Ticari Ar-Ge Laboratuvarı Kurulumu Ekipman Listesi Değerlendirmesi

Taurek

Yeni Üye
Herkese merhabalar,

Bir yazılım geliştirici olarak, elektroniğin pratik tarafında sahada bu cihazları kullanan deneyimli mühendislerimizin tecrübelerine ve yönlendirmelerine ihtiyacım var.
Ticari işletme gibi düşünmenizi istiyorum alacaklarımı çalıştığım firmya aldıracağım.

Planladığımız Ekipman Listesi:

1. Ölçüm ve Analiz Cihazları

• Keysight DSOX1204G (Osiloskop)
  • Fluke 289 & Unit UT89XD (Dijital Multimetreler)
  • Otii Ace Pro (Düşük güç tüketim analizi için)
  • Saleae USB Logic Analyzer (24 MHz 8 Kanal) & Standart USB Analizatör
  • Micsig DP1502 Yüksek Voltaj Diferansiyel Probu (150V)
  • DE-5000 LCR Metre
2. Güç, Isı ve Görüntüleme

• Korad KA3005D Power Supply 30V 5A DC (Alternatif önerilerine açığız)
  • Thermal Master T2 Pro Termal Kamera (Emin değiliz, alternatif arıyoruz)
  • Andonstar AD409 Pro (Dijital Mikroskop)
3. Lehimleme ve El Aletleri

• FNIRSI HS-02A 100W Akıllı Kalem Havya Mega Set
  • CLASS 968D Üflemeli Havya
  • Pro'sKit Lehim, Cımbız ve Tornavida Seti
4. Geliştirme Kartları ve Programlayıcılar

• TC2030 Connector
  • USB to RS232 / RS485 / TTL Endüstriyel İzole Dönüştürücü (CH343G)
5. Sarf Malzemeler ve Diğer

• Elektronik Sarf (Breadboard, jumper, IPA, tel/krem lehim, flux, temizlik teli, RF konektör kitleri)
  • Direnç ve Kapasite Kitleri (SMD/Dip) Snap Maker U1 Sipariş verdik alternatif yazıcı önerisinde açığım
  • 3D Printer Sarf Malzemeleri
Sizlerden Değerli Fikirlerinizi Rica Ettiğim Konular:

1. Alternatifler: Listede yer alan (özellikle güç kaynağı ve termal kamera) cihazlar yerine "Fiyat/performans veya endüstriyel kalite açısından kesinlikle şunu almalısın" dediğiniz modeller var mıdır?
  2. Kullanıcı Tecrübesi: Bu cihazları aktif kullanan hocalarımızın olumlu/olumsuz deneyimleri nelerdir? Kronik sorunu olan bir cihaz seçmiş miyiz?
  3. Gözden Kaçanlar: RF ve IoT odaklı bir laboratuvarda "Şu ekipman veya sarf malzemesi olmadan olmaz" dediğiniz eksiklerimiz nelerdir?
  4. Tedarikçi Önerisi: Bu ürünleri toplu olarak uygun fiyata ve güvenilir bir şekilde temin edebileceğimiz tavsiye ettiğiniz tedarikçiler var mıdır?
Vakit ayırıp tecrübelerini paylaşan herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

İyi çalışmalar dilerim.

TC2030 Connector olduğuna göre arm vs işlemci programlanacak. stlink veya jlink programlayıcı + universal programlayıcı (xgecu T48-56 veya Elnec) iyi olur. (yanında dip-smd adaptör setleri ile)

RF ve IOT odaklı labratuarda bence giriş seviyesi bile olsa bir Vna + Spectrum şart. libre vna + tinysa ultra bile olur. tabi bunları dikkatli kullanmak lazım tinySA girişi +10dbm aşılırsa anında yanar. bütçe varsa Siglent SSA3021X Plus alınıp hacklenerek VNA dönüştürülebilir. yanında kalibrasyon kitini de almak lazım (sadece calkit 550 usd)

ikinci ihtiyaç bir RF simülatör olabilir. bütçeye göre profesyonel bişey (awr, ads vs.) ya da firmaların startup programlarına başvurulabilir. ya da açık kaynak ücretsiz simülatör + imp. matching yazılımları da var. sonnet lite edition birçok konuda iş görür mesela.

bunun dışında RF işler için çeşitli konnektörler, kablolar, attenuatörler de gerekecek. sinyal jeneratörü göremedim hantek-siglent-rigol herhangi birinden 20mhz awg olabilir. gene bütçe varsa bir tane de 1 ghz rf signal jeneratörü iyi olur.

antenlerle uğraşacaksanız johansson, murata, taiyo yuden vs. bir markanın elinizdeki simülatörler uyumlu rf design kitlerini de edinmekte fayda var. hangi kılıflar yoğun kullanılacaksa 0402-0603 gibi wirewound inductor + capacitör kit seçilebilir. gene bütçe varsa modelithicsden clr kütüphanesi satın alınabilir. bence çok şart değil genelde simülatörlerin kendi kütüphaneleri olur ya da muratanın kendi açık kütüphaneleri de var.

daha ileri gidilecekse bir tane RF shieldbox da alınabilir. test yaparken gerekebiliyor.

bakır bant göremedim, min 15-20mm genişlikte bakır bant çeşitli deneyler yaparken shieldlemek için çok lazım oluyor.

