. sürekli yük altındayken kaç watt ısı enejisini dağıtabiliyor. ayrıca ısınan sönt gibi değer elemanlar. sonra kablolama, çıkış klemensi vs. transistör'ü saymıyorum çünkü en az birkaç tane mosfet olacağı için fazlasıyla yeterlidir. bu gücü bulduk, atıyorum 100w. bu güçte suğutucunun ulaşabildiği max sıcaklık atıyotum 70 derece. 10 decelik bir marjbırakıp soğtucuya 80 derecelik bir bi metal termik bağlarsak 100 w üzeri yüklerde kısa bir süre daha çalışıp sonra koruma girmesini sağlayabiliriz. hem bu marj cihazın 3-5 saniyeliğine ulaşabieceği maksimum gücü (burada transistörün power dissipation değeri belileyici) de kullanmamıza izin verir.

buna ilave bir koruma da akım için sigortayla olabilir. atıyorum 4 tane irfp250 kullandınız. toplamda anlık 120 ampere dayanabiliyor. bunun için de bir güvenlik marjı eklenir atıyorum 50 amper sigorta.

şimdi soru şu almalı. 50 amper 50 v yüklendik diyelim . 2500w yapıyor. sigorta atmayacak transistörler soğutucuyu ısıtıp termiği devreye sokacak kadar dayanabilir mi. kesinlikle dayanamaz. ama 400- 500w için dayanır. o zaman 50v için sigortamız 10 amper olmalı. bu seferde düşük voltalarda, mesela 5v için max 50w ile sınırlamış oluruz.

görüldüğü gibi olmuyor. watt ölçümü yapıp ona göre sınırlama şart.

Son düzenleme:
Evet hem yük hem güç kaynağı için ek tedbir olarak düşünüyorum. Güç ölçmeile ilgili henüz yol alamdım. Attiny10 var aslında ama programlamak vs zor geliyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,811
Üyeler
3,146
Son üye
Alper Zenbilci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back