Son düzenleme:
Korad 3005 yerine rigol dp932 gibi daha profesyonel bişey düşünülebilir.

Saelaea yerine (orjinal ise sözüm yok) Kingst LA5016 yada biraz daha profesyonel bir cihaz olabilir.

Andonstar yerine de rf4 mikroskop olabilir.

Son düzenleme:
Korad KA3005D yerine Siglent SPD3303x / GW Instek GPP4323 / Uni-T UDP3305S-E olabilir. Listene izolasyon trafosu eklemeyi unutma. Analog ölçüm ya da output işlerin olacaksa Fluke 726 / Calys 1200. RTC kalibrasyonu gerekiyorsa Tektronix MCA3000 veya daha iyisi. Sıcaklık ölçümü projelerinde doğruluk testi yapabilmen için harici bir yüksek çözünürlük termometre. JLink listede göremedim. 24 MHzlik logic analyzer alacaksan hiç alma @fide'nin dediği gibi Kingst bak ya da Saleae Logic Pro. Liste biraz arz-talep meselesi. Hangi alanda çalışacağını bilirsek daha iyi yardımcı olabiliriz. Çünkü önerilerimiz çok fazla gelebilir ya da ekipmanların bir süre sonra sana yetmeyebilir.

Herkese tekrar merhabalar,
@ykurt52 @fide @ckocagil @czorgormez

Önceki mesajıma verdiğiniz değerli yorumlar ve yönlendirmeler için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Aklımdakileri sizin revizeleriniz ile ai anlattım çıkan sonuç.

Mevcut Durum​

Şu an elimizde hiçbir laboratuvar ekipmanı yok. Sıfırdan bir IoT/RF geliştirme laboratuvarı kuruyoruz. Bu yüzden temel el aletinden ileri seviye RF test cihazına kadar her şeyi planlamamız gerekiyor. End cihaz üreten long rage 868mhz ve 433 de çalışacak cihazları hedefliyoruz uzun vadeli bir yatırım olabilir.

Ağırlıklı olarak yazılım geliştirme odaklı bir firmayız. Şimdi end-device (uç cihaz) tarafına geçiş yapıyoruz. Hedeflediğimiz ürünler:

• 868 MHz ve 433 MHz bantlarında çalışan LPWAN tabanlı cihazlar
  • Pilli, uzun ömürlü IoT uç düğümleri
  • Çeşitli sensörlü cihazlar
  • Derin uyku modu ile düşük güç tüketimi kritik ve genelde sabit haraketsiz ama kablolu enerji olmayan cihazlar
  • CE/RED, ETSI EN 300 220 sertifikasyon süreçleri olacak

• Önceliklerimiz ve Tedarik Avantajımız​

Bu noktanın altını özellikle çizmek istiyorum:
    1. Önceliğimiz fiyat değil — doğru ekipmanı almak.
    2. Gümrüksüz tedarik kabiliyetimiz var.
  • Forumun Önceki Yorumlarıyla Şekillenen İlk Liste

• Ölçüm ve Analiz​

• Osiloskop: Siglent SDS814X HD (100MHz, 4CH, 12-bit)
    • Multimetre: Fluke 289 (ana) + Fluke 87V
    • Bench DMM: Keysight 34465A 6.5 digit
    • LCR: DER EE DE-5000 + GW Instek LCR-6300 (bench)
    • Logic Analyzer: Saleae Logic Pro 8 veya Kingst LA5016
    • USB Analizörü: Total Phase Beagle USB 480
    • Diferansiyel Prob: Micsig DP10013

• ⚡ Güç ve Enerji​

• Programlanabilir DC PSU: Rigol DP932A veya Siglent SPD3303X-E
    • İzolasyon trafosu
    • Düşük akım analiz: Qoitech Otii Ace Pro(Karasız kaldım yapma ve alma arasında) + Nordic PPK2 (yedek)
    • Pil test sistemi: Arbin BTS / Neware
    • LiSOCl2 pil stoğu: Saft / EVE Energy
  • RF Test​

• Spektrum Analizörü: Siglent SSA3021X Plus (VNA hack ile)
    • VNA: LibreVNA + cal kit
    • Portatif: TinySA Ultra + NanoVNA-H4
    • Sinyal Jeneratörü: Siglent SDG1032X (30MHz AWG)
    • Near-Field Probe: Beehive Electronics 100C (EMI tespit, sertifikasyon ön test)
    • RF Power Sensor: Keysight USB sensor
    • RF Shieldbox / İzole test kabini
    • PCB üretim: LPKF ProtoMat S104
  • ️ Lehimleme (Sıfırdan kuruyoruz, hiçbiri elimizde yok)​

• Ana istasyon: JBC CD-2BE
    • Sıcak hava: Quick 861DW (CLASS 968D yerine)
    • Hot air rework: JBC HDE veya benzeri (BGA/QFN için)
    • Reflow fırın: PID kontrollü profesyonel benchtop (Veya kendmiz mini fırnı yapacağız)
    • Portatif: FNIRSI HS-02A (saha için)
    • El aletleri: Pro'sKit set + Wiha precision
    • Duman çekme: Weller Zero Smog (lab geneli için merkezi)

• Programlama ve Debug​

• SEGGER J-Link Plus
    • ST-LINK/V3 MINIE
    • XGecu T48 universal programlayıcı + adaptör seti
    • Tag-Connect TC2030 + TC2050 kablolar

• Geliştirme Kartları​

• ST Nucleo-WL55JC1 (LoRa entegre, 2 adet)
    • Seeed LoRa-E5 Dev Kit
    • RAK3172 Modül (Murata tabanlı, sertifikasyon kolaylığı için değerlendirme aşamasında)
    • TTGO T-Beam V1.1 + Heltec WiFi LoRa 32 V3
    • RAK WisGate Edge Pro + Lite 2 (gateway)
  • Görüntüleme​

• Andonstar AD409 Pro (kesin değil araştırma halindeyim farklı bir model için )
    • Nikon SMZ745
    • (kesin değil araştırma halindeyim farklı bir model için )

• ️ ESD, Sarf, Komponent​

• ESD masa matı, bileklik, topraklama, iyonizatör
    • Murata, Taiyo Yuden, Johanson RF design kitleri
    • 0402/0603 RF inductor + capacitor kitleri
    • AMTECH NC-559 flux, ChipQuik, kurşunsuz lehim, krem lehim
    • Bakır bant (15-20mm shieldleme için)
    • SMA/RP-SMA/U.FL pigtail, attenuator, dummy load setleri

• ️ 3D Yazıcı​

• Snapmaker U1 (alternatiflerine açığız )

3d yazıcı için Bambu X2D uygun fiyatlı ve altyapı olarak oldukça iyi. Snapmaker U1 için güzel bir yazıcı ama yeni bir platform (kafa değiştirme işlemi açısından) ve hataya daha açık.
X2D hem x serisinin altyapısı hem de çift nodül ve AMS desteği ile daha hoş bir yazıcı.

bu çok gereksiz bence. mikrodalga labratuarı olsanız ve sürekli pcb üzerinde optimize edilen microstrip filtreler vs tasarlıyor olsanız anlarım ama iot labratuarı için ayda yılda bir kullanılacak alete 40-50 bin euro çok.

gördüğüm kadarıyla lorawan üzerine geliştirme yapılacak bu durumda bir tane de - adeunis field test device edinilebilir.
modül quectel KG200Z de tercih edilebilir. RAK'ın gatewaylerini ben beğenmiyorum. bunun yerine ofis işleri için kerlink ifemtocell serisi, endüstriyel outdoor işler için de kerlink istation tercih edilebilir. bizim sahada en uzun dayanın gatewayler genelde browan marka oldu bu arada. network server olarak da actility iyidir.

ilerleyen aşamalarda avrupaya ürün satacaksanız CRA sertifikasyon süreçlerini de şimdiden takip etmekte fayda var.

Son düzenleme:
bu çok gereksiz bence. mikrodalga labratuarı olsanız ve sürekli pcb üzerinde optimize edilen microstrip filtreler vs tasarlıyor olsanız anlarım ama iot labratuarı için ayda yılda bir kullanılacak alete 40-50 bin euro çok.

gördüğüm kadarıyla lorawan üzerine geliştirme yapılacak bu durumda bir tane de - adeunis field test device edinilebilir.
modül quectel KG200Z de tercih edilebilir. RAK'ın gatewaylerini ben beğenmiyorum. bunun yerine ofis işleri için kerlink ifemtocell serisi, endüstriyel outdoor işler için de kerlink istation tercih edilebilir. bizim sahada en uzun dayanın gatewayler genelde browan marka oldu bu arada. network server olarak da actility iyidir.

ilerleyen aşamalarda avrupaya ürün satacaksanız CRA sertifikasyon süreçlerini de şimdiden takip etmekte fayda var.
O biraz gaza elip yazdığımız bir reklamda aklımıza düşen bir parca oldu fikir için ekledik ama çok mantıklı gelmiyor acıkcası bizede.
Qoitech Otii Ace Pro bunun için yorumunuzu merak ediyorum.
@taydin sizinde görüşlerinzi merak ediyorum.

Katılıyorum. Deneme şansım olmadı fakat bu aksiyona girmek yerine çinden bastırmak daha güvenli geliyor.

Forum istatistikleri

Konular
9,112
Üyeler
3,696
Son üye
_Kayraqq

Son kaynaklar

Back